Blood Diamond

Blood Diamond (2006)

Film1
7.8 / 10
310
IMDb
8 / 10 420038
Pers
40% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama, Thriller
Regie: Edward Zwick
Cast: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, meer »
Lengte: 138 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Avontuurlijke thriller van de regisseur van The Last Samurai met Leonardo DiCaprio als een smokkelaar van waardevolle Afrikaanse diamanten

Nadat Afrikaanse rebellen de visser Solomon Vandy bij zijn vrouw en kinderen weghalen, wordt hij gedwongen te werken in de diamantvelden van Sierra Leone, waar hij met gevaar voor eigen leven een bijzondere edelsteen verbergt. Smokkelaar Danny Archer ziet in de diamant die Solomon heeft verborgen zijn uitweg uit Afrika, een ontsnapping aan de spiraal van geweld en corruptie. Danny wil weten waar Solomon de diamant heeft verborgen, in ruil voor de hereniging met diens familie. Ondertussen probeert idealistische Amerikaanse journaliste Maddy Bowen via Danny de waarheid achter conflictdiamanten te ontdekken. Met Maddy's hulp beginnen Danny en Solomon aan een gevaarlijke tocht.

Na grootse Hollywoodfilms als Legends of the Fall, The Siege en The Last Samurai komt regisseur Edward Zwick met de avontuurlijke thriller Blood Diamond. Leonardo DiCaprio behoorde samen met Russell Crowe tot de eerste twee keuzes van Zwick voor de hoofdrol van smokkelaar Danny Archer. Het verhaal van Blood Diamond speelt eind jaren negentig tegen de achtergrond van de gruwelijke burgeroorlog in Sierra Leone en stelt het probleem rond conflictdiamanten aan de kaak. Diamanthandelaar De Beers was niet blij met de film en benadrukt het succes van het zogeheten Kimberley Process, een methode om diamanten te certificeren. Deze certificatie werd in 2003 in het leven geroepen om te voorkomen dat Afrikaanse rebellen hun oorlogen financieren met de verkoop van diamanten.****

Film1 Recensie: Clichés en kitsch nekken DiCaprio

Afschuwelijke feiten opgediend als kitscherig massa-entertainment. Ondanks aardig spel van DiCaprio grossiert Blood Diamond in hysterische plotlijnen en gemakzuchtige stereotypes, waardoor alle goede bedoelingen in een zeer dubieus daglicht komen te staan.

Lees verder
 • Pers - 40%  
  40

  Clichés en kitsch nekken DiCaprio

  Afschuwelijke feiten opgediend als kitscherig massa-entertainment. Ondanks aardig spel van DiCaprio grossiert Blood Diamond in hysterische plotlijnen en gemakzuchtige stereotypes, waardoor alle goede bedoelingen in een zeer dubieus daglicht komen te staan.

  Michel Ferreira - Film1

  Avonturenfilm met een te duidelijke boodschap

  "De dialogen zijn uitleggerig en clichérijk.(...) Het verhaal ontbeert logica; het vleugje romantiek is misplaatst, het happy end geforceerd."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Diamanten in Afrika niemands vriend

  "...een man als Archer is zeldzaam in moderne Hollywoodproducties. Hoofdrollen met zo veel schaduwkanten, dat zie je bijna niet meer. DiCaprio weet zijn anti-held heel knap zowel geloofwaardig als - uiteindelijk - sympathiek te houden."

  Willem Schouten - Spits

  Goed bedoeld, niet goed

  "Blood Diamond is een film met het hart op de juiste plaats. (...) Toch is Blood Diamond geen goede film. Hij volgt te veel het 'Casablanca'-model: cynische man smelt door liefde voor mooie vrouw, wordt idealistisch en kiest uiteindelijk voor de goede zaak."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad

  Halfslachtigheid in Donker Afrika

  "Edward Zwick brengt het allemaal ijzingwekkend realistisch in beeld, maar tegelijkertijd heeft hij wel een soort held tegen wil en dank nodig als Leonardo DiCaprio die moet doorgaan voor een cynische avonturier uit Zimbabwe."

  Pieter van Lierop - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 januari 2007
  Film1 première: Zaterdag 19 juli 2008
  Distributeur: Warner Bros
 • Reacties (64)  
   • Mr. Picture
   • donderdag 16 september 2010
   • 16:14

   moviemick schreef:
   Ja dat is toch ook precies wat ik doe. Daarbij concludeer ik je dat je een waardeloze recensent bent, en verklaar ik waarom dat zo is.


   Waar komt deze vijandelijkheid ineens vandaan. Is het weer de laatste van de maand xD

   • moviemick
   • donderdag 16 september 2010
   • 23:28

   Mr. schreef:
   Waar komt deze vijandelijkheid ineens vandaan. Is het weer de laatste van de maand xD


   Bedoel je niet "die tijd van de maand"? Of zeggen ze dat niet zo in Brabant? En ik reageer alleen maar met negativiteit als jij hele domme dingen zegt of beweert. Aangezien dat de laatste tijd in mindere mate het geval is geweest denk je misschien dat we ineens best friends zijn...?

   • celcius31
   • zondag 24 februari 2013
   • 16:54

   movie schreef:
   Dit film heeft wel goede bedoelingen, maar die (zoveelste) Hollywoodcliché's nekken de film. Zo wordt totaal overbodige vrouwelijke rol van Jennifer Connelly in de film gestopt met als bedoeling om een romance te beginnen met de hoofdpersoon. De beroep van die dame is (hoe kan het ook anders!!) journaliste. Halloo!!... in welke Hollywoodfilms hebben we dat voorheen ook meer gezien? Qua originaliteit moet dit film het dus niet van hebben.


   Treurig zeg : Op wat voor school heb jij gezeten? Dit film en de beroep?

   • Tarkus
   • woensdag 22 oktober 2014
   • 20:58

   Tarkus schreef:
   Wederom een prachtige film met Leonardo DiCaprio.
   En het mag worden gezegd, DiCaprio wordt steeds beter hoe meer films hij maakt, volwassener en overtuigender.
   Ook Djimon Hounsou mag wel eens een extra vermelding krijgen vind ik, ik volg hem nu al enkele jaren (sinds zijn eerste verschijning in 'Amistad') en ben al enige tijd fan van hem. Hij is een groot acteur en altijd zeer overtuigend ook. Ben benieuwd naar nog meer van hem, en ik heb zo'n vermoeden dat hij na deze rol nog veel meer kansen gaat krijgen.
   Ook Jennifer Connelly heeft me in deze film, in een weliswaar wat kleinere rol, aangenaam verrast.
   Wat de film betreft, hij overtreft mijn stoutste verwachtingen, geen flauw verhaaltje à la Hollywood, maar de harde feiten. 2 Actuele thema's worden in deze film aan de kaak gesteld, de diamanthandel waardoor de wapentrafiek bekostigd word en de kindsoldaten in de Afrikaanse conflicten. Twee onderwerpen die de dag van vandaag nog steeds actueel zijn.
   Beide onderwerpen zijn zo goed met elkaar in verband gebracht in deze film dat je gespannen blijft kijken van begin tot eind, en het einde is des te verrassend.
   "Blood Diamond" is dan ook een sublieme film geworden.


   Puike film, nog steeds.
   Lange film ook maar ondanks die lengte verveelt hij geen seconde.
   En het onderwerp is nu nog steeds actueel.... helaas.

   • klaaren72
   • dinsdag 21 februari 2017
   • 17:01

   Ondanks dat ik niet zo van die lange films houd,is dit misschien wel de beste langste film ooit (voor mij dan)...Verveelt niet en een prachtig emotioneel einde !

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer