The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)

Film1
6.7 / 10
217
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Sciencefiction
Regie: Garth Jennings
Cast: Stephen Fry, Martin Freeman, meer »
Lengte: 108 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ, Verenigde Staten
Taal: Engels

Langverwachte verfilming van Douglas Adams' komische sci-fi boekenreeks waarin aardbewoner Arthur Dent een wonderbaarlijke reis door het heelal maakt

Aardbewoner Arthur Dent heeft een verschrikkelijk slechte dag. Zijn huis staat op het punt gesloopt te worden, zijn beste vriend blijkt een buitenaards wezen te zijn en als klap op de vuurpijl gaan kwaadaardige aliens de Aarde opblazen om ruimte te maken voor een intergalactische doorgang. Arthur heeft één kans op overleven: z'n duim uitsteken en meeliften met een voorbijkomend ruimteschip. Op zijn wonderbaarlijke reis is niets wat het lijkt. Zo leert hij dat een handdoek het meest nuttige ding in het universum is, hij ontdekt de zin van het leven en merkt dat alles wat je moet weten in één boek staat: 'The Hitchhikers' Guide to the Galaxy', met als vuistregel "geen paniek!".

De science-fictionkomedie 'The Hitchhikers' Guide to the Galaxy' is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van de Engelse schrijver Douglas Adams, met bizarre Monty Python-achtige humor. De plannen voor een verfilming hebben zo lang in de pen gezeten, dat Adams het verhaal zelf al tot een scenario had bewerkt voordat hij in 2001 overleed. Eerder waren er series op radio en televisie van verschenen, alsmede een LP, een computerspel, stripverhalen en uiteraard een handdoek. Deze Engels-Amerikaanse productie is het regiedebuut van videoclip-regisseur Garth Jennings. Hoofdrollen zijn voor Martin Freeman (Tim uit de serie 'The Office'), Sam Rockwell ('Matchstick Men'), rapper Mos Def, Zooey Deschanel, John Malkovich en de stem van Stephen Fry. • Pers -  

  Absurdistische ruimtereis

  "Waarschijnlijk werkt de film optimaal voor kijkers die het werk van Adams helemaal niet kennen."

  Bart van der Put - Het Parool

  Beter naar de dolfijnen luisteren

  "Regisseur Jennings volgt het boek nauwgezet en dat zullen fans leuk vinden. Maar wie het boek niet kent zit grote delen van de film met vraagtekens op z'n gezicht en dat is toch een probleem."

  Willem Schouten - Spits

  Het heelal volgens Adams

  "De film volgt het boek trouw, alleen de liefde tussen Arthur Dent en Trillian, gespeeld door Zooey Deschanel, is fors aangezet. De makers vreesden dat de rolprent zonder liefdesverhaal een te beperkt publiek zou aanspreken [...]"

  Annet de Jong - De Telegraaf

  Komische terzijdes in de melkweg

  "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een geestige, sympathieke, maar ook wat landerige film geworden. Niet het gebrek aan een spanningsboog zit de film dwars, maar een al te melige atmosfeer waarin alles gewichtloos wordt, en niets er werkelijk toe doet."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant

  Ruimtegids vol goede en slechte grappen

  "Na een geslaagd eerste halfuur lijkt de film te verzanden in een onsamenhangende grabbelton van rake en niet rake grappen, een circus aan kleurrijke decorstukken en een ernstig gebrek aan verhaal."

  Bart Remmers - Metro
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 augustus 2005
  Film1 première: Zaterdag 27 januari 2007
  Distributeur: Buena Vista International
  Bezoekers: 67.556