Syriana

Syriana (2005)

Film1
7 / 10
210
IMDb
7 / 10 115482
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Stephen Gaghan
Cast: George Clooney, Matt Damon, meer »
Lengte: 127 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels, Arabisch, Perzisch/Farsi, Urdu, Frans, Mandarijn

Politieke thriller met George Clooney en Matt Damon waarin de intriges en corruptie van de wereldwijde olie-industrie uit de doeken worden gedaan

CIA agent Robert Barnes ontdekt de verontrustende waarheid achter het werk waaraan hij zijn leven wijdt. Intussen krijgt een jonge oliehandelaar te maken met een familietragedie en zoekt hij zijn heil in een vennootschap met een idealistische Arabische prins. Een zakelijke advocaat komt voor een moreel dilemma te staan tijdens de fusie van twee machtige Amerikaanse oliemaatschappijen, terwijl aan de andere kant van de wereld een Pakistaanse tiener ten prooi valt aan de rekruteringsmethodes van een charismatische geestelijke. Allemaal spelen ze een kleine rol in het immense en complexe systeem achter de olie-industrie, onwetend welke explosieve impact hun levens op de wereld zullen hebben.

Syriana is geschreven en geregisseerd door Stephen Gaghan. Deze won een Oscar met zijn scenario voor Steven Soderberghs Traffic. In zijn research voor Traffic ontdekte hij enkele parallellen tussen de oorlog tegen drugs en de machtsspelletjes in de olie-industrie. Het boek See No Evil, met de memoires van een CIA agent die gestationeerd was in het Midden-Oosten, inspireerde Gaghan tot het schrijven van Syriana. Net als Traffic richt Syriana zich op verschillende personages, die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij één centrale kwestie. De cast bestaat naast een aantal nieuwkomers uit bekende namen als George Clooney (Oscar en Golden Globe voor Beste Bijrol), Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper en Christopher Plummer.