12 Angry Men

12 Angry Men (1957)

Film1
7.4 / 10
47
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regie: Sidney Lumet
Cast: Henry Fonda, Jack Warden, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Henry Fonda gelooft als enig jurylid niet dat een Spaanse tiener zijn vader heeft vermoord in deze klassieke misdaadfilm van Sydney Lumet

Een Puertoricaanse tiener wordt ervan beschuldigd zijn vader te hebben vermoord. Hij heeft alle schijn tegen: het moordwapen is van hem, de overbuurvrouw wijst hem als aan als dader en op de avond van de moord had de jongen ruzie met zijn vader. Wanneer de officier van justitie zijn aanklacht heeft afgerond, lijkt het lot van de jongen bezegeld. Ook de twaalf leden van de burgerjury lijken weinig twijfel te kennen, totdat jurylid nr. 8 (Henry Fonda) kanttekeningen bij de bewijsvoering zet en de elf anderen met rationele argumenten probeert te overtuigen.

Sidney Lumets debuutfilm 12 Angry Men kwam uit ten tijde van de Koude Oorlog en was, ondanks de sublieme recensies, geen publiekssucces. Toch groeide zijn thriller over de valkuilen van de juryrechtspraak uit tot een rechtbankklassieker; Lumet liet zien hoe racisme, vooroordelen en persoonlijke omstandigheden juryleden kunnen be´nvloeden en hoe moeilijk het is om emoties en argumenten te scheiden. 12 Angry Men, (mede)geproduceerd door Hollywoodster Henry Fonda, staat op de 87ste plaats van de in 2005 door het American Film Institute opgestelde lijst van 'Honderd beste films aller tijden'.