Stand van de maan

Stand van de maan (2004)

Film1
5.7 / 10
48
IMDb
7.2 / 10 157
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Leonard Retel Helmrich
Lengte: 92 minuten
Land: Nederland
Taal: Indonesisch, Javaans

Documentaire van de Nederlander Leonard Retel Helmrich over een Indonesische christelijke vrouw die met haar gezin in het islamitische Jakarta woont

In het sterk islamitisch georiŽnteerde Jakarta woont Rumidjah, een oudere christelijke vrouw. Ze wil ontsnappen uit de wirwar van regels en opgelegde waarden en normen in de hectische stad. Rumidjah wil terug naar haar geboortedorp op Midden Java, haar oude dag op het platteland doorbrengen. Maar dan zou ze haar kleindochter Tari moeten achterlaten in de stad, want voor haar is er geen plaats op het platteland. Tari moet werken aan haar toekomst door naar school toe te gaan. Rumidjah's zoon Bakti bekeerd zich tot de Islam om te kunnen trouwen. Rumidjah put overlevingskracht uit haar geloof en haar hoop voor een betere toekomst voor haar kleinkinderen.

'Stand van de maan' is het tweede deel van een drieluik over 'gewone' mensen in IndonesiŽ. Het eerste deel, 'Stand van de zon', viel al in de prijzen op het IDFA 2001 en 'Stand van de maan' werd op het IDFA 2004 bekroond met de Joris Ivens Award voor beste lange documentaire. Om zo dicht mogelijk bij zijn onderwerp te zijn, werd de Nederlandse filmmaker Leonard Retel Helmrich deelgenoot van de familie van Rumidjah. Zij zagen hem als 'de man met de camera', alsof de camera een lichaamsdeel van hem was. Op die manier kon hij intieme scŤnes filmen.