La sconosciuta

La sconosciuta (2006)

Film1
6.2 / 10
27
IMDb
7.4 / 10 5344
Pers
70% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Giuseppe Tornatore
Cast: Kseniya Rappoport, Michele Placido, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: ItaliŰ, Frankrijk
Taal: Italiaans

Een Oekra´ense ex-prostituee weet een baantje als kindermeisje te bemachtigen en zo binnen te dringen in een rijk Italiaans gezin

De Oekra´ense immigrante Irina weet haar verleden als prostituee te ontvluchten en zoekt haar geluk in een Noord-Italiaanse stad, ver weg van haar pooier. Ze betrekt een baantje als schoonmaakster en raakt bevriend met het kindermeisje van het rijke Italiaans gezin Adacher. Bij haar dagelijkse werkzaamheden, die ze tot in perfectie uitvoert, wordt Irina nog vaak herinnerd aan haar stormachtige verleden. Als het kindermeisje onder verdachte omstandigheden van de trap valt neemt Irina haar plaats in het gezin over en neemt de zorg voor dochter Tea op zich. Het blijkt dat Irina zo haar eigen redenen heeft om zich het gezin binnen te werken en langzaam wordt haar schokkende verleden ontrafeld. Gestaag en trefzeker stevent ze af op haar doel.

In 1988 maakte de Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore het alom geprezen 'Nuovo cinema paradiso'. Met 'La sconosciuta' keert de Siciliaan terug naar het regiefront, na een afwezigheid van zes jaar. Tornatore is tevens verantwoordelijk voor het ingenieuze scenario. De Russische actrice Xenia Rappoport maakt in haar rol als berekenend kindermeisje Irina haar speelfilmdebuut. Andere rollen zijn weggelegd voor acteur en regisseur Michele Placido en gevierd actrice Claudia Gerini.*******

Film1 Recensie: Nanny met een missie

Goed geacteerde en sfeervolle thriller over een kindermeisje dat definitief wil afrekenen met haar verleden en haar gevoelens op anderen botviert. 'Cinema paradiso' regisseur Giuseppe Tornatore rommelt een beetje met heden en verleden op stilistisch niveau, maar weet toch een intense beklemmende film af te leveren.

Lees verder
 • Pers - 70%  
  70

  Nanny met een missie

  Goed geacteerde en sfeervolle thriller over een kindermeisje dat definitief wil afrekenen met haar verleden en haar gevoelens op anderen botviert. 'Cinema paradiso' regisseur Giuseppe Tornatore rommelt een beetje met heden en verleden op stilistisch niveau, maar weet toch een intense beklemmende film af te leveren.

  Arjan Welles - Film1

  De onzichtbare slaven van de westerse wereld

  "Beklemming is goed en aardig, maar eenmaal bij de catharsis blijkt dat Tornatore's aanpak dan toch te potsierlijk is. Hoe ernstig het verbeelde ook is, als in een opera wordt alles dik aangezet en staan de genreconventies vaak boven de inhoud."

  Asher Boersma - Filmkrant

  Kindermeisje met belast verleden

  "[...] La sconosciuta [stelt] belangrijke zaken aan de orde, zoals de onwetendheid van de bovenwereld over wat zich onder zijn neus afspeelt. La sconosciuta is niet helemaal geslaagd, maar Tornatore is terug."

  Jos van den Burg - Het Parool

  Veel gevoel voor dosering en spanning

  "Met veel gevoel voor dosering en spanning onthult Tornatore hoe de vork in de steel zit. Het slot is niet erg sterk, maar de dramatische rode draad des te meer."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 6 september 2007
  Film1 première: Maandag 15 september 2008
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution