Away from Her

Away from Her (2006)

Film1
6.6 / 10
44
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Sarah Polley
Cast: Julie Christie, Gordon Pinsent, meer »
Lengte: 110 minuten
Land: Canada
Taal: Engels

Drama waarin een oudere man moet zien te leven met het feit dat zijn aan Alzheimer lijdende vrouw (Julie Christie) gevoelens krijgt voor een ander

Grant (Gordon Pinsent) en Fiona (Julie Christie) zijn reeds vele jaren getrouwd. Nu zijn ze beide op oudere leeftijd en leiden een comfortabel leven op het platteland. Tot Fiona plots problemen krijgt met haar geheugen. Vastbesloten om Grant niet op te zadelen met haar problemen, laat ze zich opnemen in een verpleeghuis. Daar wordt ze echter verliefd op een andere patiŽnt, Aubrey (Michael Murphy). Grant moet met lede ogen aanzien dat hij voor Fiona een trouwe kennis is geworden. Vooral zuster Kristy (Kristen Thomson) heeft met hem te doen. Maar als Aubrey's vrouw Marian (Olympia Dukakis) haar man weg haalt, raakt Fiona in een depressie.

De Canadese actrice Sarah Polley (1979) werd in de jaren negentig internationaal bekend met haar rollen in Exotica en The Sweet Hereafter van landgenoot Atom Egoyan. Ook had ze hoofdrollen in drama's als My Life Without Me uit 2003 en twee jaar later in The Secret Life of Words. Sinds 1999 is ze ook actief als scriptschrijver en regisseur. Met Away from Her levert Polley haar eerste grote speelfilm af. Het script baseerde ze op een kort verhaal van Alice Munro, getiteld "The Bear Came Over the Mountain". Away from Her werd positief ontvangen op diverse internationale filmfestivals, en sleepte een paar keer de publieksprijs in de wacht.********

Film1 Recensie: Een debuut om niet te vergeten

De pijn en het verdriet wanneer je een geliefde voelt wegglippen worden bijna tastbaar in deze eerlijke vertelling over de slepende gevolgen van Alzheimer. Een bijzonder sterke debuutfilm van Sarah Polley met een uitstekende cast.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Een debuut om niet te vergeten

  De pijn en het verdriet wanneer je een geliefde voelt wegglippen worden bijna tastbaar in deze eerlijke vertelling over de slepende gevolgen van Alzheimer. Een bijzonder sterke debuutfilm van Sarah Polley met een uitstekende cast.

  Kita van Slooten - Film1

  De ontrafeling van een grote liefde

  "Een paar schoonheidsfoutjes (...) hadden niet gehoeven en de verwijzing naar de oorlog in Irak is een beetje makkelijk. Vergeleken met wat er allemaal wel mooi is aan 'Away From Her', mag dat geen naam hebben."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad

  Deprimerende, maar prachtige film over liefde en alzheimer

  "'Away From Her' is een ronduit deprimerende film, maar wel een prachtfilm, met prachtrollen van Pinsent en Christie."

  Jeroen Haverkort - Metro

  Emotioneel afscheid van het huwelijk

  "'Away From Her' heeft ruimte voor intimiteit en ironie en biedt veel mogelijkheden voor nadere bezinning."

  Leo Bankersen - Het Parool

  Tussen luciditeit en verwarring

  "Away from Her is een sober en sterk drama met een prachtige hoofdrol van Julie Christie, die haast onmerkbaar schakelt tussen onzekerheid en elegantie, tussen luciditeit en verwarring."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 januari 2008
  Film1 première: Maandag 23 februari 2009
  Distributeur: A-film Distribution