Tsotsi

Tsotsi (2005)

Film1
7 / 10
32
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad
Regie: Gavin Hood
Cast: Presley Chweneyagae, Terry Pheto, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Zuid-Afrika, Groot-Brittannië
Taal: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Engels

Misdaaddrama over een meedogenloze jonge crimineel uit de sloppenwijken van Johannesburg die de zorg van een baby op zich neemt

De 19-jarige bendeleider Tsotsi (straattaal voor 'crimineel') is zonder ouders opgegroeid in een sloppenwijk bij Johannesburg. Zijn verleden en zijn echte naam heeft hij compleet verdrongen. Tsotsi houdt totaal geen rekening met de gevoelens van anderen en kent geen mededogen. Daar komt verandering in wanneer hij op de achterbank van een gestolen auto een huilende baby ontdekt. Voor het eerst ervaart hij iets anders dan alleen zelfbehoud en besluit hij de zorg voor het kind op zich te nemen. Al snel beseft hij dat-ie het niet alleen kan. Hij dwingt de jonge alleenstaande moeder Miriam om 'zijn' baby de borst te geven. In eerste instantie is Miriam doodsbang voor Tsotsi, maar wanneer hun relatie inniger wordt, onthult Tsotsi zijn verleden.

De Engelse co-productie 'Tsotsi' is een Zuid-Afrikaans misdaaddrama, geregisseerd door Gavin Hood. Onder de rauwe klanken van 'Kwaito' muziek (Afrikaanse hip-hop) schetst hij een portret van een stereotiepe jongeman uit de ghetto's van Johannesburg, die een gewelddadig en roekeloos leven leidt. 'Tsotsi' heeft al diverse prijzen ontvangen op internationale filmfestivals in Edinburgh, Toronto en Los Angeles. De film was bovendien genomineerd voor een Golden Globe en kreeg als klap op de vuurpijl de Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. • Pers -  

  Een wereld zonder vangnetten

  "Tsotsi is hartverscheurend en meeslepend, nooit zoet of vals. De jonge crimineel komt dan wel tot inzicht, het valt niet mee om vervolgens het goede te doen."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Gevoelloze gangster redt zich van de ondergang

  "Nergens übersentiment, zelfs bijna nergens sentiment en dat is altijd lastig met een baby als hoofdpersoon. Maar ook nergens te veel politiek, en ook dat verrast."

  Ronald Rovers - Filmkrant

  Hoop in Zuid-Afrika

  "'Tsotsi' is een indringende film, die terecht dat kleine gouden beeldje mee naar huis mocht nemen, al was het maar vanwege de prachtige acteerprestatie van nieuweling Presley Chweneyagae in de titelrol, die eerder zijn personage ís dan dat hij dat speelt."

  Dick van den Heuvel - De Telegraaf

  Louterend gettosprookje

  "Het stilistisch fraaie en spectaculaire camerawerk, de dynamische montage en het pulserende ritme van de kwaito-muziek van Zuid-Afrikaan Zola zorgen voor een bigger than life-film, die toch een integere en authentieke indruk maakt."

  Jos van der Burg - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2006
  Film1 première: Zondag 18 februari 2007
  Distributeur: Moonlight Films
  Bezoekers: 38.135
 • Reacties (17)  
   • Kaigamo
   • vrijdag 26 mei 2006
   • 17:47

   mayday98 schreef:
   ze hadden van mij het begin van de film nog harder mogen maken, want nu lijkt het net alsof die tsotsi eigenlijk meteen vanaf het begin al begint 'om te slaan'. wat meer tegenstelling dus.

   maar verder echt een hele mooie film. mooi opgenomen, prima geacteerd, super soundtrack.


   Maar dan zou het te veel lijken op de Amerikaanse hip-hop gangster films en ik denk dat ze dat juist probeerden te vermijden.

   Door juist dat niet te doen, kwamen sommige scenes extra hard aan zoals die scene in de trein in het begin en de laatste conflict met zijn vrienden.

   Het grootste gedeelte van het verhaal concentreerde gelukkig meer om zijn transformatie en ik ben blij dat ze niet alles uitspitsen op het eind.

   Nou ja, smaken verschillen;)

   • mayday98
   • zaterdag 27 mei 2006
   • 13:22

   klopt, daar heb je gelijk in hoor. nu ik mijn post teruglees klinkt het misschien wat te negatief, want ik vond het echt een superfilm. en idd het einde daar was ik ook blij om... geen hollywood gezeik of "ik zal het allemaal wel even voor de kijker uitleggen".

   • Tarkus
   • vrijdag 22 juni 2007
   • 13:33

   Aangrijpend verhaal in deze film.
   Maar het heeft me toch niet erg kunnen boeien, ik had meer van deze Oscarwinnaar verwacht.
   Wel interessant om eens een Zuid-Afrikaanse film te zien.

   • Quentin
   • woensdag 12 december 2007
   • 05:51

   'Tsotsi' is een eerlijke en integere film over (ogenschijnlijk) meedogenloze criminelen en randfiguren.

   Tsotsi en de zijnen zijn géén leuke mensen, zoveel is wel duidelijk. Hun achteloze, als vanzelfsprekende bereidheid tot het plegen van - dodelijk - geweld is ronduit schokkend. Hier geen noodlottige toevalligheden tijdens uit de hand gelopen berovingen; hier geldt blijkbaar de ongeschreven wet dat ieder slachtoffer wat op hun weg komt afgemaakt wordt als dat toevallig beter uitkomt. Sterker nog, Tsotsi's gezelschap is ronduit stomverbaasd als er een keer niet gemoord mag worden...

   Echt een 'looker' is de eponieme Tsotsi ook niet bepaald, dus hij heeft echt niets in zich van de stereotiepe 'charmante boef'. In tegendeel, hij is de belichaming van iemand die je liever niet wilt tegenkomen (donker steegje of midden op de dag). Daarom is het des te knapper van de makers dat je langzamerhand toch iets van begrip voor hem begint te krijgen, en je aan het eind zelfs onwillekeurig hoopt dat het goed voor hem afloopt...

   Hou me ten goede, zijn daden zijn op geen enkele manier goed te praten, en wie zó achteloos met het leven van anderen omgaat kan maar beter niet vrij rondlopen. Maar net zo als Tsotsi langzaamaan wat leert wordt de kijker ook aan het denken gezet. En het gaat er niet om of dit personage al dan niet wordt bestraft, het gaat er veeleer om hoe het mogelijk is dat er talloze 'Tsotsis' rondlopen en er even zovele nog 'in de maak' zijn.

   De kritiek dat de film 'sentimenteel' zou zijn deel ik niet. Hoewel ik me afvraag of een crimineel van dit allooi zich werkelijk zou laten 'bekeren' door een baby - (het idee dat de baby in een dergelijk geval langs de kant van de weg teruggevonden zou worden (of doorverkocht als het wat oplevert) ligt helaas méér voor de hand) - is en blijft het een oprechte en geslaagde poging om mensen aan het denken te zetten. Het thema 'crimineel met baby' klinkt in eerste instantie wat 'Disney-achtig' maar geloof me, dat is hier absoluut niet het geval. Ofschoon hij cruciaal is voor het verhaal is de baby in essentie niet meer dan een middel om ons inzicht te geven in de achtergrond en beweegredenen van de titelfiguur.

   Zeker het bekijken waard...

   • Linsey73
   • vrijdag 14 januari 2011
   • 01:59

   Geweldige indringende film. Heel goed geacteerd. Zeker het bekijken waard.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer