De 100 Beste Films van...

Het is weer tijd voor een Top 100 Beste Films lijst. Maar wacht even... het is helemaal geen tijd voor weer een lijst met beste films aller tijden. Toch waagt de online versie van de Britse krant The Times zich aan deze moeilijke taak. En het resultaat is verrassend.

Hoofd van de filmredactie van The Times wilde deze keer namelijk iets heel anders doen. Een lijst met verrassingen en vooral met een frissere en jongere uitstraling. Met andere woorden, veel meer nieuwe titels en geen plaats voor Citizen Kane van Orson Welles. Deze film wordt doorgaans verkozen tot beste film aller tijden, in 2002 nog door het British Film Institute dat om de tien jaar weer een lijst samenstelt. Vanaf 1962 werd Citizen Kane steeds weer verkozen tot beste film. Maar dus niet door The Times, en ik ben het met ze eens... dat is inderdaad anders.

Het niet noemen van Citizen Kane met als argument dat Touch of Evil van Orson Welles beter is, toont enkel aan dat ze het anders willen doen, en dan vooral anders dan het British Film Institute. Citizen Kane is een van de beste films aller tijden, echter het zou mij te veel tijd kosten om dat hier uit te leggen.


Citizen Kane

The Times claimt een sluitende en vooral gezaghebbende lijst samen te stellen. Maar het belangrijkste doel van deze opsomming is uiteraard het stimuleren van een debat. Een simpel staaltje internetjournalistiek. Ze weten dat niet iedereen het met de lijst eens is en hopen op veel online reacties. The Times verpakt het als volgt: "Het aanscherpen van de gedachten van lezers over wat de ingrediënten zijn van wat een film een top film maakt." Prima, ik doe mee.

Op nummer 3 van de lijst staat E.T. Dat lijkt op een emotionele keuze: de journalisten waren waarschijnlijk pubers toen de film van Spielberg uitkwam in 1982. Nummer 2 is There Will Be Blood uit 2007. De film is nieuw, maar voor deze lijst te recent. Het is een van de beste van vorig jaar en zonder twijfel beter dan No Country For Old Men van de gebroeders Coen, maar de op één na beste film ooit gemaakt? En dan de beste: Casablanca. Het klopt dat het een erg goeie romantische Film-Noir is, maar dat maakt het nog geen nummer 1.


Casablanca

Kritiek op de lijst zullen ze uiteraard krijgen, in hun doel zijn ze dus geslaagd. De lijst getuigt meer van een emotionele keuze van de journalisten en het opwekken van een debat. Nu kijken of ik kritiek krijg op mijn 3 beste films aller tijden. Op de derde plaats Mulholland Dr. van David Lynch, runner-up is Citizen Kane en de beste, 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. En op het moment dat ik het schrijf ben ik het al meteen niet eens met mezelf.

Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en welke film bij jullie op 1 staat.

- Bekijk de complete Top 100 Films volgens The Times
- Bekijk de complete Top Ten Films volgens het British Film Institute