State of Play

State of Play (2009)

Film1
7.2 / 10
175
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regie: Kevin Macdonald
Cast: Rachel McAdams, Russell Crowe, meer »
Lengte: 132 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-Brittannië
Taal: Engels

Russell Crowe speelt een ouderwetse journalist die in de moderne mediawereld de dood onderzoekt van de maîtresse van een bevriend congreslid

Cal McCaffrey is een onderzoeksjournalist van de oude stempel die werkt voor een krant in Washington. Wanneer de assistente annex minnares van het veelbelovende congreslid Stephen Collins verongelukt in een metrostation, wordt McCaffrey op de zaak gezet. McCaffrey kent Collins nog uit zijn studententijd en samen met zijn jonge 'online' collega Della Frye, gaat hij op onderzoek uit. Ze ontdekken dat een groot wapenbedrijf er belang bij heeft om de strijdlustige Collins zwart te maken. Maar dat blijkt slechts het begin van een reeks geheimen die boven water komen tijdens het samenstellen van het meest onthullende artikel uit McCaffrey's carrière.

De film 'State of Play' is gebaseerd op de gelijknamige miniserie van de BBC uit 2003, geschreven door Paul Abbott. Het verhaal is verplaatst naar Washington, maar blijft het origineel in grote lijnen volgen. De grootste aanpassing in de personages is dat Cal McCaffrey (in de serie gespeeld door John Simm) niet een jonge journalist is, maar juist een oude rot in het vak. De totstandkoming van de film had nogal wat voeten in de aarde. De hoofdrollen zouden oorspronkelijk gespeeld worden door Brad Pitt en Edward Norton (hun eerste samenwerking sinds Fight Club), maar dat werden uiteindelijk Russell Crowe en Ben Affleck.********

Film1 Recensie: Nostalgie van het gedrukte woord

De combinatie van een vlot geschreven verhaal dat je meerdere malen op het verkeerde been zet en de sterk bezette cast maken van State of Play een spannende en aangename politieke thriller.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Nostalgie van het gedrukte woord

  De combinatie van een vlot geschreven verhaal dat je meerdere malen op het verkeerde been zet en de sterk bezette cast maken van State of Play een spannende en aangename politieke thriller.

  Rick Klinkert - Film1

  All the President's Men blijft de standaard

  "State of play is onderhoudend, maar niet de 'belangrijke' film die het ook wil zijn. Daarvoor komen er net te veel losse eindjes en clichés langs."

  Mark Moorman - Het Parool

  Journalist van de oude garde

  "Sommige plotwendingen gaan wel erg kort door de bocht en de afloop is niet helemaal bevredigend. Toch beleeft de kijker plezier aan de slonzige Crowe. Let op de tic met zijn haar."

  Ab Zagt - AD

  Samenzweringsfilm uit de jaren zeventig

  "Hoewel State of Play een vaardige film is vol onderhoudende scènes, is de tv-serie te prefereren. Doordat deze drie keer zo lang duurt, is de karakterisering van de personages veel gelaagder. Complexiteit is hier opgeofferd aan stereotypes."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad

  Washington op z'n minst romantisch

  "Een werkelijk spannende thriller levert het allemaal niet op - onder meer doordat de plot vaak nogal wordt afgeraffeld of geforceerde, ongeloofwaardige wendingen neemt."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 18 juni 2009
  Film1 première: Zaterdag 19 juni 2010
  Distributeur: Universal Pictures International
  Website: Officiële website