Shutter Island

Shutter Island (2010)

Film1
7.8 / 10
316
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Mysterie, Thriller
Regie: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, meer »
Lengte: 148 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Thriller van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio als een rechercheur die een mysterieuze verdwijning uit een kliniek voor criminelen onderzoekt

Rechercheur Teddy Daniels moet in 1954 samen met zijn partner Chuck Aule de mysterieuze verdwijning van een gevangene uit een instelling voor geesteszieke criminelen onderzoeken. De moordenares is ontsnapt uit het psychiatrische instituut op Shutter Island en vermoedt wordt dat zij zich nog ergens op het eiland schuil houdt. Tijdens zijn zoektocht stuit Teddy op een sinister web van misleiding en intriges. Hij bijt zich in de zaak vast en ontrafelt zo steeds meer geheimen over het eiland, zijn partner en zichzelf. Niets is meer wat het lijkt.

Oscarwinnaar Martin Scorsese baseerde zijn thriller op de bestseller van auteur Dennis Lehane (Mystic River) en werkte na Gangs of New York, The Aviator en The Departed voor de vierde keer samen met hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio.********

Film1 Recensie: Scorsese en DiCaprio opnieuw een gouden combinatie

Een intrigerende, spannende en donkere reis naar de psychologische trauma's van het hoofdpersonage, die je meerdere malen op het verkeerde been zal zetten. Regisseur Scorsese creëert op onnavolgbare wijze een duistere en broeierige sfeer die steeds meer onder je huid kruipt. Daarnaast bewijst DiCaprio in deze film maar weer eens dat hij tot de zwaargewichten onder de acteurs gerekend mag worden.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Scorsese en DiCaprio opnieuw een gouden combinatie

  Een intrigerende, spannende en donkere reis naar de psychologische trauma's van het hoofdpersonage, die je meerdere malen op het verkeerde been zal zetten. Regisseur Scorsese creëert op onnavolgbare wijze een duistere en broeierige sfeer die steeds meer onder je huid kruipt. Daarnaast bewijst DiCaprio in deze film maar weer eens dat hij tot de zwaargewichten onder de acteurs gerekend mag worden.

  Rick Klinkert - Film1

  DiCaprio overtreft zichzelf

  "Scorsese toont zijn meesterschap niet in het geheel, maar wel in de afzonderlijke delen - in vrijwel elke scène valt iets bijzonders te ontdekken, wat herkijken bijna een plicht maakt. Vooral DiCaprio overtreft zichzelf, in zijn vierde samenwerking met Scorsese. Veel intenser en onderhuids agressiever dan marshal Teddy zijn rollen niet vaak."

  Bor Beekman - De Volkskrant

  Shutter Island

  "Een afgelegen eiland, een naargeestig en oud gekkenhuis vol onberekenbare bewoners: materiaal genoeg voor een bloedstollende thriller en Scorsese laat dan ook geen kans liggen om er flink wat spanning uit te knijpen. Het is jammer dat hij daarbij als regisseur betrekkelijk onzichtbaar blijft, maar de nadruk ligt dan ook op het mysterie waar DiCaprio in verzeild raakt in plaats van stijlgrepen en effectbejag."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Shutter Island

  "Het grootste obstakel is dat de film zo zichtbaar maakwerk blijft voor alle betrokken, een met veel vlijt vervaardigd werkstuk, niet meer. De verschillende onderdelen van de film staan log en onvermurwbaar naast elkaar. Scène voor scène hoeft de kijker zich geen seconde te vervelen, maar de diverse elementen vloeien niet in elkaar over, versterken elkaar niet. De magie ontbreekt."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad

  Shutter Island

  "Het labyrint van Caligari, de paranoia van Fuller en de symboliek van Hitchcock krijgen bij Scorsese een imposant monumentale weerslag, die benadrukt dat de filmmaker meer belang hecht aan cinefiele retrospectie dan aan vernieuwing. Het maakt Shutter Island tot een minder verrassende bijdrage aan het genre dan The Shining, waarmee Kubrick een ijzingwekkend en stilistisch vernieuwend meesterwerk afleverde."

  Bart van der Put - Het Parool

  Shutter Island: Leonardo DiCaprio daalt af in de hel

  "Behalve door de intrigerende plot en het sterke acteerwerk van DiCaprio maakt Shutter Island vooral indruk door de angstige sfeer die Scorsese oproept. (...) Goed, van die tweeënhalf uur die de film duurt, hadden in het wat stroperige middenstuk best wat minuten mogen sneuvelen. Het sterke begin en de beklemmende finale maken die lange zit echter meer dan de moeite waard."

  Spits
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 18 februari 2010
  Film1 première: Zaterdag 12 maart 2011
  Distributeur: Universal Pictures International