Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek (2005)

Film1
7.8 / 10
231
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Regie: Tim Burton
Cast: Pepijn Gunneweg, Binnert van Nispen, Tony Neef, Marjolein Algera, Joris Lutz
Genre: Familiefilm, Nederlandstalig
Lengte: 115 minuten

Tim Burtons verfilming van het legendarische boek van Roald Dahl, met Johnny Depp als Willy Wonka, de excentrieke eigenaar van de chocoladefabriek

Charlie is een arm jongetje, dat in de schaduw van een grote chocoladefabriek woont. De eigenaar van de fabriek is de excentrieke Willy Wonka (Johnny Depp). Wonka leeft al lang geen contact meer met zijn eigen familie, dus om een erfgenaam te zoeken, organiseert hij een wereldwijde wedstrijd. Vijf gelukkige kinderen, onder wie Charlie, vinden een gouden wikkel om de chocoladerepen van Wonka en winnen daarmee een tour door de legendarische snoepfabriek, waar geen enkele buitenstaander in vijftien jaar binnen is geweest. Verblind door de ene na de andere fantastische aanblik, krijgen de kinderen het steeds moeilijker om verboden verleidingen te weerstaan.

Het beroemde kinderboek 'Charlie and the Chocolate Factory' werd geschreven door de legendarische Engelse auteur Roald Dahl (1916 - 1990). In 1971 verscheen de eerste verfilming (onder de titel 'Willy Wonka & the Chocolate Factory') met Gene Wilder in de titelrol. Deze remake komt van Tim Burton, die na 'Edward Scissorhands', 'Ed Wood' en 'Sleepy Hollow' voor de vierde keer samenwerkt met Johnny Depp. Ook Burtons geliefde Helena Bonham Carter - met wie hij een relatie kreeg tijdens 'Planet of the Apes'- speelt in deze remake. Depp adviseerde Burton om de rol van Charlie te geven aan Freddie Highmore, met wie hij schitterde in 'Finding Neverland'.

Trailer

Overige informatie

Land: Verenigde Staten, AustraliŽ
Taal: Nederlands
Bioscooppremière: Woensdag 20 juli 2005
Film1 première: Zaterdag 6 januari 2007
Distributeur: Warner Bros
Bezoekers: 667.975
Alt. titel: Charlie and the Chocolate Factory (NL)

Reacties (73)

 • hannekevandendungen schreef:
  Johny Depp is een meesterlijke en briljante acteur wat hij ook maar weer bewijst in de deze film! een kinderfilm is goed als er een goede balans is voor kinderen en volwassenen om naar te kijken en dat is in deze film erg goed gelukt. Het verhaal van Dahl is natuurlijk ookal briljant dat hadden ze mee. Maar de heerlijke fantatiewereld waar Wonka in leeft is heerlijk bekrompen en simpel. hij is eigenlijk het kleinste en meest verwrongen kind dat er bij het gezelschap is. Het is erg mooi om te zien dat zijn karakter langzaam tot ontwikkeling komt en dat je stukje bij beetje steeds meer over Wonka te weten komt. daarnaast is het ook lekker feel-good dat de underdog in de wereld, de arme Sjakie, juist de gouden wikkel tref en uiteindelijk de oogappel van Wonka wordt. tjee, ik raak er niet over uitgepraat. het lijkt een simpele kinderfilm, maar er zitten zoveel briljante lagen in!


  Heel mooi gezegd ;) Denk er ook zo over!

 • mijn bijde kinderen vinden het een mooi film

 • ik vind johnny depp zo raar over komen waarschijnlijk door die wijven stem die pepijn gunneweg opzet

 • johny depp speelt willy wonka en hij is echt heel goed ik euh bn een beetje je weet wel i love deze film het is mijn lievelings

  • Remms
  • maandag 9 april 2012
  • 13:33

  leuke film, maar Nederlands ingesproken lijkt het nergens op
  Ze krijgen het in Nederland niet voor elkaar om de juiste stemmen bij de personen te zoeken

Lees alle reacties

Geef jouw mening

Reageer 
Registreren Inloggen