Das Leben der Anderen

Das Leben der Anderen (2006)

Film1
7.8 / 10
177
IMDb
8 / 10 21
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Cast: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Thomas Thieme
Genre: Drama
Lengte: 137 minuten

Drama waarin een Stasi-agent in het Oost-Berlijn van 1984 de opracht krijgt een toneelschrijver en diens geliefde dag en nacht af te luisteren

De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck), zijn populaire intellectuele sterren in het Oost-Berlijn van 1984. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geinteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler (Ulrich Mühe) opdracht de twee af te luisteren. Zoals gewoonlijk begint de bureaucratische Wiesler plichtsgetrouw aan deze taak. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden.

Het Duitse drama Das Leben der Anderen is het regiedebuut van Florian Henckel von Donnersmarck, die zelf het script schreef. De film kreeg maar liefst drie European Film Awards en werd ook winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Het verhaal speelt zich af in Oost-Berlijn, een paar jaar voor de val van de muur, een tijd waarin het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi), de Oost-Duitse geheime politie, het volk onder de duim houdt. Sebastian Koch kennen we uit Paul Verhoevens Zwartboek en tegenspeelster Martina Gedeck speelde in 2001 de hoofdrol in de arthouse-hit Bella Martha, die een Amerikaanse remake kreeg getiteld No Reservations. Ulrich Mühe, die in Das Leben der Anderen te zien is als agent Wiesler, was vooral bekend uit de films van Michael Haneke (Benny's Video, Funny Games) en overleed op 22 juli 2007 aan de gevolgen van kanker.

Trailer

Meer video's

Overige informatie

Land: Duitsland
Taal: Duits
Bioscooppremière: Donderdag 1 maart 2007
Film1 première: Zaterdag 23 februari 2008
Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution

Reacties (29)

 • Fantastische film, gewoonweg schitterend, ik ben erg onder de indruk!

 • Perfect, een goede drama film...
  Mooi verhaal..
  Wat een Oost-Berlijn is daar gebeurd, daar is een strenge regel...
  Rijdt ouderwetse auto (maar ik zie geen Muur)...
  Uitstekend acteerwerk...
  Bekende acteur Sebastian Koch speelt goed...
  Mooi HD kwaliteit...
  Perfect achtergrond muziek (Dolby Digital)...
  Het is wel moeite waard...

 • Uitstekende film.

  • YSV
  • zondag 16 maart 2014
  • 22:59

  *** film, gewoon goed!

  • Tarkus
  • zondag 23 november 2014
  • 19:44

  Tarkus schreef:
  Wederom is dit een pracht van een film, de Duitse film is tegenwoordig zo goed dat ik steeds weer uitkijk naar nieuwe producties.
  Ook naar deze keer ik dus uit, en hij heeft me niet teleurgesteld, het is 2 uur boeiende film, prachtig scenario, puike vertolkingen, ongelooflijk hoe de sfeer van de jaren 80 uit de DDR is weergegeven in de prent, de locaties, kostuums en interieurs, alles heeft zo'n grijs grauwe kleur die past bij het regime dat heerste in het voormalige Oost Duitsland.
  En wederom een pluim voor de scenaristen en regie, dat ze ook dit deel van de Duitse geschiedenis, die ook niet zo mooi was, waarheidsgetrouw weergeven.
  Ik kijk alweer uit naar een volgende Duitse film.


  Dit pareltje eens opnieuw bekeken, en het blijft een indrukwekkende film.
  Een dei ik warm kan aanbevelen al zal niet iedereen dit politiek getinte drama even graag zien.
  Maar het verhaal, toch een stuk geschiedenis dat zich in onze 'achtertuin' afspeelde, is zo verbijsterend dat je het moeilijk kan geloven en toch is het allemaal gebeurd !!!

Lees alle reacties

Geef jouw mening

Reageer 
Registreren Inloggen