Capote

Capote (2005)

Film1
7.2 / 10
130
Pers
100% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Bennett Miller
Cast: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, meer »
Lengte: 114 minuten
Land: Verenigde Staten, Canada
Taal: Engels
Kijk nu

Biografisch drama over de excentrieke schrijver Truman Capote en de totstandkoming van diens iconische boek In Cold Blood

Eind 1959 reist Truman Capote, auteur van Breakfast at Tiffany's, in opdracht van The New Yorker magazine naar het stadje Holcomb in Kansas om een artikel te schrijven over de moord op vier leden uit een bekende boerenfamilie. Hij wordt vergezeld door jeugdvriendin en schrijfster Harper Lee. Ondanks zijn kinderlijke stem, artistieke maniertjes en ongewone kleding weet Capote het vertrouwen te winnen van de plattelandsbevolking. Met name dat van recheurcheur Alvin Dewey, die de leiding heeft over het onderzoek naar moord. Maar hij leert ook de hoofdverdachte kennen. Capote ziet in dat zijn artikel uit kan groeien tot een diepzinnig boek over de cultuurbotsing tussen twee Amerika's: dat van de slachtoffers en dat van de daders.

Het biografische drama Capote gaat over de totstandkoming van In Cold Blood, het belangrijkste boek van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. De eigenzinnige auteur wordt op formidabele wijze neergezet door de inmiddels overleden Philip Seymour Hoffman. Hoffman speelde voor deze film al heel wat kleine en grotere rollen in films als Red Dragon, maar zet met Capote zijn eerste dragende rol in een grote productie neer. Hij won meteen een Golden Globe en de Oscar voor Beste Acteur. Zijn tegenspelers zijn Catherine Keener (Being John Malkovich), Chris Cooper (American Beauty) en Clifton Collins Jr. (Mindhunters). Capote is de eerste speelfilm van regisseur Bennett Miller, die er meteen een nominatie voor de Directors Guild Award mee binnensleepte. • Pers -  

  Capote: weergaloos meesterwerk

  "Het eerste uur van Capote is zeer traag, maar het perfecte spel van Philip Seymour Hoffman maakt alles goed. De acteur (38) won 5 maart terecht een Oscar voor zijn rol."

  Bart Remmers - Metro

  Het geweten en de goudmijn

  "De film maakt in een beheerste en heldere stijl duidelijk dat de schrijver nieuwe literaire en journalistieke wegen verkende, en daarbij steeds meer overtuigd raakte van zijn eigen genialiteit."

  Bart van der Put - Het Parool

  Medeleven of ambitie?

  "Sfeer en stijl zijn goed getroffen. De bijrollen van Catherine Keener als Capote's jeugdvriendin Harper Lee en Clifton Collins Jr als de moordenaar zijn sterk. Dat verandert er niets aan dat Capote helemaal Hoffmans film is."

  David Sneek - De Volkskrant

  Schrijver in koele bloede

  "Capote is een eersteklas portret van schrijver Truman Capote tijdens het schrijven van zijn bestseller 'In cold blood'. Philip Seymour Hoffman geeft overtuigend gestalte aan de excentrieke schrijver."

  Michael Minneboo - Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 maart 2006
  Distributeur: Sony Pictures Releasing
  Bezoekers: 47.156
 • Reacties (23)  
   • polderwop
   • dinsdag 23 oktober 2012
   • 23:24

   Zeer goede indringende film.

   • Movie-Addict
   • woensdag 30 januari 2013
   • 19:35

   Die stem...

   • GQuaid
   • woensdag 17 april 2013
   • 05:14

   Wanneer draait deze film weer bij Film1?

   Hij is al 'n paar keer erop geweest maar altijd op erg ongelegen momenten zoals midden in de nacht.
   In de TV-gids stond er ook niet bij aangegeven "Laatste Kans"; dus hij zou nog gewoon te zien moeten zijn.

   • Tarkus
   • woensdag 23 juli 2014
   • 19:46

   Tarkus schreef:
   Het gegeven op zich is heel goed, en is ook goed uitgewerkt. Alleen spijtig dat de montage van de film hier en daar wat gebrekkig is verlopen.
   Philip Seymour Hoffman heeft hier terecht een Oscar met verdiend, want hij is voortreffelijk als Truman Capote.
   Toch verbazend hoe een schrijver, door het schrijven van een echt gebeurde tragedie, zo kan veranderen, zelfs zodanig dat hij na dit werk geen enkel boek meer kan af maken. Capote was door zijn onderzoekswerk dan ook wel zeer nauw met de daders betrokken geraakt, zelfs bevriend met een van hen.
   Ik aarzelde aanvankelijk om deze DVD aan te schaffen, maar hoewel het een sober gebracht verhaal is, heb ik er geen spijt van deze film gezien te hebben.
   Het is de moeite waard om te bekijken.


   Opnieuw bekeken.
   Terechte Oscar voor de inmiddels betreurde Philip Seymour Hoffman.

   • MGM
   • donderdag 8 december 2016
   • 16:52

   Ben geen Hoffman fan maar zijn Oscar was terecht!De film is erg goed omdat Capote een interessante man is.Niet lezen want plotinfo: Vanuit ego´stische auteursbelangen liegt en bedriegt hij de beschuldigde Ún Capote krijgt vriendschappelijke gevoelens voor de man.
   De film is mooi opgebouwd en boeiend gefilmd.
   4* cijfer 8

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer