Das Leben der Anderen

Das Leben der Anderen (2006)

Film1
7.9 / 10
177
IMDb
8 / 10 22
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Cast: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, meer »
Lengte: 137 minuten
Land: Duitsland
Taal: Duits

Drama waarin een Stasi-agent in het Oost-Berlijn van 1984 de opracht krijgt een toneelschrijver en diens geliefde dag en nacht af te luisteren

De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck), zijn populaire intellectuele sterren in het Oost-Berlijn van 1984. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geinteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler (Ulrich Mühe) opdracht de twee af te luisteren. Zoals gewoonlijk begint de bureaucratische Wiesler plichtsgetrouw aan deze taak. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden.

Het Duitse drama Das Leben der Anderen is het regiedebuut van Florian Henckel von Donnersmarck, die zelf het script schreef. De film kreeg maar liefst drie European Film Awards en werd ook winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Het verhaal speelt zich af in Oost-Berlijn, een paar jaar voor de val van de muur, een tijd waarin het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi), de Oost-Duitse geheime politie, het volk onder de duim houdt. Sebastian Koch kennen we uit Paul Verhoevens Zwartboek en tegenspeelster Martina Gedeck speelde in 2001 de hoofdrol in de arthouse-hit Bella Martha, die een Amerikaanse remake kreeg getiteld No Reservations. Ulrich Mühe, die in Das Leben der Anderen te zien is als agent Wiesler, was vooral bekend uit de films van Michael Haneke (Benny's Video, Funny Games) en overleed op 22 juli 2007 aan de gevolgen van kanker.*********

Film1 Recensie: Het schaduwbestaan van een geheim agent

Een imponerend en terecht veelvuldig bekroond debuut, sterk in zowel verhaal als sfeer. Over twee tegenpolen en hoe een goed mens te zijn in een uit grauwtinten opgetrokken Berlijn, voor de val van de muur.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Het schaduwbestaan van een geheim agent

  Een imponerend en terecht veelvuldig bekroond debuut, sterk in zowel verhaal als sfeer. Over twee tegenpolen en hoe een goed mens te zijn in een uit grauwtinten opgetrokken Berlijn, voor de val van de muur.

  Alexander Zwart - Film1

  De tentakels van de Stasi

  "Das Leben der Anderen brengt een hommage aan alle Wieslers die eraan bijdroegen."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Duits meesterwerk over Stasi-officier

  "Het acteerwerk is al even goed als het script."

  Marieke Kremer - Spits

  Sober en rechtdoorzee

  "Zijn stijl is sober en rechtdoorzee; niets leidt af van de personages, en de acteurs krijgen alle ruimte te schitteren."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 maart 2007
  Film1 première: Zaterdag 23 februari 2008
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution
 • Reacties (30)  
   • nieuwsfilm1dct
   • woensdag 11 januari 2012
   • 20:32

   Perfect, een goede drama film...
   Mooi verhaal..
   Wat een Oost-Berlijn is daar gebeurd, daar is een strenge regel...
   Rijdt ouderwetse auto (maar ik zie geen Muur)...
   Uitstekend acteerwerk...
   Bekende acteur Sebastian Koch speelt goed...
   Mooi HD kwaliteit...
   Perfect achtergrond muziek (Dolby Digital)...
   Het is wel moeite waard...

   • kilian123
   • donderdag 29 november 2012
   • 21:30

   Uitstekende film.

   • YSV
   • zondag 16 maart 2014
   • 22:59

   *** film, gewoon goed!

   • Tarkus
   • zondag 23 november 2014
   • 19:44

   Tarkus schreef:
   Wederom is dit een pracht van een film, de Duitse film is tegenwoordig zo goed dat ik steeds weer uitkijk naar nieuwe producties.
   Ook naar deze keer ik dus uit, en hij heeft me niet teleurgesteld, het is 2 uur boeiende film, prachtig scenario, puike vertolkingen, ongelooflijk hoe de sfeer van de jaren 80 uit de DDR is weergegeven in de prent, de locaties, kostuums en interieurs, alles heeft zo'n grijs grauwe kleur die past bij het regime dat heerste in het voormalige Oost Duitsland.
   En wederom een pluim voor de scenaristen en regie, dat ze ook dit deel van de Duitse geschiedenis, die ook niet zo mooi was, waarheidsgetrouw weergeven.
   Ik kijk alweer uit naar een volgende Duitse film.


   Dit pareltje eens opnieuw bekeken, en het blijft een indrukwekkende film.
   Een dei ik warm kan aanbevelen al zal niet iedereen dit politiek getinte drama even graag zien.
   Maar het verhaal, toch een stuk geschiedenis dat zich in onze 'achtertuin' afspeelde, is zo verbijsterend dat je het moeilijk kan geloven en toch is het allemaal gebeurd !!!

   • potlood
   • vrijdag 28 augustus 2015
   • 23:40

   Boeiende film van het begin tot einde. De gebeurtenissen zijn goed verstaanbaar in beeld gebracht. Wel was er aan de actrice en vriendin van de toneelschrijver een duister kantje wat niet helemaal duidelijk is geworden. Waarom ging ze 's avonds de straat op en verzette ze zich niet tegen de handtastelijkheden van de minister? Nam ze medicijnen of drugs? Ook de manier waarop de installatie van de afluister apparatuur werd aangebracht is bijna onmogelijk. Hoe kon dit zo vlug gebeuren, waren ze dan zo zeker dat er niemand terug thuis zou komen?

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer