Filmliefde - Vincent van Ommen

 • Fight Club

  Wat is de grappigste film die je kent?

  Fight Club van David Fincher. Ik weet niet waarom, maar ik heb erg moeten lachen om die film. Het is geen klassieke komedie, dat weet ik. In dat genre vond ik A Fish Called Wanda en Fierce Creatures erg leuk. En ik heb laatst The Hangover gezien: in die film klopte het tempo exact waardoor hij doorlopend leuk bleef.
 • The Fountain

  Welke film heeft je diep ontroerd?

  The House of Sand and Fog, met Ben Kingsley en Jennifer Connelly. Vooral het einde van de film, als Ben Kingsley zelfmoord pleegt... dat vond ik zo'n enorm intense scene. Dat hij bereid is zijn leven op te geven om niet terug te hoeven keren naar zijn oude leven. Dat vond ik een prachtige scene. En ook The Fountain van Darren Aronofsky heeft mij enorm ontroerd. Er zit een scene in de film dat Rachel Weisz en Hugh Jackman samen in bad zitten, en dat zij door de kanker niet meer kan voelen of het water koud of warm is. Een heel ontroerend, puur moment. Het zijn allebei films die gaan over leven en dood, en waar het eigenlijk om draait in de korte tijd die we hier op aarde hebben.
 • Twilight

  Welke film associeer jij met verliefdheid?

  Ik ben een groot fan van onmogelijke liefdes, dus kies ik voor Romeo + Juliet van Baz Luhrmann. Maar ik kan er geen eigen herinnering aan verbinden: het is niet dat ik die film heb gezien toen ik enorm verliefd was of zo. Een meer recent voorbeeld van zo'n onmogelijke liefde vind ik Twilight. Waarin Robert Pattinson en Kristen Stewart worden getroffen door zo'n pure, ware liefde. Dat vind ik enorm fascinerend om naar te kijken.
 • The Thing

  Wat is de engste film die je kent?

  Toen ik jong was, vond ik The Thing van John Carpenter enorm eng. Vooral omdat je maar niet weet wie die 'thing' is. Die scene als ze die test met dat bloed gaan doen... freaky! Maar tegenwoordig vind ik vaak documentaires enger dan films. Omdat ze echt gebeurd zijn, en de waarheid vaak vreemder is dan wat welke scenarist dan ook maar kan verzinnen. Documentaires als Enron: The Smartest Guys in the Room en Deliver Us from Evil bijvoorbeeld. Dat mensen tot zulke dingen in staat zijn... daar kan ik met mijn verstand niet bij.
 • Terminator 2: Judgment Day

  Wat is de beste actiefilm die je kent?

  Dat kan alleen maar Terminator 2 zijn! Die achtervolgingen blijven cool, ook bijna twintig jaar na dato. En die bad guy, Robert Patrick... wat een rol is dat! Hoe hij rent, hoe hij kijkt. Ja, Terminator 2 is de enige juiste keuze.
 • Requiem for a Dream

  Wat is de beste film die je kent?

  Ik denk dat als je alle films die ik hierboven heb genoemd met elkaar mixt, dat je dan de beste film ever krijgt. Ik heb er serieus over nagedacht... maar het heeft ook te maken met hoe je je op een bepaald moment voelt. Of in welke fase in je leven je zit. Op dit moment zou ik denk ik Requiem for a Dream van Darren Aronofsky noemen. Omdat dat méér is dan alleen maar een film. Het is een ervaring, waarin beeld, muziek en verhaal een bizarre wereld vormen die je oppakt en meesleept en ook na het zien van die film niet meer loslaat. Maar ook op technisch niveau blijft Requiem fascineren: die shots, die montage, de hallucinante wereld waarin de vier verslaafde personages zich bevinden. En wat is Ellen Burstyn toch een wonderbaarlijk goede actrice!
 • Reiki

  Wat was jouw mooiste filmervaring?

  Dat was toch het filmen van Reiki, mijn speelfilmdebuut. Dat was een enorm avontuur! Ik werd op het laatste moment gecast en er was maar heel weinig tijd om de rol voor te bereiden. Het was een race tegen de klok, twee weken amper geslapen. Ik vond mezelf opeens terug in een bos terwijl ik stond te zwaardvechten - zo'n besef is waanzinnig! Nee, dat zal ik echt nooit vergeten.
 • There Will Be Blood

  Welke filmscène heeft op jou diepe indruk gemaakt?

  Het moment in Gladiator waarop Joaquin Phoenix als Commodus zijn vader vermoordt. 'I would have butchered the whole world if you would only love me'. Ik kon dat wel enorm herkennen... ik ben enig kind, opgevoed door mijn moeder. Elke zoon smacht toch naar vaderliefde. Ja, die scene is mij enorm bijgebleven. Net als elke scene in There Will Be Blood waarin Paul Dano en Daniel Day Lewis tegenover elkaar staan. Met extra punten voor de scenes in de kerk en op de bowlingbaan, aan het slot. Dat zijn echt sublieme acteerlessen voor gevorderden.
 • Masters of the Universe

  Wat is de eerste film die je je kunt herinneren?

  Dat was Masters of the Universe, de He-Man-film! Ik kan me er eigenlijk maar weinig van herinneren, ik was vijf of zes jaar oud. En ik was enorm fan, mijn hele kamer stond vol met van die He-Man-poppetjes. Dus nam mijn moeder mij op een middag mee naar de bioscoop, daar was ik wel oud genoeg voor. Er zaten maar twee andere mensen in de zaal: ook een moeder met haar zoon. Ik vond het een hele grappige film, al geloof ik niet dat ik hem nog een keer terug zou moeten zien. Ik kan me nog wel herinneren dat ik het einde heel erg eng vond, wanneer He-Man een enorm gevecht moet leveren tegen Skeletor en alles in brand vliegt. Sindsdien durfde ik ook niet meer met mijn poppetjes te spelen, uit angst dat die ook in brand zouden vliegen. Ik las laatst trouwens dat He-Man in die film wordt gespeeld door Dolph Lundgren, dat had ik nooit geweten!
 • Van God los

  Wat is je favoriete Nederlandse film?

  Ik twijfel... tussen Van God los en Cloaca. Maar ik denk dat ik uiteindelijk toch voor de eerste kies. Dat soort films zouden we meer moeten maken in Nederland: goede thrillers. Ik vraag me altijd af waarom dat niet gebeurt: er zal toch echt wel een markt voor zijn? Van God los is een heel fascinerend verhaal, want echt gebeurd, en geweldig geacteerd.
 • The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

  Van welke film had jij zelf de hoofdrol willen spelen of de regie willen doen?

  Ik had er bijna alles voor overgehad als ik mee had mogen doen aan de Lord of the Rings-films. Wat een fantastische ervaring moet dat zijn geweest! Anderhalf jaar met zulke mensen mogen werken aan zo'n enorm, intens project... helemaal afgesloten van de buitenwereld zo'n band met elkaar opbouwen. Samen worden getraind, samen de rollen voorbereiden, en dan samen zulke prachtige films mogen maken die door honderden miljoenen mensen worden gezien en gewaardeerd. En ik ben sowieso fan van de boeken, ik kan hele pagina's reciteren. Ik had mezelf wel gezien als Haldir of Legolas, maar you take what you can get. Overigens heb ik wel filmcombat lessen gehad van Tony Woolf de choreograaf van Lord of the Rings en in zijn lessen mocht ik toch even een elf zijn."
 • Reacties (3)  
   • Sparda
   • donderdag 17 september 2009
   • 17:46

   Wat een acteur!!
   het was me een genoegen!!

   • db07
   • zondag 28 maart 2010
   • 19:15

   Goede smaak

   • Jamel
   • vrijdag 16 april 2010
   • 18:40

   Heb met Vincent gewerkt (met de film 'Stop!' in 2008). Goede acteur en toffe gozer ;-)
   In de toekomst horen we vast vaker van hem.

   Groet,
   Jamel

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer