Regisseur Rune Denstad Langlo over North

"Samen een moeilijke tijd doormaken is pas grappig"

door Sascha Gouw

In North, het speelfilmdebuut van regisseur Rune Denstad Langlo, leeft de voormalig ski-atleet Jomar na een zenuwinzinking een geÔsoleerd bestaan als bewaker van een skipark in het midden van Noorwegen. Wanneer hij hoort dat hij een zoontje heeft in het verre noorden, onderneemt hij een epische reis op een sneeuwmobiel, met alleen sterke drank als proviand. Onderweg ontmoet hij andere verwarde zielen, die hem allemaal verder brengen op zijn reis naar de lichtere kant van het leven. North is een geslaagde film, teder verteld, met hart en humor gefilmd.


Regisseur Rune Denstad Langlo
Film1 spreekt met de Noorse regisseur Langlo in het restaurant van het chique warenhuis Metz in het centrum van Amsterdam. Hij is een bescheiden en zachtaardig ogende man, die bijna overdonderd lijkt door het succes van North, dat inmiddels in meer dan 30 landen is aangekocht. Het is regenachtig weer, maar het uitzicht vanuit de grote ramen op de zesde etage is fantastisch, de hoofdstad ligt aan zijn voeten.

Je werkt als sinds 1998 in de filmindustrie, dit is je eerste speelfilm als regisseur. Hoe is het zover gekomen?
In mijn studententijd ben ik begonnen als productieassistent omdat ik geld nodig had. Als assistent bracht ik de kinderen van de producent naar school en zette ik koffie. Vanaf 2002 werd ik zelf producent en mede eigenaar van productiemaatschappij Motlys. Het is het enige bedrijf waar ik ooit voor heb gewerkt en er is geen enkele reden voor mij om weg te gaan, ik kan hier alles doen wat ik graag wil. We doen geen commerciŽle projecten en geen tv-vermaak.

Ik raakte geÔnteresseerd in regie toen ik voor een documentaire als producent samenwerkte met regisseur Bent Hamer. Toen besloot ik dat ik dat zelf ook wilde proberen. Ik heb verschillende Noorse documentaires geregisseerd, maar die markt is de laatste jaren helemaal ingestort. Motlys heeft daarom het werkveld uitgebreid naar speelfilms.


Anders Baasmo Christiansen in North
Het idee voor North heb je zelf bedacht, toen je door een vergelijkbare moeilijke periode ging als Jomar.
Hoeveel van jezelf zit er in zijn personage?

33 procent van Jomar komt van mij, 33 procent van acteur Anders Baasmo Christiansen en 33 procent van scenarioschrijver Erlend Loe. Mijn idee was alleen het uitgangspunt voor de film.

Het skipark waar Jomar werkt is dichtbij de plek waar ik ben opgegroeid. In 2005 was ik op bezoek bij mijn ouders, ik was depressief en ging door een moeilijke tijd. Ik ging skiŽn omdat dat me beter deed voelen en daar kreeg ik het idee.

Ik was toen producent, dus het was meer een commercieel idee, bijna een snowboard film. Toen ontmoette ik Erlend en begonnen we samen aan het verhaal te werken. Hij gaf vorm aan het universum van de film, ik werd meer de regisseur.

Hoofdpersoon Jomar lijkt in North bijna onkwetsbaar voor de kou. Hoe was het echt voor de acteurs en de crew om onder deze extreme omstandigheden te werken?
Het was erg moeilijk. Al het weer dat je in de film ziet is echt. Het was koud, soms wel -25 graden, en er was veel sneeuw, soms wel een meter diep. We bewogen ons voort op drie sneeuwmobielen met een kleine crew van maar twintig mensen.

Uiteindelijk hebben we erg veel geluk gehad met het weer. Bijvoorbeeld in de scŤne waar Lasse op Jomars deur klopt. Het was helemaal niet de bedoeling dat het zo zou waaien en sneeuwen, maar de boodschap werd erdoor versterkt. Vlak voordat we de scŤne in het dorp wilden schieten, waar Jomar doorheen rijdt, lag er helemaal geen sneeuw. Toen begon het ineens met bakken uit de lucht te vallen en was het hele dorp wit. Zo werkten de blizzard en de sneeuw allemaal samen om de film sterker te maken.

De trailer van North
In de film laat Ulrik zien aan Jomar hoe je heel erg dronken kan worden met een tampon en sterke drank. Die leidt tot erg grappige beelden. Hoe ben je daar in vredesnaam op gekomen en werkt de truc echt?
Dat was Erlends idee. Maar toen ik een jaar of zestien was, hoorde ik al geruchten over meisjes die in sterke drank gedrenkte tampons onder hun oksels hielden. Alcohol is zo duur in Noorwegen, dat je creatief moet zijn. Erlend dacht dat hij deze versie van het verhaal gehoord had van een Pool.

Hoofdrolspeler Anders wilde weten wat er met hem zou gebeuren als hij het uitprobeerde, zodat hij wist hoe hij het moest acteren. We hebben er een dokter bijgehaald op de set, die zei dat het beschonken effect hoogstens 30 seconden aan zou houden. Daarna was het meer of je een joint gerookt had.

Hoe pakt het uit voor Jomar? Loopt het goed met hem af in de toekomst?
We weten niet hoe het met hem afloopt. Ik denk dat hij een zware tijd tegemoet gaat. Hij stopt niet met drinken of pillen slikken. Maar het beeld van zijn toekomst moet ieder voor zich bedenken.

Als je een moeilijke tijd doormaakt, wordt je behandeld alsof je een ziekte hebt. Maar Jomar is niet ziek. Ik denk dat het gewoon bij het leven hoort. Je moet zorgen dat je jezelf niet isoleert. De moraal van North is: het is niet leuk om in je eentje een zware tijd mee te maken. Het is grappig als je samen een moeilijke tijd doormaakt.North draait vanaf 19 november in de filmtheaters