Hotel Rwanda

Hotel Rwanda (2004)

Film1
7.8 / 10
403
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Oorlog
Regie: Terry George
Cast: Don Cheadle, Sophie Okonedo, meer »
Lengte: 121 minuten
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika
Taal: Engels, Frans

Indrukwekkend waargebeurd verhaal over een hotelmanager die met gevaar voor eigen leven, onderdak bood aan duizenden Tutsi-vluchtelingen

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is een hotelmanager van een luxe vijfsterrenhotel in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's begin jaren '90 worden er in drie maanden tijd bijna één miljoen mensen op brute wijze vermoord. Met gevaar voor eigen leven biedt de dappere Paul - zelf een Hutu maar getrouwd met een Tutsi - onderdak aan duizenden Tutsi-vluchtelingen in zijn hotel. Onder hen bevinden zich zakenmensen, politici en andere mensen van de Tutsi-elite die het voornaamste doelwit zijn van de Hutu-milities. In het heetst van de strijd vecht Paul ook voor zijn eigen leven en dat van zijn vrouw en kind.

'Hotel Rwanda' is gebaseerd op de gruwelijke gebeurtenissen die tien jaar eerder plaatsvonden tijdens de burgeroorlog in het Afrikaanse Rwanda. De film won de People's Choice Award tijdens het Film Festival van Toronto en werd genomineerd voor drie Golden Globes en drie Oscars, waaronder die voor Beste Acteur. De Ierse schrijver-regisseur Terry George (die de scenario's schreef van Jim Sheridans 'In the Name of the Father' en 'The Boxer') heeft veel met de echte Paul Rusesabagina gesproken om het verhaal goed op het witte doek te brengen. De hotelmanager was zeer te spreken over hoofdrolspeler Don Cheadle ('Boogie Nights', 'Traffic', 'Ocean's Eleven'). Ook met Nick Nolte, Joaquin Phoenix en de Engelse actrice Sophie Okonedo. • Pers -  

  Hoop, schaamte en frustratie

  Die schaamte, die voel je inderdaad wel als je naar Hotel Rwanda kijkt. Vooral omdat je weet dat op dit zelfde moment in een ander Afrikaans land, in de Sudanese provincie Darfur, ook duizenden mensen - mannen, vrouwen, kinderen- over de kling worden gejaagd. Het gebeurt weer. De film laat echter ook zien dat een individu wel degelijk verschil kan maken als hij ervoor kiest niet de andere kant op te kijken. Zo biedt Hotel Rwanda hoop en frustratie tegelijkertijd.

  Marieke Kremer - Spits

  Rusesabagina's list

  Als westerling kun je je alleen maar diep schamen over zoveel lafheid en apathie. Terry George melkt dit schuldgevoel terecht tot op de laatste druppel uit. Wie na het zien van dit krachtige docudrama gewoon verder wil gaan met zijn avondeten heeft niet goed opgelet, of mist een hart.

  Fritz de Jong - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 maart 2005
  Film1 première: Zaterdag 24 juni 2006
  Distributeur: RCV Entertainment
  Bezoekers: 52.612
 • Reacties (37)  
   • erpunited
   • dinsdag 5 februari 2008
   • 11:46

   Ik vond het een aangrijpende film. Mooi gemaakt en super geacteerd. Ik vond hem alleen langdradig worden. Het einde was goed alleen duurde het te lang voordat ze er waren. Het is een goede film en je moet hem zeker een keer zien

   • miss-k
   • donderdag 13 maart 2008
   • 21:27

   Goeie, aangrijpende film, ik ben onder de indruk. Wat zielig wat daar allemaal gebeurd is! Het acteerwerk was uitstekend. Een aanrader dus.

   • cansado
   • donderdag 28 januari 2010
   • 20:33

   Aangrijpende en schokkende film over de moord van de Hutu's op bijna een miljoen Tusti's in Rwanda in de jaren 90. Een glansrol is weggelegd voor Don Cheadle als hotelmanager Paul Rusesabagina.
   Zoals al in de recensie op de site staat vermeld: "Met 'Hotel Rwanda' bewijst de Amerikaanse acteur Cheadle dat zijn veelzijdigheid geen grenzen kent. Van rapper uit de 'hood' tot en met een politieagent, hij draait er schijnbaar zijn hand niet voor om. Zijn vertolking van Rusesabagina mag terecht gerekend worden tot een van de beste van het jaar. Ingehouden, maar met een enorm charisma brengt de duizendpoot hem tot leven. Verrukkelijk om naar te kijken, zonder dat je ook maar op één moment denkt dat het acteren van Cheadle een truc is. Hij verdwijnt totaal in zijn personage."

   Ik wil hier aan toevoegen aan Cheadle voor deze rol wel een Oscar had verdiend.

   • Tarkus
   • woensdag 5 mei 2010
   • 22:59

   Tarkus schreef:
   Fantastische film over een drama dat zijn weerga niet kent. Indertijd wel geweten over de moord op (onze) de Belgische para's. Maar over het lot van de burgers zelf werd niet gesproken. Deze film maakt wel heel veel duidelijk. Helaas dat dit in een 'beschaafde' wereld nog kan gebeuren. Deze film zou iedereen gezien moeten hebben.


   Heb de film opnieuw bekeken, bijna 5 jaar na de eerste keer, en het blijft een indrukwekkende prent.
   Ondertussen heb ik al meerdere filmen over dit onderwerp gezien, en zelfs betere, maar toch blijft ook deze steeds nazinderen als je hem hebt gezien.
   Don Cheadle speelt zijn rol voortreffelijk als de hotelmanager Paul Rusesabagina, de persoon die honderden Tutsi's van de dood redde. De echte Paul fungeerde als raadgever voor deze film, en ook hem heb ik ondertussen al aan het woord gehoord in documentaires over de genocide in Rwanda. De man leeft met zijn gezin tegenwoordig in België.
   Zoals ik reeds zei in mijn bericht uit 2005, dit is een film die je gezien moet hebben en daar denk ik nog steeds zo over.

   • Linsey73
   • vrijdag 19 november 2010
   • 01:56

   hele goede, aangrijpende en schokkende film. eentje die een ieder gezien moet hebben vind ik. een belangrijke maar vreselijke periode uit de wereldgeschiedenis. een film waar je over na gaat denken en die je nog lang bij zal blijven. kijk ook eens naar de film shooting dogs.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer