Orphan

Orphan (2009)

Film1
6.9 / 10
122
Pers
70% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Horror, Mysterie
Regie: Jaume Collet-Serra
Cast: Isabelle Fuhrman, Jimmy Bennett, meer »
Lengte: 123 minuten
Land: Verenigde Staten, Canada
Taal: Engels, Gebarentaal

Een jong getrouwd stel dat recent hun baby verloren heeft adopteert een negenjarig meisje, dat niet zo onschuldig is als ze lijkt te zijn

Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich op een vreemde manier aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther. Dit ogenschijnlijk schattige kleine meisje is niet wat ze lijkt te zijn. Kate maakt zich zorgen over de veiligheid van haar gezin en probeert John en anderen te overtuigen van Esther's duistere kant. Maar haar waarschuwingen worden in de wind geslagen totdat het te laat is... voor iedereen.

De meest bekende namen verbonden aan de horrorfilm Orphan zijn te vinden aan de productiekant. Zo is succesmachine Joel Silver als producent betrokken bij het project. Silver heeft onder andere meegewerkt aan Lethal Weapon en The Matrix. Ook maakte Silver de horrorfilm House of Wax mogelijk van regisseur Jaume Collet-Serra die ook Orphan regisseert. Silver en Jaume Collet-Serra hebben dus al een geschiedenis samen. Een andere opmerkelijke naam bij het lijstje van producenten is die van acteur Leonardo DiCaprio. Ook hij heeft een geschiedenis met iemand uit Orphan. Zo werkte hij met hoofdrolspeelster Vera Farmiga samen aan Martin Scorsese's The Departed.*******

Film1 Recensie: De moordende onschuld

Deze spannende en onderhoudende horror-thriller wordt vooral naar een hoger niveau getild door de uitstekende vertolkingen van met name de twaalfjarige hoofdrolspeelster. 'Orphan' is in veel opzichten onconventioneel en origineel, maar de vergezochte plotwending is net iets te veel van het goede.

Lees verder
 • Pers - 70%  
  70

  De moordende onschuld

  Deze spannende en onderhoudende horror-thriller wordt vooral naar een hoger niveau getild door de uitstekende vertolkingen van met name de twaalfjarige hoofdrolspeelster. 'Orphan' is in veel opzichten onconventioneel en origineel, maar de vergezochte plotwending is net iets te veel van het goede.

  Arjan Welles - Film1

  Geloofwaardigheid

  "Maar ondanks het sterke spel van alle acteurs, groot en klein, is de geloofwaardigheid juist de zwakke schakel van Orphan. Dat lijken de makers zelf ook te beseffen, want wanneer het van kwaad tot erger gaat, neemt het verhaal een krankzinnig barokke wending die alle eerdere pogingen tot realisme teniet doet. Bezwaarlijk is die grillige draai niet, integendeel: meer gekte en minder pretenties op het psychologische vlak hadden geen kwaad gekund."

  Bart van der Put - Het Parool

  Horror met een lachwekkend plot

  "Het verhaal is ongeloofwaardig, de plotwendingen zijn lachwekkend."

  Edwin van Dalen - Metro

  Nare smaak

  "Orphan laat met zijn speelse exploitatie van xenofobie, pedofilie en kindermishandeling een nare smaak achter."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 november 2009
  Film1 première: Vrijdag 4 maart 2011
  Distributeur: Warner Bros