North Country

North Country (2005)

Film1
7.8 / 10
40
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Niki Caro
Cast: Charlize Theron, Frances McDormand, meer »
Lengte: 126 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland
Taal: Engels

Een gedramatiseerde verfilming van de eerste succesvolle Amerikaanse rechtszaak tegen seksuele intimidatie met in de hoofdrol Charlize Theron

Alleenstaande moeder Josie Aimes heeft dringend een baan nodig en is aangewezen op de enige werkgelegenheid in de buurt: de ijzermijnen. Het werk is bikkelhard, maar het zijn de seksuele toespelingen van de mijnwerkers die haar opbreken. In een tijd van veel werkloosheid voelen de mannen zich bedreigd door de komst van de vrouwen. Aimes is het zat om speelbal te zijn van de seksuele intimidatie in de mijnen en besluit er officieel werk van te maken. Ze stuit echter op veel weerstand in haar omgeving, ook bij haar weinige vrouwelijke collega's die vrezen dat ze werksituatie alleen maar erger maakt. Maar Aimes zet door en moet haar gelijk uiteindelijk bij de rechter zien te halen.

Het drama North Country vertelt een verhaal dat ge´nspireerd is op een ware gebeurtenis. Het scenario is gebaseerd op een boek van Clara Bingham en gaat over de eerste succesvolle rechtszaak tegen seksuele intimidatie in Amerika. Hoofdrolspeelster Charlize Theron won al een Academy Award voor Monster uit 2003 en ook deze rol was Oscar material. Haar tegenspelers zijn ook niet de minste: Frances McDormand (Fargo), Sissy Spacek (In the Bedroom), Woody Harrelson (Natural Born Killers) en Sean Bean (Lord of the Rings). Het is de eerste Amerikaanse speelfilm van de Nieuw-Zeelandse regisseuse Niki Caro, die in 2002 hoge ogen gooide met het drama Whale Rider. • Pers -  

  Knappe actrice met roet op haar wang

  "Het resultaat is ondanks alle goede bedoelingen zo voorspelbaar dat de aandacht als vanzelf naar die vegen op het gezicht gaat. Had dat echt niet beter gekund?"

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Vrouw balt vuisten in mannenwereld

  "De blonde actrice combineert intrinsieke kwetsbaarheid met de vastberadenheid die bij Josey is gegroeid als gevolg van een reeks van frustrerende gebeurtenissen in haar leven."

  Eric Koch - De Telegraaf

  Vrouw tussen de mijnwerkers

  "Er zijn te onbeduidende rollen voor Frances McDormand als de beste vriendin en Sissy Spacek als de moeder. En alleen in het aan A few good men herinnerende kruisverhoor kan Woody Harrelson zich als de innemende advocaat Bill White een beetje uitleven."

  Franšois Stienen - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2006
  Film1 première: Zaterdag 22 september 2007
  Distributeur: Warner Bros
  Bezoekers: 4.122