Forever

Forever (2006)

IMDb
7.5 / 10 268
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Heddy Honigmann
Cast: Yoshino Kimura, Bertrand Beyern, meer »
Lengte: 97 minuten
Land: Nederland
Taal: Engels, Frans

Documentaire van Heddy Honigmann over de Parijse begraafplaats Père-Lachaise, waar nabestaanden op zoek zijn naar rust, vrede en inspiratie

De bijzondere Parijse begraafplaats Père-Lachaise wordt getypeerd door mysterieuze schoonheid, kalmte en een troostende werking. Veel bezoekers komen vooral voor hun 'eigen' doden: man, echtgenote, vader of zoon. Anderen laten een briefje voor 'hun geliefde kunstenaar', gekraste woorden op een steen of een bloem achter. Enkele bewonderaars vertellen over het belang van kunst en schoonheid in hun leven. Gaandeweg wordt zichtbaar en voelbaar hoe de begraafplaats niet alleen een laatste rustplaats is voor de doden, maar vooral een plek waar de levenden vrede en zelfs inspiratie kunnen vinden.

'Forever' is een documentaire van Heddy Honigmann, die in 1951 geboren werd in Peru en sinds 1978 woont en werkt in Nederland. Zij regisseerde een groot aantal korte films, documentaires en speelfilms waaronder 'O amor natural', 'Het ondergrondse orkest' en 'Dame la mano'. In 2000 werd zij als Gast van het Jaar tijdens het Nederlands Film Festival met een retrospectief programma in de schijnwerpers gezet. Haar documentaire 'Crazy' won in datzelfde jaar het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. Vele retrospectieven zijn aan haar oeuvre gewijd en haar films hebben overal ter wereld prijzen gewonnen. Onlangs werd zij bekroond met de Van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond. • Pers -  

  Esthetische valkuil

  "Welbeschouwd bestaat Forever uit een enkel effect: er wordt in de film zorgvuldig over de kunst en het leven gepraat op een locatie waar de dood als vanzelfsprekend rondwaart. Dat uitgangspunt is sterk, maar van een verdere uitwerking is geen sprake: Honigmann laat mensen met diverse achtergronden hoogstens op dat ene idee variëren. Die aanpak maakt Forever tot een beperkte film. Er is geen ontwikkeling. Er wordt geen inzicht geboden."

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Nooit alleen met de doden

  "De indrukwekkende en ontroerende film toont de dood als inspiratiebron voor de levenden. Wie de doden zo bemint als de geportretteerden in Forever, moet ook gepassioneerd van het leven houden. Forever gaat niet over de dood, maar over liefde voor het leven. De film is een verborgen oproep om het leven te omhelzen. Honigmann heeft het weer geflikt."

  Jos van der Burg - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 oktober 2006
  Distributeur: Cinema Delicatessen
  Bezoekers: 13.605
 • Reacties (4)  
   • Cristina-Anna
   • vrijdag 13 oktober 2006
   • 21:39

   Ik kan deze documentaire aan iedereen aanraden. In Pathé-Tushinski gezien. Ik ben maar 28 jaar en voor een documentaire die zich afspeelt op een begraafplaats (de allerberoemste van Europa, Pere-Lachaise, in Parijs) is het een buitengewone levenslustige film. Ik was ontroerd en de film prikkelde ook mijn hersenen. Hij liet me soms ook stil of zelfs vrolijk. Je houdt nog meer van het leven en van de schoonheid en troost die kunst je kunnen geven, na afloop van de film. Chapeau!

   • Cristina-Anna
   • vrijdag 13 oktober 2006
   • 22:02

   Ik las net het stukje recensie van De Volkskrant. Totale onzin. Hij zou zich moeten schammen of een bril kopen en/of een gehoorapparaat als hij die nog niet heeft. In plaats van een filmjournalist lijkt die man me op een boze scholier. Het tweede stuk in De Filmkrant, dat kloopt veel meer met mijn gevoel over de film, met wat ik gezien heb.

   • filmfocusmember15936
   • vrijdag 1 juni 2007
   • 22:09

   wie weet waar deze film op DVD te koop of te huur is, heb hem nog in geen enkele videotheek of winkel kunnen vinden!!!

   • Makepeace
   • woensdag 1 oktober 2008
   • 16:15

   De DVD is te koop bij:

   Filmfreak Distributie
   Schippersstraat 7
   1011 AZ Amsterdam
   Nederland
   Tel. 0031(0)204864940
   Fax. 0031(0)204864941

   http://www.filmfreaks.nl

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer