Blood Diamond

Blood Diamond (2006)

Film1
7.8 / 10
312
IMDb
8 / 10 424587
Pers
40% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama, Thriller
Regie: Edward Zwick
Cast: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, meer »
Lengte: 138 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Avontuurlijke thriller van de regisseur van The Last Samurai met Leonardo DiCaprio als een smokkelaar van waardevolle Afrikaanse diamanten

Nadat Afrikaanse rebellen de visser Solomon Vandy bij zijn vrouw en kinderen weghalen, wordt hij gedwongen te werken in de diamantvelden van Sierra Leone, waar hij met gevaar voor eigen leven een bijzondere edelsteen verbergt. Smokkelaar Danny Archer ziet in de diamant die Solomon heeft verborgen zijn uitweg uit Afrika, een ontsnapping aan de spiraal van geweld en corruptie. Danny wil weten waar Solomon de diamant heeft verborgen, in ruil voor de hereniging met diens familie. Ondertussen probeert idealistische Amerikaanse journaliste Maddy Bowen via Danny de waarheid achter conflictdiamanten te ontdekken. Met Maddy's hulp beginnen Danny en Solomon aan een gevaarlijke tocht.

Na grootse Hollywoodfilms als Legends of the Fall, The Siege en The Last Samurai komt regisseur Edward Zwick met de avontuurlijke thriller Blood Diamond. Leonardo DiCaprio behoorde samen met Russell Crowe tot de eerste twee keuzes van Zwick voor de hoofdrol van smokkelaar Danny Archer. Het verhaal van Blood Diamond speelt eind jaren negentig tegen de achtergrond van de gruwelijke burgeroorlog in Sierra Leone en stelt het probleem rond conflictdiamanten aan de kaak. Diamanthandelaar De Beers was niet blij met de film en benadrukt het succes van het zogeheten Kimberley Process, een methode om diamanten te certificeren. Deze certificatie werd in 2003 in het leven geroepen om te voorkomen dat Afrikaanse rebellen hun oorlogen financieren met de verkoop van diamanten.****

Film1 Recensie: Clichés en kitsch nekken DiCaprio

Afschuwelijke feiten opgediend als kitscherig massa-entertainment. Ondanks aardig spel van DiCaprio grossiert Blood Diamond in hysterische plotlijnen en gemakzuchtige stereotypes, waardoor alle goede bedoelingen in een zeer dubieus daglicht komen te staan.

Lees verder
 • Pers - 40%  
  40

  Clichés en kitsch nekken DiCaprio

  Afschuwelijke feiten opgediend als kitscherig massa-entertainment. Ondanks aardig spel van DiCaprio grossiert Blood Diamond in hysterische plotlijnen en gemakzuchtige stereotypes, waardoor alle goede bedoelingen in een zeer dubieus daglicht komen te staan.

  Michel Ferreira - Film1

  Avonturenfilm met een te duidelijke boodschap

  "De dialogen zijn uitleggerig en clichérijk.(...) Het verhaal ontbeert logica; het vleugje romantiek is misplaatst, het happy end geforceerd."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Diamanten in Afrika niemands vriend

  "...een man als Archer is zeldzaam in moderne Hollywoodproducties. Hoofdrollen met zo veel schaduwkanten, dat zie je bijna niet meer. DiCaprio weet zijn anti-held heel knap zowel geloofwaardig als - uiteindelijk - sympathiek te houden."

  Willem Schouten - Spits

  Goed bedoeld, niet goed

  "Blood Diamond is een film met het hart op de juiste plaats. (...) Toch is Blood Diamond geen goede film. Hij volgt te veel het 'Casablanca'-model: cynische man smelt door liefde voor mooie vrouw, wordt idealistisch en kiest uiteindelijk voor de goede zaak."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad

  Halfslachtigheid in Donker Afrika

  "Edward Zwick brengt het allemaal ijzingwekkend realistisch in beeld, maar tegelijkertijd heeft hij wel een soort held tegen wil en dank nodig als Leonardo DiCaprio die moet doorgaan voor een cynische avonturier uit Zimbabwe."

  Pieter van Lierop - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 januari 2007
  Film1 première: Zaterdag 19 juli 2008
  Distributeur: Warner Bros