The Aristocrats

The Aristocrats (2005)

Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Paul Provenza
Cast: Whoopi Goldberg, Eric Idle, meer »
Lengte: 88 minuten
Land: Verenigde Staten, Canada
Taal: Engels

Documentaire over een aanstootgevende mop die Amerikaanse komieken al jarenlang aan elkaar vertellen maar zelden aan het publiek

De grap heeft altijd dezelfde opbouw: een man komt met zijn familie bij een impresario en zegt: "Ik heb een geweldige familie-act voor u!" Waarop de impresario vraagt: "Wat houdt die act dan in?" Zo begint 'The Artistocrats', een grap die Amerikaanse komieken jarenlang van generatie op generatie overleverden, maar zelden op het podium verteld wordt. De uitwerking van de mop varieert, houdt ruimte open voor improvisatie en heeft als enige eis dat hij zo smerig, schuin en aanstootgevend mogelijk verteld dient te worden. Zo worden zaken als incest, verkrachting, bestialiteit en alle andere vormen van de vleselijke daad niet geschuwd.

'The Aristocrats' is een documentaire gemaakt door Penn Jillette (bekend van het goochelaarsduo Penn & Teller) en stand-up comedian Paul Provenza. De gelijknamige mop is een manier om je 'zwartste' gedachten te verwoorden in een grap. Gedurende vier jaar zijn producent Jillette en regisseur Provenza door Amerika getrokken om aan komieken te vragen niet alleen hun versie van de grap te vertellen, maar 'The Artistocrats' ook te analyseren en uit te leggen waarom ze hem juist op díe manier vertellen. Grote namen als Chris Rock, George Carlin, Drew Carry, Eddie Izzard en Whoopi Goldberg werkten mee aan dit project. • Pers -  

  Aristocrats, The

  "Poep- en pieshumor waar je het gegarandeerd niet droog bij zult houden. Vies was nog nooit zo lekker!"

  Belinda Janssen - Veronica Magazine

  De lol van onderbroeken

  "'The Aristocrats' maakt duidelijk dat een mop staat of valt met de manier waarop-ie wordt gepresenteerd."

  Eric Koch - De Telegraaf

  Flauwe mop leuk verteld

  "...weet hij de negentig minuten lange herhaling van hetzelfde verhaal zelfs een echte climax te geven. Een knap resultaat, vooral omdat de mop waarmee het allemaal begon op zich niet bijzonder geestig is.

  David Sneek - De Volkskrant

  Kak, cunnilingus en kleuters

  "Door inzicht te bieden in hoe de komediant balanceert tussen de diepste krochten van de menselijke fantasie en de hoge kunst van het improviseren brengt Provenza in zijn documentaire een ode aan de vertelkunst."

  Karin Wolfs - De Filmkrant

  Komt een man bij de impresario...

  "Deze week kan er onder het motto The Aristocrats kennis worden genomen van een documentaire waarin - naar wordt beweerd - honderd komieken dezelfde mop vertellen. En pas echt bijzonder is dat het gaat om de smerigste mop die men zich zou kunnen voorstellen en die het van de punch line niet moet hebben."

  Pieter van Lierop - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 februari 2006
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Bezoekers: 439
  Alternatieve titel: The @r!$t*(r@t$