The Merchant of Venice

The Merchant of Venice (2004)

Film1
7 / 10
34
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Michael Radford
Cast: Al Pacino, Jeremy Irons, meer »
Lengte: 138 minuten
Land: Verenigde Staten, ItaliŽ, Luxemburg, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels

Al Pacino en Jeremy Irons in een verfilming van het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare over een uit de hand lopende geldlening

VenetiŽ in de 16e eeuw. Bassanio (Jospeh Fiennes) is hopeloos verliefd op de mooie Portia. Hij zit echter diep in de schulden en om haar hand te vragen moet hij zichzelf financieel bewijzen door een grote bruidschat aan te bieden. Hij roept de hulp in van zijn bevriende koopman Antonio (Jeremy Irons), maar Antonio's geld zit vast in zijn handel. Antonio is echter zo gecharmeerd van Bassanio dat hij bereid is een lening te vragen bij de joodse geldschieter Shylock (Al Pacino), die hem niet erg goed gezind is. De twee sluiten een deal die wel eens grote gevolgen kan hebben.

In zijn docudrama 'Looking for Richard' was Al Pacino's fascinatie voor het werk van William Shakespeare al te zien. Hij wist de rol van Shylock in 'The Merchant of Venice' dan ook snel weg te kapen, voordat Dustin Hoffman zijn interesse kon tonen. Ook tegenspeler Jeremy Irons is vertrouwd met Shakespeare. In de jaren tachtig speelde hij in het theater drie hoofdrollen met de Royal Shakespeare Company. En Joseph Fiennes kroop zelfs in de huid van Shakespeare in de romantische komedie 'Shakespeare in Love'. 'The Merchant of Venice' werd geregisseerd door Michael Radford, die in 1994 een grote internationale erkenning kreeg en talloze prijzen ontving voor 'Il postino'. • Pers -  

  Altijd riskant

  "Het maakt Radfords film tot een opmerkelijke productie; zelden overleefden Shakespeares verzen een confrontatie met het filmbeeld zo ongeschonden."

  David Sneek - de Volkskrant

  Briljante Pacino wil zijn pond vlees

  "Zijn bewerking van het toneelstuk heeft een prachtige film opgeleverd over de donkere krochten van de menselijke ziel."

  Marieke Kremer - Spitsnet

  Onverhulde Shylock

  "The merchant of Venice is vooral dankzij Al Pacino een uitstekende film. "

  Jos van der Burg - het Parool

  Succes met Shakespeare

  "Shakespeare saai en ouderwets? Dan heb je het mis. The Merchant of Venice is alles behalve dit."

  Mara van Limbeek - Metro
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 januari 2006
  Film1 première: Zondag 4 maart 2007
  Distributeur: Benelux Film Distributors
  Bezoekers: 52.772
  Alternatieve titel: William Shakespeare's the Merchant of Venice