Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen (2016)

Film1
5.1 / 10
25
IMDb
5.8 / 10 362
Pers
61% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Ben Sombogaart
Cast: Barry Atsma, Noortje Herlaar, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Drama van Ben Sombogaart, naar het boek van Jan Siebelink, over een echtgenoot die alles opoffert voor zijn strenggelovige overtuiging

Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en daarmee de herinneringen aan zijn strenggelovige opvoeding aanwakkert. Als hij vervolgens een diep religieuze ervaring beleeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

Een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Siebelink werd tien jaar eerder al aangekondigd als een project van regisseur Paul Verhoeven. Hij haakte echter af omdat hij gaandeweg een hekel zou hebben gekregen aan het hoofdpersonage. Ben Sombogaart, die de uiteindelijke regie op zich nam, is bekend van films als De tweeling, Kruistocht in spijkerbroek, Bride Flight en De storm. Voor de hoofdrol werd Barry Atsma gestrikt, omdat deze acteur volgens Sombogaart ook charmant kan zijn als een personage dat naïef of egoïstisch is. • Pers - 61%  
  80

  Geen relihorror, maar eerder een liefdesverhaal met hoop

  "Lezers van het boek zullen passages missen, zeker over de jeugd van Hans, maar wie zit er te wachten op een letterlijke verfilming? Knielen op een bed violen is ook als film een bijzondere belevenis."

  Ab Zagt - AD
  80

  Mooi klein

  ".. Sombogaart houdt zijn film mooi klein. Dat is niet per se het handelsmerk van de maker die ook films als Abeltje, Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren op zijn cv heeft staan. Wat hem echter wel kenmerkt, is dat hij zijn stijl altijd goed weet aan te passen op het boek dat hij verfilmt."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Van kweker tot preker

  "Met Knielen op een bed violen heeft Sombogaart een even verstikkend als meeslepend noodlotsdrama gemaakt over een liefdevolle gezinsman die wordt ingekapseld en verzwolgen door het geloof. Niet alleen is het verhaal indringend en zijn de beelden prachtig, ook boft de regisseur dat Barry Atsma de rol van zijn leven speelt."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  70

  Godsdienstwaanzin op het platteland

  "Knielen op een bed violen is in de eerste plaats een aangrijpende liefdesgeschiedenis, maar ook een verhaal over hoe mensen radicaliseren door het geloof. Het is een geslaagde en mooie film geworden met diepgang en relativering."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  60

  Kleurt netjes binnen de lijnen van het polderprotestantisme

  "..ondanks alle clichés en bombast is Sombogaart, vooral door een sterke cast, niet helemaal in de polderklei weggezakt. Het is bij vlagen een prima film. Alleen maakt zo'n goddelijke windvlaag nog geen cinema waar je in deze tijd van opspringt vanuit je bioscoopstoel."

  Nico van den Berg - Moviescene.nl
  60

  Knielen Op Een Bed Violen is een brave boekverfilming

  "Hoewel regisseur Ben Sombogaart erin slaagt het boek filmisch te presenteren, blijft het een brave verfilming van het boek van Jan Siebelink."

  Joost Broeren - Parool
  60

  Nauwelijks voelbaar

  "Knielen op een bed violen laat de religieuze verstandsverbijstering netjes zien, maar door de nadrukkelijke constructies wordt die strijd tegen hel en verdoemenis nauwelijks voelbaar. Het eerder genoemde kleurgebruik helpt niet mee aan het doorgronden van de personages. De muziek functioneert vooral als initiator van de spanning."

  Wouter Los - Cinemagazine
  40

  Het gemis van de vaders

  "Voor een film over een slepend innerlijk conflict blijft 'Knielen op een bed violen' te veel aan de buitenkant. In plaats van in de ziel van Hans Sievez te kijken, zien we de man melodramatisch tussen de violen op zijn knieën vallen, de handen ten hemel geheven. Omdat de titel ook nog even verklaard moest worden. Dat beeld zit ook in het boek, maar wie het verschil tussen boek en film snapt, weet dat je dat niet moet laten zien."

  Ronald Rovers - Trouw
  40

  Knielen op een bed violen strompelt neerslachtig voort

  "De mager gemotiveerde radicalisering komt plompverloren in beeld met gravures vol getuchtigde zondaars. Sombogaart laat weinig aan de verbeelding over. Barry Atsma groeit gaandeweg in zijn rol, eenmaal voldoende bezeten en afgepeigerd. Noortje Herlaar speelt dienstbaar en ingetogen."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  40

  Poging tot eigen visie op Siebelinks boek levert horror met veel donderwolken op

  "Het blijkt allemaal tamelijk weinig met de bestseller van Jan Siebelink van doen te hebben, maar ook niet substantieel genoeg voor een afgeleide interpretatie. Het was waarschijnlijk heiligschennis geweest om het boek echt om te vormen tot een soort Salem op de Veluwe, maar de vreemde rituelen en de zwarte wolk van mannenbroeders doen er wel aan denken."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 februari 2016
  Distributeur: September Film Distribution