Minoes

Minoes (2001)

Film1
7 / 10
69
IMDb
7 / 10 3986
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Kinderfilm, Nederlandstalig
Regie: Vincent Bal
Cast: Carice van Houten, Annet Malherbe, meer »
Lengte: 92 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Verfilming naar het beroemde boek van Annie MG Schmidt met Carice van Houten als juffrouw Minoes, die eigenlijk een kat is

Beginnend journalist Tibbe staat op het punt ontslagen te worden. Eigenlijk is hij te verlegen om een goede journalist te zijn, maar de hoofredactrice geeft hem nog één kans. Terwijl Tibbe tobt waarover hij een goed verhaal kan schrijven, ontmoet hij de merkwaardige juffrouw Minoes. Zij is, naar eigen zeggen, vroeger een kat geweest en ze gedraagt zich inderdaad nogal kats: ze spint, ze geeft kopjes, ze slaapt bij voorkeur opgerold in een doos en kan met katten praten. Tibbe heeft eerst zo zijn twijfels over juffrouw Minoes, maar als zij hem, dankzij haar kattencontacten, aan het exclusieve nieuws helpt waarmee hij zijn baan kan behouden, besluit Tibbe haar als assistente aan te nemen. Als tegenprestatie verleent hij haar kost en inwoning.

Minoes is de verfilming van Annie M.G. Schmidts gelijknamige kinderboek. Het scenario werd verzorgd door Tamara Bos, die ook voor Schmidts Otje het scenario schreef, en Burny Bos. Burny Bos was eerder verantwoordelijk voor het scenario van Abeltje. Kortom, scenaristen met ervaring op het gebied van het werk van Annie M.G. en dat zie je. Net zoals de boeken voor veel leesplezier zorgen, zo brengen deze films veel kijkgenot. In het geval van Minoes is dat niet in de laatste plaats te danken aan de formidabele cast. Zo zien we Carice van Houten als een overtuigende juffrouw Minoes en Theo Maassen als de vertederende, ietwat verlegen journalist.