The Machinist

The Machinist (2004)

Film1
7.2 / 10
193
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Brad Anderson
Cast: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, meer »
Lengte: 102 minuten
Land: Spanje
Taal: Engels

Psychologische thriller met Christian Bale als een man die aan slapeloosheid lijdt en wiens leven langzaam verandert in een nachtmerrie

Fabrieksarbeider Trevor Reznik (Christian Bale) lijdt aan slapeloosheid. Hij slaapt al een heel jaar niet of nauwelijks, waardoor hij sterk vermagerd is. 's Nachts zoekt hij troost bij de prostituee Stevie (Jennifer Jason Leigh). Wanneer hij door een ongeluk op het werk zijn baan verliest, krijgt Reznik het gevoel dat iets of iemand hem op de hielen zit. Rezniks angst en een serie hoogst ongewone gebeurtenissen veranderen zijn leven langzaam in een nachtmerrie. Maar waar eindigt de droom en begint de realiteit?

'The Machinist' is een thriller van Brad Anderson ('Session 9'). De film werd in Spanje opgenomen, maar is wel Engelstalig. De hoofdrol is voor Christian Bale, die onder meer te zien was in 'American Pyscho' maar na de zomer van 2005 vooral herkend zal worden als Bruce Wayne alias Batman uit 'Batman Begins'. Zijn tegenspeelsters zijn Jennifer Jason Leigh ('Single White Female') en Aitana Sánchez-Gijón ('Io non ho paura'). Voor zijn rol in 'The Machinist' moest Bale bijna 32 kilo afvallen. Zijn dieet bestond uit een blikje tonijn en een appel per dag. Bale wilde eerst nog meer gewicht verliezen, maar mocht dat niet omdat men bang was voor zijn gezondheid. Voor 'Batman Begins' moest Bale vervolgens weer aankomen. • Pers -  

  Christian Bale als levend skelet

  "The Machinist is zo deprimerend en vol wanhoop dat het gegeven afstotend werkt. Het maakt je als kijker bijna niet meer uit wat er met de hoofdpersoon gebeurt, als er maar een einde komt aan die nachtmerrie zonder nooduitgang."

  Willem Schouten - Spits

  Een fraai staaltje method acting

  "...door de indringende metamorfose en de acteerprestatie van Christian Bale is The Machinist ineens wél een interessante film geworden."

  Jochem Geerdink - Metro

  Puzzel rond hongerkunstenaar

  "Dat veel van de gebeurtenissen ingebeeld blijken, is niet wat The Machinist zo bijzonder maakt. De manier waarop de gegevens worden uitgewerkt maakt het echt interessant. Eenvoudige motieven worden gebruikt voor een vertelling waarin steeds nieuwe samenhangen en mogelijke verkleuringen worden gesuggereerd."

  David Sneek - De Volkskrant

  Verwrongen wereldbeeld

  "De film begint met een schok, die vooral op Bales conto komt, en eindigt met een keurig sluitende verklaring. Wie zich de totale ontreddering aan het slot van Polanski's films herinnert beseft dat er meer in had gezeten. "

  Bart van der Put - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 7 juli 2005
  Film1 première: Vrijdag 23 november 2007
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Bezoekers: 19.279
  Alternatieve titel: El Maquinista