Interview: Sylvia Hoeks over Blade Runner 2049We hebben er 35 jaar op moeten wachten, maar vandaag gaat Blade Runner 2049 dan eindelijk in première. Het vervolg op Ridley Scotts klassieke scifi heeft opnieuw een grote rol voor een Nederlander. Sylvia Hoeks, die het stokje overneemt van Rutger Hauer, was onlangs weer even in ons land en ging met Film1 zitten voor een praatje.

Hoe zou je deze sequel willen omschrijven?
"Regisseur Denis Villeneuve noemt het een liefdesbrief aan de eerste film. Het is een eerbetoon omdat hij zo'n enorme fan van het origineel is. Op het moment dat Denis die film in de bioscoop zag, had hij voor het eerst het gevoel dat hij zelf misschien wel eens een filmmaker zou kunnen worden. Blade Runner heeft dus veel voor hem betekend."

Waar gaat dit vervolg volgens jou over?
"Volgens mij gaat Blade Runner 2049 over dromen die niet uitgekomen zijn. Op een gegeven moment wil je iets met je leven en heb je allerlei dromen, maar wat gebeurt er als deze nooit uitkomen? Het is heel melancholisch. Dat is mijn gevoel erbij maar het algemene thema is de zoektocht naar een eigen identiteit. Vragen als 'wie ben ik?', 'wat is menselijk?' en 'wat betekent het om mens te zijn?'"


Sylvia Hoeks als Luv

Vertel eens iets over de rol die jij speelt.
"Mijn personage heet Luv en ze werkt voor Leander Wallace, gespeeld door Jared Leto. We hebben best wel een complexe relatie, heel intens. Ze heeft eigenlijk alles voor hem over, ligt aan z'n voeten. Bij Luv staat ook de zoektocht naar een eigen identiteit centraal."

Was je aanvankelijk bekend met de originele Blade Runner?
"Jazeker. Iedereen in Nederland wel, toch? Met Rutger Hauer natuurlijk. Dat was destijds toch onze nationale volksheld? Vooral die laatste scène met die monoloog die hij in feite zelf geschreven heeft. Die roept natuurlijk op fantastische wijze de vraag op of hij eigenlijk niet meer mens is dan Harrison Ford. Hij wil leven en dat is natuurlijk prachtig om te zien. Dat gevoel is me heel erg bijgebleven."

Hoe ben je aan de rol gekomen?
"Ik heb gewoon m'n hart en intuïtie gevolgd en het kwam allemaal op m'n pad. Ik heb er natuurlijk wel heel hard voor gevochten, want ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar ik hou ook gewoon van reizen en ben iemand die zich snel verveelt. Uiteindelijk ben ik het kleine meisje dat op een zondagmiddag naar de regen uit het raam zat te kijken in het kleine dorpje waar ik vandaan kom. Op een gegeven moment denk ik "ik moet hier weg!" en "ik moet wat gaan doen!" en dat is bij mij eigenlijk altijd wel zo geweest. Altijd op zoek naar nieuwe impulsen."


Ana de Armas en Ryan Gosling als Joi en K

Maar hoe ging die casting dan precies?
"Ik was bezig met een arthousefilm in Duitsland en toen kwam deze auditie voorbij. Ik had er eigenlijk helemaal geen tijd voor, maar ik moest het natuurlijk gewoon doen. Het was gewoon veel te leuk en de auditie bestond ook nog eens uit een hele mooie scène van Rutger Hauer uit de eerste film. Ik heb het uiteindelijk ergens midden in de nacht in een klein appartementje gedaan. Ik verwachtte er helemaal niets van, want iedereen ging hier natuurlijk auditie voor doen. Maar uiteindelijk kreeg ik hele goede reacties van Denis en ben ik naar Montreal gegaan om met hem een werksessie te doen. Een middag improviseren, ditmaal met echte scènes van het script. Ik dacht achteraf dat ik het helemaal verneukt had, maar na tweeënhalve maand werd ik uitgenodigd bij de producent. Denis stond op de speaker en zei met dat Franse accent van hem: "Sylvia, would you like to join the Blade Runner team?" Ik gilde het uit van vreugde."

Je had het over Jared Leto. Hoe was het om met hem te werken?
"Jared is heel erg method. Hij was bij onze eerste ontmoeting op de set al helemaal in kostuum en ik stelde me voor als Luv en hij stelde zich voor als Leander Wallace. Ik kende hem niet en we hebben ook niet gesproken over de scènes die we samen gingen spelen. Het was een compleet nieuwe ervaring voor me. Elke acteur werkt natuurlijk anders en Jared is gewoon heel erg gefocust. Z'n draaiperiode was ook heel compact, want hij moest meteen door naar Japan voor een andere film. Zijn rol is ook best heftig, dus ik denk dat hij er daarom liever in helemaal in bleef. Die toewijding gaat zelfs zo ver dat hij zichzelf ook echt blind maakte met contactlenzen, aangezien z'n personage blind is."Hoe heb jij je voorbereid op je rol?
"De dag nadat ik hoorde dat ik de rol had, begon ik met een heel team van trainers, een psycholoog en een diëtist te werken. Ik moest zeven kilo aankomen in spieren, dus ik heb zes uur per dag, zes dagen per week getraind. Anderhalf uur gewichtheffen, daarna tweeënhalf uur cardio en daarna twee uur vechttraining. Dus op zondag, m'n vrije dag, was ik echt dood. Het heeft zich natuurlijk wel uitbetaald, want door de pijn leer je het personage natuurlijk wel beter kennen. De discipline die zij heeft en de pijn die zij met zich meedraagt. Ik heb heel veel aan die fysieke transformatie gehad."

