The Departed

The Departed (2006)

Film1
8 / 10
591
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad
Regie: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, meer »
Lengte: 151 minuten
Land: Verenigde Staten, Hong Kong
Taal: Engels, Kantonees

Leonardi DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson in een misdaadepos van Martin Scorsese over een undercover agent tegenover een criminele infiltrant

De jonge undercover agent Billy Costigan heeft opdracht gekregen te infiltreren in de criminele organisatie van de machtige Costello. Al snel wint Costigan zijn vertrouwen en kan er informatie worden doorgespeeld aan zijn echte werkgever. Ondertussen heeft crimineel Colin Sullivan zich bij de politie naar binnen gewerkt. Als aan beide kanten bekend wordt dat er mollen in het spel zijn, zijn de twee jongemannen hun leven niet meer zeker.

Regelmatig worden succesvolle Japanse, Chinese en Koreaanse films door Hollywood ge´mporteerd en nagemaakt. Levende filmlegende Martin Scorsese deed op zijn eigen manier ook mee aan deze trend en koos voor een remake van de Aziatische misdaadtrilogie Infernal Affairs. Scorsese wist een droomcast bij elkaar te krijgen met onder anderen Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, Martin Sheen, Alec Baldwin en Mark Wahlberg. Het Amerikaanse scenario komt van William Monahan, die eerder het script van Ridley Scotts Kingdom of Heaven schreef. The Departed won maar liefst vier Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regie. Na talloze nominaties, was het de allereerste Oscar die Scorsese daadwerkelijk in ontvangst mocht nemen.*********

Film1 Recensie: Strijd der titanen

Met 'The Departed' neemt Scorsese alle troeven terug in handen. Gewapend met een formidabele sterrencast brengt hij een gangsterfilm van epische proporties vol spanning, geweld en opzwepende muziek, terwijl hij zich in de kern toch altijd blijft richten op twee betreurenswaardige vaderloze jongens.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Strijd der titanen

  Met 'The Departed' neemt Scorsese alle troeven terug in handen. Gewapend met een formidabele sterrencast brengt hij een gangsterfilm van epische proporties vol spanning, geweld en opzwepende muziek, terwijl hij zich in de kern toch altijd blijft richten op twee betreurenswaardige vaderloze jongens.

  Jasper van Oosten - Film1

  Ierse gangsters als middeleeuwse Madonna's

  "...Nicholson blijft in 'The Departed' altijd ook zichzelf: een acteur die excelleert in het zijn van Jack Nicholson. Hetzelfde geldt voor Scorsese, een meester die boven zijn materiaal uitstijgt, dat hij filmt als een film noir die net in kleur is, dat hij monteert als een stoere dans, dat hij laat bewegen als een kat."

  Bianca Stigter - NRC Handelsblad

  Niemand is te vertrouwen in The Departed

  "In de basis verandert 'The Departed' het origineel 'Infernal Affairs' niet wezenlijk. Toch zijn het totaal verschillende films. Scorsese is natuurlijk de koning van het gangsterdrama, neemt al zijn ervaring mee en dat maakt 'The Departed' een veel rauwere filmbelevenis. Bovendien zijn de dialogen van absoluut topniveau en wordt er met dank aan een excellente cast gruwelijk goed geacteerd."

  Willem Schouten - Spits

  Ruw portret van ruig Amerika

  "Scorsese geeft vol gas. Zijn grimmige regie schiet, mede door de feilloze montage, vanzelfsprekend heen en weer tussen diverse milieus. Van politiekantoren gaat het naar maffiahonken, kroegen, buurtwinkels en weer terug naar steriele vergaderzalen. Op al die plekken wordt door iedereen op geheel eigen wijze geknokt om de Amerikaanse Droom te verwezenlijken. Hogerop komen - daar gaat het om. Met welke spelregels die ambitie wordt uitgevoerd, doet niet ter zake."

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Scorsese bijna op oude niveau

  "'The Departed' voelt meer aan als een volbloed Scorsese dan het spectaculaire 'Gangs of New York' en het overgewaardeerde 'The Aviator', maar het niveau van het thematisch verwante 'Goodfellas' wordt geen moment gehaald."

  Bart van der Put - Het Parool

  The Departed

  'Het even simpele als briljante basisidee van twee infiltranten die op elkaar jagen, is afkomstig uit de Hongkongse politiefilm 'Infernal Affairs', maar behalve de ruwe plot is 'The Departed' een typische Scorsese-creatie, compleet met onverwachte uitspattingen van bruut geweld, uitgekiend gebruik van fijne rockclassics, effectief samenspel van gespierd acteerwerk en een onverschrokken regiestijl.'

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 november 2006
  Film1 première: Zaterdag 10 mei 2008
  Distributeur: Warner Bros
  Bezoekers: 224.230