12

12 (2007)

Film1
4.8 / 10
37
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regie: Nikita Mikhalkov
Cast: Sergei Makovetsky, Sergei Garmash, meer »
Lengte: 159 minuten
Land: Rusland
Taal: Russisch

Twaalf juristen moeten beslissen over het lot van een tiener die er van verdacht wordt zijn stiefvader te hebben vermoord.

12 juryleden hebben moeite om te beslissen over het lot van een Tsjetsjeense tiener. Hij zou zijn Russische stiefvader hebben vermoord, die hem tijdens de oorlog in TsjetsjeniŽ onderdak bood in Moskou, nadat hij zijn beide ouders was verloren. Onder de juryleden zijn: een racistische taxichauffeur, een achterdochtige arts, een besluiteloze tv-producent, een overlevende van de Holocaust, een flamboyante muzikant en een manager van een begraafplaats.

12 kreeg in 2008 een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film. • Pers -  

  Fascinerende, zij het rammelende film

  "In Michalkovs orthodoxe visie is de wereld een tranendal van onrecht en uitbuiting en hebben alleen individuele gewetensvolle daden zin - los van, of zelfs tegen droge wetten, regels en procedures."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad

  Lofzang op Russische ziel

  "12 is evenzeer een lofzang op de Russische ziel als een felle kritiek op het hedendaagse Rusland, dat wordt neergezet als een door en door corrupte samenleving met een falend rechtsysteem, geregeerd door angst, vooroordelen en de jacht op het grote geld."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant

  Therapiegroep voor mannen op leeftijd

  "Wat in oorsprong een studie is naar de labiliteit van groepsbeslissingen, wordt in deze Nikita Mikhalkov-productie een opeenstapeling van sentimentele monologen, waarin de groepsdynamiek volledig ondergesneeuwd raakt."

  Mike Naafs - De Filmkrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 januari 2009
  Distributeur: Nederlands Film Museum Distributie
  Alternatieve titel: 12 razgnevannyh muzhchin