Recap: Once Upon a Time, Dark Waters (6.06)Aladdin is eindelijk terecht, Emma heeft haar geheim gedeeld met haar familie en Killian voert iets in zijn haak, eh, schild. Lees snel verder voor onze volledige recap van de gloednieuwe aflevering van Once Upon a Time en ontdek wat er deze week allemaal gebeurde in Storybrooke."Is taking revenge on the Dark One worth all this time?"


Ten tijde van de Dark Curse is Hook nog steeds vastbesloten wraak te nemen op Gold alias Rumple. Op zijn Jolly Roger doorkruist hij donkere wateren (daar heb je die titel) op zoek naar de Dark One. Tot hij op een dag een verstekeling op zijn schip treft die hem tot diep onder de zeespiegel meeneemt, naar zijn eigen schip genaamd de Nautilus. Daar stelt de vreemdeling zich voor als Nemo. Hij vertelt Hook van zijn eigen wraakzuchtige jaren in een poging de piraat van het negatieve pad te halen. Maar de haat voor de Dark One zit diep."Well I suppose I was the one with all the flair"


Arme Archie zit nog steeds als Krekel in een kooitje bij Zelena en de Evil Queen thuis maar Regina en de rest laten hem gelukkig niet stikken. Een simpel plannetje zorgt ervoor dat hij vrijkomt maar de kwade koningin is not amused. De onthullingen over Emma's geheim zijn nog maar het begin, dreigt ze verontwaardigd. Intussen wordt het Aladdin te heet onder de voeten. Jasmine wil dat hij de inwoners van Agrabah helpt, ondanks het feit dat zijn lot niet meer verbonden is met die van de redder. Het gelukkige weerzien tussen de geliefden is maar van korte duur want de voormalige kruimeldief neemt de benen.

"Is your new father bothering you?"


De Evil Queen maakt meteen werk van haar dreigement en begint op Henry in te praten. Natuurlijk vertrouwt hij haar zo ver als hij haar kan gooien maar ze komt met goed bewijs op de proppen; de schaar die Hook (niet bijzonder goed) verstopt heeft in de schuur. Hij kan toch niets goeds in de zin hebben met het enige voorwerp dat Emma kan ontdoen van haar krachten?"Turn around mate, the captain wants to see you"


Na het vinden van de schaar is Henry regelrecht naar de haven gegaan om het ding in het water te dumpen. Hook onderschept hem en net op het moment dat de twee flinke ruzie krijgen, komt de Nautilus uit het water omhoog zetten. En aan Hooks reactie te merken, is hij niet blij met de komst van het schip n de stuurlui die ze dwingen aan boord te gaan. Intussen vinden David en Snow een zwaargewonde man in het bos, een zoveelste verstekeling uit het Land of Untold Stories, en treft Snow een zenuwachtige Belle in het ziekenhuis; ze krijgt haar eerste echo."It seems you have forgotten the most important lesson of all"


Rumple heeft lucht gekregen van de Queens bemoeienis met de lotsbestemming-schaar en komt verhaal halen. Het kost de kwaadaardige koningin niet lang om te ontcijferen waarom hij zo verongelijkt is. Gold wil de schaar natuurlijk op Belle gebruiken in de hoop dat zij zonder voorgekauwd lot weer een kans maken. Al zal het hem inmiddels meer gaan om de zoon die Belle draagt dan om de deerne zelf."Can't fix a problem till you know what it is"


Op de stadsgrens van Storybrooke, vlak naast het naambord dat ze ooit ramde toen ze er zelf vandoor wilde gaan, praat Emma in op Aladdin. Het is niet erg als je als redder bang bent en er het liefst tussenuit wil knijpen, als je uiteindelijk maar je verantwoordelijkheid neemt. Want als zij het kan, kan iedereen het. Toch? Terug op de Nautilus confronteert ook Killian zijn verleden. Hij biecht aan Henry op dat hij zijn vader heeft vermoord, iets dat Henry al wist, en dat hij daarmee een veel jonger broertje vaderloos achterliet. Hij is vastbesloten nooit meer een familie op te breken. In de Nautilus-terugblik komen we een stapje dichterbij de plot: de eerste stuurman op het legendarische schip van Nemo blijkt Liam te heten, net als Hooks eerdergenoemde broertje. Dat kn geen toeval zijn."Hello brother, I've been waiting a long time for this"


Door Hooks eerlijkheid ebt de boosheid weg bij Henry en door samen te werken kan in elk geval n van hen ontsnappen van de Nautilus. Henry dus. Hij heeft zijn hielen nog niet gelicht, of broerlief Liam komt aanzetten. En Liam heeft niet zoveel overgehouden van de vergevingsgezindheid waar Nemo zo mee dweepte. Dan blijkt dat er nog een reden is voor zijn haat; tijdens Hooks laatste vaart op de Nautilus kwam Liam al achter zijn ware identiteit en tijdens een worsteling stak Liam per ongeluk Nemo in plaats van Hook. Natuurlijk geeft broerlief Hook hier de schuld van, ook al was hij zelf degene die de dolk hanteerde. Nemo was op sterven na dood toen ze afreisden naar het Land of Untold Stories (waar de tijd stilstaat, weet je nog?) totdat Hyde iedere inwoner naar Storybrooke haalde. Weten we meteen wie de zwaargewonde man is die Snow en David vonden in het bos. I love it when a storyline comes together."They really are too forgiving of each other"


Het plan van de Evil Queen om de Charmings tegen elkaar op te zetten is duidelijk mislukt. Als kwaadaardige kol hou je waarschijnlijk geen rekening met de goedheid en vergevingsgezindheid van de normale mens. Dus bedenkt ze een nieuwe strategie: eentje waarvoor ze het hart van Snow nodig heeft. En wie beter om haar daarbij te helpen dan Gold?

Ook gebeurd:
Nadat ze Liam overmeesteren dumpen Henry en Hook de schaar alsnog in de zee
Aladdin keert terug naar Jasmine en zij vertelt hem dat Agrabah verdwenen is
Belle denkt dat er mogelijk een kans is voor haar en Gold en brengt Gold een echo
In ruil voor Golds hulp heeft Regina de schaar voor hem opgedoken. De zee is blijkbaar niet zo verraderlijk als je zou denken
Hook vertelt Emma eerlijk wat er is gebeurd. Verfrissend zeg!
Nemo leeft en hij en Liam beleven een schattig weerzien in het ziekenhuis

De volgende aflevering van Once Upon a Time seizoen 6 is te zien vanaf dinsdag 17 januari om 20:30 uur