Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek (2005)

Film1
7.9 / 10
243
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie, Nederlandstalig
Regie: Tim Burton
Cast: Pepijn Gunneweg, Binnert van Nispen, meer »
Lengte: 115 minuten
Land: Verenigde Staten, AustraliŽ
Taal: Nederlands

Tim Burtons verfilming van het legendarische boek van Roald Dahl, met Johnny Depp als Willy Wonka, de excentrieke eigenaar van de chocoladefabriek

Charlie is een arm jongetje, dat in de schaduw van een grote chocoladefabriek woont. De eigenaar van de fabriek is de excentrieke Willy Wonka. Wonka heeft al lang geen contact meer met zijn eigen familie. Dus om een erfgenaam te zoeken, organiseert hij een wereldwijde wedstrijd. Vijf gelukkige kinderen, onder wie Charlie, vinden een gouden wikkel in de chocoladerepen van Wonka en winnen daarmee een tour door de legendarische snoepfabriek, waar geen enkele buitenstaander in vijftien jaar binnen is geweest. Verblind door de ene na de andere fantastische aanblik, krijgen de kinderen het steeds moeilijker om verboden verleidingen te weerstaan.

Het beroemde kinderboek Charlie and the Chocolate Factory werd geschreven door de legendarische Engelse auteur Roald Dahl (1916 - 1990). In 1971 verscheen de eerste verfilming met Gene Wilder in de titelrol. Deze remake komt van Tim Burton, die na Edward Scissorhands, Ed Wood en Sleepy Hollow voor de vierde keer samenwerkt met Johnny Depp. Ook Burtons voormalig geliefde Helena Bonham Carter - met wie hij een relatie kreeg tijdens Planet of the Apes - speelt in deze remake. Depp adviseerde Burton om de rol van Charlie te geven aan Freddie Highmore, met wie hij schitterde in Finding Neverland. • Pers -  

  Bijzondere trip naar snoepparadijs

  "Het universum van Dahl vindt zijn meest creatieve fan in Burton."

  Esther Kleuver - Telegraaf

  Depp en Burton twee handen op een buik

  "Regisseur Tim Burton en acteur Johnny Depp zijn, zoals de Engelsen dat zeggen, een 'match made in heaven'. Beiden hebben een uitgesproken voorliefde voor mafkezen en verschoppelingen, en beiden zijn gezegend met het talent die op het witte doek tot leven te brengen."

  Marieke Kremer - Spits

  Een veelkleurig droomlandschap

  "Depps Willy Wonka is een uitzinnige kruising tussen Michael Jackson en Marilyn Manson, met een bleek babygezicht, een gek stemmetje en de lach van een waanzinnige."

  Jan Pieter Ekker - de Volkskrant

  Snoep met een rare bijsmaak

  "Zoals alle films van de stijlvaste regisseur oogt Charlie and the chocolate factory fantastisch en vormen de bijdragen van vaste componist Danny Elfman een perfecte ondersteuning van Burtons verbeelding."

  Bart van der Put - het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 20 juli 2005
  Film1 première: Zaterdag 6 januari 2007
  Distributeur: Warner Bros
  Bezoekers: 667.975
  Alternatieve titel: Charlie and the Chocolate Factory (NL)
 • Reacties (73)  
   • x-AnnikA-x
   • donderdag 14 juni 2007
   • 07:25

   hannekevandendungen schreef:
   Johny Depp is een meesterlijke en briljante acteur wat hij ook maar weer bewijst in de deze film! een kinderfilm is goed als er een goede balans is voor kinderen en volwassenen om naar te kijken en dat is in deze film erg goed gelukt. Het verhaal van Dahl is natuurlijk ookal briljant dat hadden ze mee. Maar de heerlijke fantatiewereld waar Wonka in leeft is heerlijk bekrompen en simpel. hij is eigenlijk het kleinste en meest verwrongen kind dat er bij het gezelschap is. Het is erg mooi om te zien dat zijn karakter langzaam tot ontwikkeling komt en dat je stukje bij beetje steeds meer over Wonka te weten komt. daarnaast is het ook lekker feel-good dat de underdog in de wereld, de arme Sjakie, juist de gouden wikkel tref en uiteindelijk de oogappel van Wonka wordt. tjee, ik raak er niet over uitgepraat. het lijkt een simpele kinderfilm, maar er zitten zoveel briljante lagen in!


   Heel mooi gezegd ;) Denk er ook zo over!

   • loisde reus
   • dinsdag 26 juni 2007
   • 21:44

   mijn bijde kinderen vinden het een mooi film

   • johnnydejong
   • zondag 28 december 2008
   • 13:40

   ik vind johnny depp zo raar over komen waarschijnlijk door die wijven stem die pepijn gunneweg opzet

   • i love willy wonka
   • donderdag 29 maart 2012
   • 19:16

   johny depp speelt willy wonka en hij is echt heel goed ik euh bn een beetje je weet wel i love deze film het is mijn lievelings

   • Remms
   • maandag 9 april 2012
   • 13:33

   leuke film, maar Nederlands ingesproken lijkt het nergens op
   Ze krijgen het in Nederland niet voor elkaar om de juiste stemmen bij de personen te zoeken

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer