Capote

Capote (2005)

Film1
7.2 / 10
130
Pers
100% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Bennett Miller
Cast: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, meer »
Lengte: 114 minuten
Land: Verenigde Staten, Canada
Taal: Engels

Biografisch drama over de excentrieke schrijver Truman Capote en de totstandkoming van diens iconische boek In Cold Blood

Eind 1959 reist Truman Capote, auteur van Breakfast at Tiffany's, in opdracht van The New Yorker magazine naar het stadje Holcomb in Kansas om een artikel te schrijven over de moord op vier leden uit een bekende boerenfamilie. Hij wordt vergezeld door jeugdvriendin en schrijfster Harper Lee. Ondanks zijn kinderlijke stem, artistieke maniertjes en ongewone kleding weet Capote het vertrouwen te winnen van de plattelandsbevolking. Met name dat van recheurcheur Alvin Dewey, die de leiding heeft over het onderzoek naar moord. Maar hij leert ook de hoofdverdachte kennen. Capote ziet in dat zijn artikel uit kan groeien tot een diepzinnig boek over de cultuurbotsing tussen twee Amerika's: dat van de slachtoffers en dat van de daders.

Het biografische drama Capote gaat over de totstandkoming van In Cold Blood, het belangrijkste boek van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. De eigenzinnige auteur wordt op formidabele wijze neergezet door de inmiddels overleden Philip Seymour Hoffman. Hoffman speelde voor deze film al heel wat kleine en grotere rollen in films als Red Dragon, maar zet met Capote zijn eerste dragende rol in een grote productie neer. Hij won meteen een Golden Globe en de Oscar voor Beste Acteur. Zijn tegenspelers zijn Catherine Keener (Being John Malkovich), Chris Cooper (American Beauty) en Clifton Collins Jr. (Mindhunters). Capote is de eerste speelfilm van regisseur Bennett Miller, die er meteen een nominatie voor de Directors Guild Award mee binnensleepte.