Tsotsi

Tsotsi (2005)

Film1
7 / 10
32
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad
Regie: Gavin Hood
Cast: Presley Chweneyagae, Terry Pheto, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Zuid-Afrika, Groot-Brittannië
Taal: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Engels

Misdaaddrama over een meedogenloze jonge crimineel uit de sloppenwijken van Johannesburg die de zorg van een baby op zich neemt

De 19-jarige bendeleider Tsotsi (straattaal voor 'crimineel') is zonder ouders opgegroeid in een sloppenwijk bij Johannesburg. Zijn verleden en zijn echte naam heeft hij compleet verdrongen. Tsotsi houdt totaal geen rekening met de gevoelens van anderen en kent geen mededogen. Daar komt verandering in wanneer hij op de achterbank van een gestolen auto een huilende baby ontdekt. Voor het eerst ervaart hij iets anders dan alleen zelfbehoud en besluit hij de zorg voor het kind op zich te nemen. Al snel beseft hij dat-ie het niet alleen kan. Hij dwingt de jonge alleenstaande moeder Miriam om 'zijn' baby de borst te geven. In eerste instantie is Miriam doodsbang voor Tsotsi, maar wanneer hun relatie inniger wordt, onthult Tsotsi zijn verleden.

De Engelse co-productie 'Tsotsi' is een Zuid-Afrikaans misdaaddrama, geregisseerd door Gavin Hood. Onder de rauwe klanken van 'Kwaito' muziek (Afrikaanse hip-hop) schetst hij een portret van een stereotiepe jongeman uit de ghetto's van Johannesburg, die een gewelddadig en roekeloos leven leidt. 'Tsotsi' heeft al diverse prijzen ontvangen op internationale filmfestivals in Edinburgh, Toronto en Los Angeles. De film was bovendien genomineerd voor een Golden Globe en kreeg als klap op de vuurpijl de Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. • Pers -  

  Een wereld zonder vangnetten

  "Tsotsi is hartverscheurend en meeslepend, nooit zoet of vals. De jonge crimineel komt dan wel tot inzicht, het valt niet mee om vervolgens het goede te doen."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Gevoelloze gangster redt zich van de ondergang

  "Nergens übersentiment, zelfs bijna nergens sentiment en dat is altijd lastig met een baby als hoofdpersoon. Maar ook nergens te veel politiek, en ook dat verrast."

  Ronald Rovers - Filmkrant

  Hoop in Zuid-Afrika

  "'Tsotsi' is een indringende film, die terecht dat kleine gouden beeldje mee naar huis mocht nemen, al was het maar vanwege de prachtige acteerprestatie van nieuweling Presley Chweneyagae in de titelrol, die eerder zijn personage ís dan dat hij dat speelt."

  Dick van den Heuvel - De Telegraaf

  Louterend gettosprookje

  "Het stilistisch fraaie en spectaculaire camerawerk, de dynamische montage en het pulserende ritme van de kwaito-muziek van Zuid-Afrikaan Zola zorgen voor een bigger than life-film, die toch een integere en authentieke indruk maakt."

  Jos van der Burg - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2006
  Film1 première: Zondag 18 februari 2007
  Distributeur: Moonlight Films
  Bezoekers: 38.135