Meryl Streep wint derde Oscar voor ThatcherActrice Meryl Streep heeft in de nacht van zondag op maandag haar derde Oscar in de wacht gesleept. Zij won het beeldje voor haar vertolking van de Britse oud-premier Margaret Thatcher in de film The Iron Lady. "Toen mijn naam werd genoemd, hoorde ik half Amerika denken: O nee, toch niet zij weer", aldus Streep in haar dankwoordje.

Het was de zeventiende maal dat de 62-jarige actrice een Oscarnominatie ontving. Hiermee is zij recordhoudster op dit gebied. Eerder won zij het beeldje voor Kramer vs Kramer (1979) en Sophie's Choice (1982).

De 82-jarige Christopher Plummer viel voor het eerst in de prijzen. Hij ontving de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor Beginners. Plummer kreeg een staande ovatie en sprak tot zijn Oscarbeeldje: "Je bent maar twee jaar ouder dan ik, waar was je toch mijn hele leven?"

George Clooney zag hoe de Oscar voor Beste Acteur voor zijn neus werd weggekaapt door Jean Dujardin voor The Artist. Beste Vrouwelijke Bijrol werd gewonnen door Octavia Spencer voor The Help.

Bekijk hier de complete uitslag van de 84th Academy Awards.

De trailer van The Iron Lady