Uitgelicht: Vikings seizoen 4Brul en plunder vanaf zondag 6 maart weer mee met de Vikings op Film1 Action! Om je gevechtsklaar te maken voor deze langverwachte première, hebben we wat feiten over de strijdvaardige serie voor je op een rij gezet. Maar voor je begint moet je een belangrijke beslissing maken: Team Ragnar of Team Rollo?
Kijk nu naar Vikings seizoen 4
Synopsis
Het spectaculaire derde seizoen van Vikings culmineerde in een grootse veldslag in Parijs waar koning Ragnar de vijand ternauwernood versloeg. Maar zijn terugkeer naar Kattegat gaat ook gepaard met zorgen; de leider van de machtige Vikingen is doodziek. Het nieuws van Ragnars slechte toestand zorgt voor snode plannen bij zijn tegenstanders waaronder echtgenote Aslaug en zijn oudste zoon Bjorn. Ondertussen krijgt Lagertha op haar beurt ook te maken met vertrouwelingen die de macht willen grijpen en verraadt Rollo zijn voorouders door in Frankia te blijven. Ook Floki is niet zonder problemen; hij ondervindt consequenties na zijn brute acties tegen de christelijke priester Athelstan.

Trivia
• Het is eigenlijk niet helemaal duidelijk of Ragnar, zoals hij in de serie wordt afgebeeld, echt heeft bestaan. Zoals wel vaker bij Keltische en Scandinavische vertellingen is de lijn tussen legende en waarheid in de loop van generaties vervaagd. De zoons van Ragnar - Ivar the Boneless, Björn Ironside, Halfdan Ragnarsson, Sigurd Snake-in-the-Eye, en Ubba - hebben wél echt geleefd maar vaderlief zou zomaar eens op meerdere personen kunnen zijn gebaseerd.• De familienaam Lothbrok vertaalt letterlijk naar 'hairy breeches' oftewel behaarde broek. Klinkt niet echt als een stoere naam maar volgens de verhalen had de meedogenloze Ragnar geen bad-ass naam nodig om angst in te boezemen.

• De acteurs die Lagertha en Floki spelen hebben een interessante achtergrond. Katheryn Winnick heeft de derde Dan in Taekwondo en de tweede Dan in Karate. Ze trainde andere acteurs en actrices op filmsets voor vechtscènes en werd toen verliefd op het acteursvak. Niet lang daarna kreeg ze haar grote rol in Vikings. Gustaf Skarsgård kreeg het acteren juist met de paplepel ingegoten. Zijn vader is de bekende acteur Stellan Skarsgård (Avengers: Age of Ultron) en ook zijn broers, onder wie Alexander Skarsgård (Melancholia), zitten in het vak.

• De vele tatoeages van de personages worden gebaseerd op echte patronen en ontwerpen uit Scandinavische geschiedenis. Zo komen de plaatjes van Rollo bijvoorbeeld van Fenrir de wolf, een monster uit de Noorse mythologie die de elementen zou beheersen. De raaf die op Ragnars hoofd staat afgebeeld symboliseert Odin. Deze verscheen overigens pas op Ragnars hoofd toen hij Earl werd. Make-up designer Tom McInerney heeft onthuld dat hij steeds dingen toevoegt aan de raaf als er iets significants gebeurt in Ragnars leven.• Er komen vaak raven voorbij in de afleveringen van Vikings; zo staan ze onder andere op vlaggen afgebeeld. De vogels hebben een belangrijke religieuze en culturele betekenis in de Noorse oudheid omdat oppergod Odin twee raven bezat. Deze vogels genaamd Hugin (gedachte) en Munin (herinnering) verzamelden informatie voor hun meester.

• Dat het eerste seizoen van Vikings negen afleveringen bevat is geen toeval. Het nummer negen is erg belangrijk in Noorse mythologie. Zo zijn er negen werelden in de zogenaamde wereldboom, heeft Ran - de Noorse godin van de zee - negen dochters die staan voor de golven van de oceaan en wordt er iedere negen jaar een groot feest gevierd waarbij negen mannen worden geofferd aan de goden.

Cast
Natuurlijk staat de vaste kern weer voor je klaar in seizoen 4. Ragnar (Travis Fimmel), Rollo (Clive Standen), Lagertha (Katheryn Winnick), Aslaug (Alyssa Sutherland), Floki (Gustaf Skarsgård) en Bjorn (Alexander Ludwig) zijn maar een paar van de bekende gezichten die terugkeren. Maar er worden ook een paar nieuwe personages geïntroduceerd zoals King Harold Finehair (gespeeld door Peter Franzén) en Halfdan the Black (acteur nog onbekend). Dit nieuwe seizoen wordt trouwens extra lang genieten; initieel waren er zestien afleveringen besteld maar dit zijn er twintig geworden.

Trailer van Vikings