North Country

North Country (2005)

Film1
7.7 / 10
35
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Niki Caro
Cast: Charlize Theron, Frances McDormand, meer »
Lengte: 126 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland
Taal: Engels
Kijk nu

Een gedramatiseerde verfilming van de eerste succesvolle Amerikaanse rechtszaak tegen seksuele intimidatie met in de hoofdrol Charlize Theron

Alleenstaande moeder Josie Aimes heeft dringend een baan nodig en is aangewezen op de enige werkgelegenheid in de buurt: de ijzermijnen. Het werk is bikkelhard, maar het zijn de seksuele toespelingen van de mijnwerkers die haar opbreken. In een tijd van veel werkloosheid voelen de mannen zich bedreigd door de komst van de vrouwen. Aimes is het zat om speelbal te zijn van de seksuele intimidatie in de mijnen en besluit er officieel werk van te maken. Ze stuit echter op veel weerstand in haar omgeving, ook bij haar weinige vrouwelijke collega's die vrezen dat ze werksituatie alleen maar erger maakt. Maar Aimes zet door en moet haar gelijk uiteindelijk bij de rechter zien te halen.

Het drama North Country vertelt een verhaal dat geïnspireerd is op een ware gebeurtenis. Het scenario is gebaseerd op een boek van Clara Bingham en gaat over de eerste succesvolle rechtszaak tegen seksuele intimidatie in Amerika. Hoofdrolspeelster Charlize Theron won al een Academy Award voor Monster uit 2003 en ook deze rol was Oscar material. Haar tegenspelers zijn ook niet de minste: Frances McDormand (Fargo), Sissy Spacek (In the Bedroom), Woody Harrelson (Natural Born Killers) en Sean Bean (Lord of the Rings). Het is de eerste Amerikaanse speelfilm van de Nieuw-Zeelandse regisseuse Niki Caro, die in 2002 hoge ogen gooide met het drama Whale Rider. • Pers -  

  Knappe actrice met roet op haar wang

  "Het resultaat is ondanks alle goede bedoelingen zo voorspelbaar dat de aandacht als vanzelf naar die vegen op het gezicht gaat. Had dat echt niet beter gekund?"

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Vrouw balt vuisten in mannenwereld

  "De blonde actrice combineert intrinsieke kwetsbaarheid met de vastberadenheid die bij Josey is gegroeid als gevolg van een reeks van frustrerende gebeurtenissen in haar leven."

  Eric Koch - De Telegraaf

  Vrouw tussen de mijnwerkers

  "Er zijn te onbeduidende rollen voor Frances McDormand als de beste vriendin en Sissy Spacek als de moeder. En alleen in het aan A few good men herinnerende kruisverhoor kan Woody Harrelson zich als de innemende advocaat Bill White een beetje uitleven."

  François Stienen - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2006
  Film1 première: Zaterdag 22 september 2007
  Distributeur: Warner Bros
  Bezoekers: 4.122
 • Reacties (13)  
   • zaterdag 24 april 2010
   • 21:22

   Charlize Theron zet een uitstekende perfomance neer in deze film. Voor haar rol in deze film heeft ze ook terecht een Oscar nominatie gekregen. De andere acteurs zijn ook erg goed in deze film. Het verhaal is echt heel interessant en de strijd van een vrouw voor gerechtigheid wordt erg goed in beeld gebracht in deze film.

   Uitstekende film.

   • nieuwsfilm1dct
   • donderdag 15 december 2011
   • 22:32

   Een goede dramafilm...
   Wat een waargebeurd verhaal...
   Uitstekend verhaal...
   Uitstekend acteerwerk...
   Wel veel bekende acteurs...
   Mooi HD kwaliteit...
   Mooi achtergrond muziek (Dolby Digital)...
   Het is moeite waard...

   • Tarkus
   • zondag 24 augustus 2014
   • 19:35

   Tarkus schreef:
   Charlize Theron won een Oscar voor haar rol in 'Monster', maar voor deze film mag ze er van mij ook een in ontvangst nemen. Ze laat zich hier wederom van haar sterkste kant zien en zet een glansprestatie neer.
   Ook de andere hoofdrollen zijn stuk voor stuk uitstekend, zowel Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelson, Sean Bean en Richard Jenkins, en de vele anderen spelen de ziel uit hun lijf.
   Het is bijna ongelooflijk dat dit waar gebeurde verhaal zich afspeelt eind jaren 80, je zou toch denken dat zulke situaties dan niet meer kunnen, maar niets is minder waar.
   Dat in zulke tijden een vrouw nog als 'minderwaardig' wordt beschouwd is nauwelijks te geloven en toch is dit verhaal eens te meer een bewijs daarvan.
   Een zeer goede film deze die iedereen zou gezien moeten hebben met een grandioze, het kan niet genoeg worden gezegd, Charlize Theron.


   Deze prachtige film opnieuw bekeken, en nog steeds bijzonder onder de indruk.
   Charlize Theron is hier zo goed, dat je de film keer op keer opnieuw zou willen bekijken.
   En het verhaal, waar gebeurd, is nog steeds zo verbijsterend.. je houdt het niet voor mogelijk...
   Een topfilm is dit, die helaas niet de aandacht heeft gekregen die hij zou verdienen.

   • MGM
   • woensdag 1 februari 2017
   • 15:35

   Theron is fantastisch! Zij is momenteel één van de beste actrices.Dat de regisseur met haar én de rest van de topcast én een prima verhaal, hier geen briljante film van heeft kunnen maken is jammer.Regisseur Caro heeft er niet uitgehaald wat mogelijk was.Tijdsbeeld en sfeer is mooi neergezet
   maar de film heeft geen

   • MGM
   • woensdag 1 februari 2017
   • 15:36

   "wauw" niveau.
   3,5* cijfer 7

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer