Die Fälscher

Die Fälscher (2007)

Film1
6.9 / 10
85
Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Oorlog
Regie: Stefan Ruzowitzky
Cast: Karl Markovics, August Diehl, meer »
Lengte: 98 minuten
Land: Duitsland, Oostenrijk
Taal: Duits

Waargebeurd oorlogsdrama waarin valsemunter Sorowitsch gevangen wordt genomen en door de Nazi's wordt gebruikt om buitenlands geld te vervalsen

Berlijn, 1936. Sorowitsch is de koning der valsemunters; het geld dat hij nodig heeft voor het gokken, print hij gewoon zelf. Maar dan klapt op een dag iemand uit de school en wordt hij naar Sachsenhausen gedeporteerd. Bij aankomst wordt hij begroet door niemand minder dan hoofdcommissaris Herzog. Sorowitsch en een groep zorgvuldig geselecteerde deskundigen worden geacht valse buitenlandse valuta te maken. Als hun werk faalt, staat hen de dood te wachten. Dit stelt de gevangenen voor een ondragelijk moreel dilemma: meewerken aan dit project zal de oorlog verlengen en kan een overwinning voor de nazi's betekenen. Misschien kunnen de valsemunters hun eigen huid redden, maar ze zetten wel het leven van veel medeslachtoffers op het spel.

Het waargebeurde Die Fälscher werd geschreven en geregisseerd door Stefan Ruzowitzky. De Oostenrijkse filmmaker maakte eerder de horrorfilm Anatomie en regisseerde ook het vervolg hierop. Voor het scenario van Die Fälscher bewerkte hij het boek van Adolf Burger. Het drama was zo geslaagd, dat Oostenrijk de film instuurde voor de Oscars om kans te maken op een nominatie voor Beste Buitenlandse Film. De film zou niet alleen die nominatie krijgen, maar ging uiteindelijk ook met de hoofdprijs naar huis.******

Film1 Recensie: Vervalsen om te overleven

Meeslepend, ietwat onevenwichtig drama over een Joodse meestervervalser die met het vervalsen van geld voor de nazi's zijn hoofd boven water weet te houden. De schrijnende situatie van de Joodse vervalsers en hun onmogelijke positie had beter onderstreept kunnen worden.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Vervalsen om te overleven

  Meeslepend, ietwat onevenwichtig drama over een Joodse meestervervalser die met het vervalsen van geld voor de nazi's zijn hoofd boven water weet te houden. De schrijnende situatie van de Joodse vervalsers en hun onmogelijke positie had beter onderstreept kunnen worden.

  Arjan Welles - Film1

  Een onvervalst meesterwerk

  "Die Fälscher (...) is een opmerkelijk verhaal uit de nazigeschiedenis (...) dat om begrijpelijk redenen overschaduwd werd door de gebeurtenissen uit die periode."

  Jeroen Haverkort - Metro

  Geen nieuwe inzichten Holocaust

  Die Fälscher brengt een curieuze voetnoot in de geschiedenis van de Holocaust vaardig tot leven, (...) maar draagt niet bij aan inzicht in de Holocaust."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Morele dilemma's in het concentratiekamp

  "Tegen welke prijs mogen zij overleven in hun gouden kooi, waar ze een pingpongtafel cadeau krijgen nadat het pond naar tevredenheid is vervalst? Het is dit soort vragen dat Die Fälscher interessant maakt - ondanks de raamvertelling, dramatiseringen en zijlijntjes."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Overleef met of zonder moraal

  "Ruzowitzky houdt de toeschouwer bij de les door jump cuts en snelle camerabewegingen. (...) Resultaat is een film die esthetisch, moreel en thematisch uit zijn voegen barst."

  Dana Linssen - NRC

  Valsmunter voor de vijand

  Die Fälscher [is] een indrukwekkende film, niet alleen over ontberingen, maar ook over de vraag of en hoe je een mens kunt blijven in onmenselijke omstandigheden."

  Marieke Kremer - Sp!ts
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 oktober 2007
  Film1 première: Zondag 1 februari 2009
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution
  Website: Officiële filmsite
  Alternatieve titel: The Counterfeiters