Hotel Rwanda

Hotel Rwanda (2004)

Film1
7.8 / 10
403
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Oorlog
Regie: Terry George
Cast: Don Cheadle, Sophie Okonedo, meer »
Lengte: 121 minuten
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika
Taal: Engels, Frans

Indrukwekkend waargebeurd verhaal over een hotelmanager die met gevaar voor eigen leven, onderdak bood aan duizenden Tutsi-vluchtelingen

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is een hotelmanager van een luxe vijfsterrenhotel in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's begin jaren '90 worden er in drie maanden tijd bijna één miljoen mensen op brute wijze vermoord. Met gevaar voor eigen leven biedt de dappere Paul - zelf een Hutu maar getrouwd met een Tutsi - onderdak aan duizenden Tutsi-vluchtelingen in zijn hotel. Onder hen bevinden zich zakenmensen, politici en andere mensen van de Tutsi-elite die het voornaamste doelwit zijn van de Hutu-milities. In het heetst van de strijd vecht Paul ook voor zijn eigen leven en dat van zijn vrouw en kind.

'Hotel Rwanda' is gebaseerd op de gruwelijke gebeurtenissen die tien jaar eerder plaatsvonden tijdens de burgeroorlog in het Afrikaanse Rwanda. De film won de People's Choice Award tijdens het Film Festival van Toronto en werd genomineerd voor drie Golden Globes en drie Oscars, waaronder die voor Beste Acteur. De Ierse schrijver-regisseur Terry George (die de scenario's schreef van Jim Sheridans 'In the Name of the Father' en 'The Boxer') heeft veel met de echte Paul Rusesabagina gesproken om het verhaal goed op het witte doek te brengen. De hotelmanager was zeer te spreken over hoofdrolspeler Don Cheadle ('Boogie Nights', 'Traffic', 'Ocean's Eleven'). Ook met Nick Nolte, Joaquin Phoenix en de Engelse actrice Sophie Okonedo.