Transamerica

Transamerica (2005)

Film1
6.6 / 10
87
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Duncan Tucker
Cast: Felicity Huffman, Andrea James, meer »
Lengte: 103 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komisch drama over een transseksueel die een onverwachte reis maakt met de zoon van wie ze het bestaan nooit heeft geweten

De transseksuele Bree is geboren als man maar leeft als vrouw in Californië. Ze heeft twee baantjes om genoeg geld te sparen voor nog één laatste operatie waardoor ze eindelijk als een echte vrouw door het leven kan. Op een dag krijgt Bree een raar telefoontje uit New York. Toby, die kennelijk haar zoon is, zit daar in de gevangenis. Op last van haar therapeut reist Bree naar New York om haar zoon vrij te kopen. Toby ziet Bree aan voor een gelovige die hem wil bekeren. Hij blijkt ambities te hebben in de porno industrie en reist samen met Bree terug naar de westkust. Terwijl Toby onderweg probeert aan Bree te ontkomen, kan zij het niet opbrengen om hem te waarheid te zeggen over wie ze is en wie ze ooit was.

Felicity Huffman is vooral bekend als Lynette Scavo, een van 'Desperate Housewives'. Haar hoofdrol van de transseksueel Stanley 'Bree' Osbourne in 'Transamerica', leverde Huffman al een aantal filmprijzen op, waaronder een Golden Globe voor Beste Actrice in een Drama, en een Oscarnominatie. 'Transamerica' is de eerste lange speelfilm van regisseur Duncan Tucker, die tevens het script geschreven heeft. Kevin Zegers ('Wrong Turn') speelt zoon Toby. Andere rollen zijn voor Graham Greene, Fionnula Flanagan, Burt Young en Elizabeth Peña. • Pers -  

  Achter elke boom een gek

  "Tucker weet het allemaal heel aanstekelijk te brengen, met een gezonde afwisseling van ironie, nuchtere details en fraaie terloopse grappen, waaronder de homoseksuele interpretatie van The lord of the rings. Een bezwaar is echter dat Transamerica zo propvol taboedoorbrekende kwinkslagen zit dat er voor iets serieuzers nauwelijks ruimte is."

  Leo Bankersen - Het Parool

  Alleen nog de piemel binnenstebuiten keren

  "Huffman is domweg te goed voor deze film. Als je haar aandeel buiten beschouwing laat is Transamerica weinig meer dan een tamelijk rechtlijnige roadmovie die zijn dramatische werking probeert te ontlenen aan doorzichtige scenaristentrucjes, zoals Bree's beslissing om Toby de waarheid te onthouden en Toby's volstrekt onverklaarbare poging om Bree te versieren."

  Fritz de Jong - De Filmkrant

  Geen belerend pamflet

  "'Transamerica' is sterk in de scènes die draaien om Bree's pogingen zelfverzekerd in het leven te staan. Daarbuiten heeft de film minder te bieden. Zo genuanceerd als regisseur Tucker zijn hoofdpersoon portretteert, zo gemakzuchtig plakte hij de rest van zijn scenario aan elkaar."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant

  Subtiele worsteling met seksualiteit

  "Dat je je op een gegeven ogenblik afvraagt of je nu naar een erg mannelijke vrouw of juist naar een verwijfde man zit te kijken, zegt alles over de overtuiging waarmee Huffman haar rol neerzet."

  Natascha Geernaert - Spits
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 20 april 2006
  Film1 première: Zondag 22 april 2007
  Distributeur: A-film Distribution
  Bezoekers: 15.441