Exclusief: Set Visit Spangas

Film1 redacteur Maurits Petri bezocht de set van SpangaS, de film. Op een prachtige locatie midden in de Belgische Ardennen worden de opnames gemaakt voor de nieuwe film met de volledige cast uit de serie. Schrijver Anya Koek, ook verantwoordelijk voor de serie, maakte een nieuw verhaal voor de speelfilm en staat vooral in het teken van kamperen, vriendschap en survivelen. Dat laatste was ook een van de onderdelen voor de voltallige pers die aanwezig was, dankzij de gigantische hoeveelheid modder. We spraken op de set met onder andere de regisseur Diede in 't Veld en Jasper Gottlieb en namen een kijkje tijdens de opnames.Midden in de Belgische Ardennen in een klein Franstalig gehucht mocht Film1 meekijken tijdens de opnames van SpangaS. Na de immens populaire televisieserie verschijnt er dan eindelijk een lang verwachte speelfilm. In een speciaal ingerichte tent, voorzien van een heuse horecagelegenheid, treffen we de complete cast van SpangaS aan. Dankzij een grote hoeveelheid hemelwater wat naar beneden was gevallen de afgelopen dagen, mondt het bezoek al snel uit in een survivaltraining. Compleet met geruïneerde schoenen, modderspetters en enkele hoofdrolspelers die een blubberige val maakten.

We vroegen regisseur Diede in 't Veld naar zijn ervaringen op de set.

Diede: "Het gaat ongelooflijk goed op de set. We zijn nu twee weken op weg met de opnames en alles loopt gesmeerd. Ik verheug me erg op de actierijke scènes die nog komen gaan. En tsja, op deze wonderschone locatie is het zeker geen straf om te werken. Zeker als het droog is en de zon schijnt!"


Regisseur Diede in 't Veld
Wat later op de set blijken enkele acteurs last te hebben van hun voeten, mede dankzij het vochtige weer. Iemand klaagt over te kleine rubberen laarzen. "Die dingen zijn veel te krap, heb allemaal blaren op m'n voeten." Even worden de opnames stilgelegd om haar voeten te verzorgen.

Voor de scène van vandaag blijkt er niet veel meer nodig te zijn dan alleen wat figuranten, enkele opgezette tenten, wat wc-rollen en een bloedmooie locatie. Een cameraman kijkt nog eens in zijn lens, vraagt aan een assistent of er voldoende zonlicht is en "actie"!

Tussen de opnames door spraken we met Jasper Gottlieb. Zijn broer Marius is inmiddels bekend door zijn glansrol in Radeloos, de boekverfilming van Carry Slee. Aan Jasper vroegen we hoe het onderling met de castleden gaat en hoe het is om in een echte speelfilm te spelen.

Jasper: "Nou, dat gaat echt geweldig. We zijn niet alleen collega's van elkaar, maar ook nog eens ontzettend goede vrienden. We kennen elkaar natuurlijk al jaren van de serie SpangaS. Eigenlijk zijn we een grote familie. We gaan met elkaar op vakantie, komen bij elkaar over de vloer en momenteel zitten we tijdens de opnames hier in de Ardennen samen in een bungalowpark. Echt ontzettend gezellig!

Het is wel even wennen hoor, spelen in een speelfilm. Tijdens het filmen van de serie staan er al veel mensen voor je klaar, maar met een speelfilm is het niet normaal meer. Bij sommige scènes staan er wel veertig man om je heen. Gisteren bijvoorbeeld, moest ik een belangrijke scène met mijn broer doen. In de serie en de film zijn we ook broers van elkaar en dat is wel zo handig. Maar ik was wel vaak afgeleid door alle mensen achter de camera. Uiteindelijk is het wel ontzettend goed gelukt, denk ik. Ik verheug me ook enorm op de grote actiescène die we nog gaan opnemen!"

Jasper Gottlieb

Sebastian Wulff neemt ondertussen ook plaats en is zo vrij om ook over zijn ervaringen te vertellen.

Sebastian: "We hadden tot vandaag alleen maar zonneschijn, 22 graden. Het ideale weer om te draaien. En tsja, ik ben echt lyrisch over de film. Nu al! Alles is veel uitgebreider en mooier dan de serie. We doen nu bijvoorbeeld van die gave craneshots en er worden veel steadycams gebruikt. Heb al flink wat terug gezien en het ziet er allemaal zo gaaf uit. En wat ook een groot verschil is, is dat er veel meer op de continuïteit van je acteerspel wordt gelet. Tijdens het opnemen van de serie had je soms wel eens de slappe lach, maar moest je door. Nu moet je de tijd nemen om jezelf weer op te pakken en serieus verder te gaan. Daarbij heb je ook heel erg veel feedback van de regisseur en mensen om je heen. En dat geeft je als acteur tegelijktijd veel vrijheid. Want zo kan je een scène net even wat anders spelen, dan in het script stond."

SpangaS op Survival! draait vanaf komend najaar in de bioscoop.

Lees ook de volledige Filmliefdes van regisseur Diede in 't Veld en hoofdrolspelers Marius Gottlieb, Jasper Gottlieb, Sebastian Wulff, Talisia Misiedjan en Fatma Genç.