Oorlog tussen Sneeuwwitjes

Op dit moment zijn de filmstudio's Universal en Relativity druk bezig met de voorbereidingen van twee totaal verschillende filmadaptaties van Sneeuwwitje. Tussen beide kampen is nu een strijd losgebarsten om als eerste het bioscooppubliek te bereiken.

Universal staat in de startblokken om Snow White and the Huntsman op te nemen. In deze donkere adaptatie van het sprookje huurt de kwaadaardige koningin Charlize Theron de stoere jager Chris Hemsworth in om de knappe jongedame Sneeuwwitje, gespeeld door Kristen Stewart, te vermoorden. Maar verblind door haar schoonheid besluit de jager haar te trainen om de koningin te kunnen verslaan. De regie van deze versie ligt in handen van debutant Rupert Sanders.


Julia Roberts neemt het op tegen een Sneewwitje...

Aan de andere kant is Relativity bezig met een meer familievriendelijke versie van het beroemde verhaal. In de rol van de koningin pleegt Julia Roberts een staatsgreep in het koninkrijk. Met de hulp van zeven rebellen probeert prinses Sneeuwwitje, gespeeld door Lily Collins, haar land weer op te eisen. De knappe prins wordt hier gespeeld door Armie Hammer (The Social Network). En Tarsem Singh (The Cell) zal de regie voeren over deze herinterpretatie.

In eerste instantie stond de Amerikaanse premièredatum van Universals film gepland voor 21 december 2012, terwijl Relativity's versie in hetzelfde jaar zou uitkomen op 29 juni. Maar Universal sloeg afgelopen week keihard terug door de première van Snow White and the Huntsman te vervroegen naar 1 juni. Relativity liet het hier niet bij zitten. Gisteren besloot de studio daarom de Amerikaanse bioscooprelease van hun nog ongetitelde Sneeuwwitje-film te verschuiven naar 16 maart. De bazen bij Universal hebben nog niet gereageerd op deze strategische zet. De opnames van beide Sneeuwwitje-films zijn nog niet begonnen, maar het schema zal flink opgeschroefd moeten worden als de studio's hun deadlines willen behalen.


... en Charlize Theron heeft het aan de stok met een ander Sneeuwwitje.


Het is lang niet de eerste keer dat twee studio's in een hevige strijd verwikkeld raken, omdat beide kampen vergelijkbare films uitbrengen. Zo vlogen de managementteams van de studio's Universal en 20th Century Fox in 1997 elkaar in de haren. Beiden brachten dat jaar een peperdure rampenfilm met een vulkaanuitbarsting uit. Universal kwam met Dante's Peak op de proppen, terwijl 20th Century Fox zijn geld had ingezet op Volcano. Uiteindelijk won Universal deze slag; niet alleen werd Dante's Peak bijna drie maanden eerder uitgebracht dan Volcano, ook was die film relatief succesvoller aan de bioscoopkassa. Dat al dat concurreren en haasten geen goede film oplevert, werd en passant door beide eindresultaten bevestigd.