Hebben jullie veel gerepeteerd?
"We hebben eigenlijk helemaal niet gerepeteerd, maar gewoon de scènes gespeeld. Ryan en ik hebben wel gesproken over wat we wilden, maar er was op zich heel veel vrijheid op de set om je eigen karakter te bouwen. Als Denis mensen heeft gecast, laat hij ze heel erg vrij in hun rol en stuurt ze bij. Zijn famous quotes zijn (met Frans accent) 'Nonononono...' of 'I deeply love it, my friend.'"

Een fijne regisseur om mee te werken dus?
"Denis is echt een heel bijzonder talent. Wat mij zo aanspreekt in hem is zijn innerlijke, magische wereld die hij heel goed weet te communiceren naar de crew en cast. Hij behandelt mensen met heel veel respect en creëert een enorm veilige omgeving om kwetsbaar in te zijn en open te staan voor alles dat op je af komt. Ik denk dat Denis heel bijzonder is omdat hij datgene wat zich in zijn hoofd afspeelt heel goed weet te communiceren en op een hele respectvolle manier."


Harrison Ford (rechts) keert terug als Rick Deckard

Hoe was het om te werken met Ryan Gosling?
"Ze zeggen wel eens over Ryan dat hij een knuffel-Canadees is. Hij is een ontzettend lieve jongen en ik vond het fantastisch om met hem te werken. Hij is een heel bijzonder acteur en een echte team player. Je doet het echt samen met hem en hij voelt zich ook niet beter dan de rest. Daar had ik echt heel veel respect voor."

En met Harrison Ford?
"Harrison is een fenomeen, een legende. Ik had al snel heel goed contact met Denis en Ryan, dat was gewoon een beetje grappen en grollen, maar tijdens m'n eerste draaidag met Harrison was ik wel echt heel erg nerveus. We zijn opgegroeid met hem, met Indiana Jones en Han Solo. Maar voor we onze eerste scène filmden, in een piepklein kamertje, maakte hij gelijk een grap en het hield niet meer op daarna. Samen met Ryan vormt ie gewoon een komisch duo, net die oude mannetjes van de Muppets."

Ridley Scott draagt z'n steentje bij als uitvoerend producent. Wat was zijn invloed?
"Denis vertelde dat hij een paar scènes over zijn schouder had meegekeken, en toen zei hij tegen Ridley: "How would you feel if Fellini or Bergman was looking over your shoulder?" Maar Ridley heeft hem volgens mij helemaal vrijgelaten en gezegd dat het de film van Denis is. Ik geloof ook dat hij heel erg tevreden is met het resultaat en ze zijn volgens mij ook dikke maatjes geworden."Ryan Gosling heeft gezegd dat de sets soms overdonderend waren. Vond jij dat ook?
"Ja, dat was voor ons allemaal zo. We maakten er op een gegeven moment een beetje een spelletje van, Harrison, Ryan, Ana de Armas en ik. Hoe denk je dat de set van de volgende scène eruitziet? Iedereen had daar zo z'n eigen gedachten bij en dan kwam je op de set en dan was het echt iets heel anders. Het was heel overweldigend allemaal. Ik denk dat het voor ons acteurs ook heel belangrijk was om die sets te zien en niet tegen een green screen te spelen. Op die manier zie je toch in welke wereld het zich afspeelt en in welke wereld je personage leeft."

Je neemt in zekere zin het stokje over van Rutger Hauer.
Heb je hier nog met hem over gesproken?

"Er wordt me steeds gevraagd of ik Rutger gebeld heb of iets gedaan heb om er met hem over te praten, maar ik durfde dat eigenlijk niet aan te raken. Ik was als kind zo onder de indruk van zijn optreden in de originele film, heb dat zo geïdealiseerd, dat ik het juist heel erg daar wilde laten. Ik heb de Blade Runner wel nog heel vaak teruggezien en hij is nog steeds prachtig. En het is natuurlijk heel bijzonder om te zien hoe Harrison die rol weer opnieuw speelt en weer terug in die wereld is. Rutger was trouwens altijd wel een klein beetje bij ons, want Denis keek tijdens het draaien in de verschillende sets altijd of het personage Roy Batty er tussen zou passen. Als dat zo was, dan pas was de set goedgekeurd."We leven in een tijd waarin Hollywood tal van onnodige sequels produceert.
Wat maakt Blade Runner 2019 wel relevant?

"Er zijn veel sequels die wat mij betreft inderdaad niet gemaakt hadden hoeven worden. Maar goed, ik ben in dat geval ook maar gewoon publiek. Ik sta niet aan de wortels daarvan. Ze hebben met Blade Runner echter dertig jaar gewacht totdat ze een verhaal te vertellen hadden. Het heeft zo'n grote fanbase dat je er niet zomaar even een vervolg op gaat maken. Ze hebben dus echt iets te vertellen en ze hebben een heel ander toekomstperspectief. Er is een hele nieuwe Blade Runner-wereld geopend, dus ik denk zeker dat deze film nut heeft."

Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit nu je je grote doorbraak hebt gehad?
"Er zijn wel wat dingen aan de hand, maar ik ben zelf nog een beetje aan het kijken wat ik wil. Het ligt helemaal aan het script en de mensen die erbij betrokken zijn. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk. Het is niet zo dat ik nooit een romantische komedie of een drama of een thriller zou willen doen. Horror is iets anders, ik hoef niet een soort zombie te zijn. Of die zombie moet weer een heel andere kant hebben waar ik wat mee kan."

Blade Runner 2049 draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscoop.

Trailer van Blade Runner 2049