Eye in the Sky

Eye in the Sky (2015)

Film1
7.5 / 10
35
Pers
76% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Oorlog, Thriller
Regie: Gavin Hood
Cast: Helen Mirren, Aaron Paul, meer »
Lengte: 102 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Kijk nu

Oorlogsthriller met Helen Mirren als een Britse kolonel die voor een dilemma staat wanneer een drone-aanval een onschuldig meisje zou kunnen treffen

Kolonel Katherine Powell heeft vanuit Groot-Brittannië de leiding over een zeer geheime drone-operatie waarmee terroristen in Kenia worden opgespoord. Via informatie op afstand en ter plaatse, ontdekt Powell dat er een zelfmoordaanslag in voorbereiding is. Dit verandert de missie van 'opsporen' in 'uitschakelen'. De Amerikaanse piloot Steve Watts staat op het punt in te grijpen, wanneer een onschuldig meisje zich bevindt op de plaats van de aanval. Dit leidt tot een internationale discussie binnen de hoogste gelederen van de Britse en Amerikaanse regering over de morele, politieke en persoonlijke consequenties van de moderne oorlogsvoering.

Deze oorlogsthriller met Helen Mirren, Aaron Paul en wijlen Alan Rickman werd geregisseerd door Gavin Hood, die in 2005 de Zuid-Afrikaanse Oscarwinnaar Tsotsi maakte. Daarna waagde hij de overstap naar Hollywood met Rendition, X-Men Origins: Wolverine en Ender's Game. Eye in the Sky is Hoods eerste Britse productie en de laatste film waarin de in februari 2016 overleden Rickman te zien is.*******

Film1 Recensie: Oorlogsvoering vanuit de controlekamer

Eye in the Sky belicht op compacte wijze een interessant moreel dilemma vanuit militaire, juridische en politieke standpunten. Het proces van besluitvorming is wat repetitief en radicale inzichten blijven uit, maar de spanning in de slotfase wordt er niet minder om.

Lees verder
 • Pers - 76%  
  90

  IJzingwekkend spel

  "Oorlogsvoering via computers en drones is, zoals Hibbert verwachtte, erg relevant op dit moment en in theorie klinkt het zo simpel en afstandelijk als een computergame; Eye in the Sky bewijst dat de praktijk rommelig en zeer persoonlijk kan zijn. De topcast schittert in dit ijzingwekkende spel waarin de druk door de lopende klok steeds verder toeneemt."

  Maaike Tol - Cinemagazine
  80

  De politiek gevoelige drone

  "Eye in the Sky toont zowel het politieke als militaire aspect van drone-aanvallen en doet dat veelal goed. Van piloot tot president, iedereen passeert de revue en doet z'n plasje over de operatie, om het eens met managementtermen te zeggen. Want management is wel het sleutelwoord in dezen."

  Wim Meijer - Indebioscoop.com
  80

  Interessante morele dilemma's

  "Eye in the Sky is een uitstekende film die interessante morele dilemma's opwerpt. Daarnaast weet de film ook nog veel spanning te creëren. Tel daarbij nog het uitstekende acteerwerk op en dit is een thriller die je gezien moet hebben."

  Sonny Kempkes - Filmpjekijken.com
  80

  Mirren en Rickman houden Eye in the Sky in het gareel

  "Het uiterst strak gemonteerde Eye in the Sky is zo opwindend als een oorlogsverhaal op afstand maar kan zijn. In dit hectische geheel is de cast goed op dreef, en dan met name Helen Mirren en Alan Rickman."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Onschuldigen doden vanuit een kamer, voor het grote goed

  "Dit is een film over een proces, een keten van beslissingen die bepaalt of iemand leeft of sterft. Proces klinkt misschien niet al te spannend, maar het is goed beschouwd een keiharde thriller."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Op de eerste rang bij een terroristische aanslag

  "De film gaat recht op zijn doel af en laat de kijker achter met veel confronterende vragen. Wat zou jij beslissen?"

  Ab Zagt - AD
  80

  Wat zou jij doen met die drone?

  "Als dit spannende drone-drama al wat duidelijk maakt, is het dat geen enkele beslissing lichtzinnig wordt genomen; soms tot grote frustratie van de stoïcijnse kolonel Mirren."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  70

  De missie en het meisje

  "Het drama komt niet geweldig uit de verf, maar een film doet het behoorlijk goed als die herinneringen oproept aan de geniale satire Dr. Strangelove."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  70

  Drone-inzet als ethisch mijnenveld

  "De grote dynamiek van Eye in the sky is dat de film vrijwel meteen een dringend en dwingend beroep doet op het morele kompas van de kijker."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  70

  Morele, politieke en wettelijke voors en tegens

  "terwijl politici en militairen heftig discussiëren over de morele, politieke en wettelijke voors en tegens, legt regisseur Gavin Hood deze dilemma's tegelijk voor aan de kijker: is het doden van deze terroristen verantwoord als je daarmee ook een klein onschuldig meisje vermoordt, dat we even daarvoor nog vrolijk met een hoepel zagen spelen?"

  Kaj van Zoelen - FilmTotaal
  70

  Oorlogsvoering vanuit de controlekamer

  Eye in the Sky belicht op compacte wijze een interessant moreel dilemma vanuit militaire, juridische en politieke standpunten. Het proces van besluitvorming is wat repetitief en radicale inzichten blijven uit, maar de spanning in de slotfase wordt er niet minder om.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Oorlog voeren vanuit de bunker

  "Door effectief heen en weer te schakelen tussen de actie in Kenia en het getouwtrek in Westminster, houdt Hood de vaart erin. Subtiel benadrukt hij telkens de menselijke gevolgen die de beslissingnemers over het hoofd zien."

  Joost Broeren - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 7 april 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux