Zwart water

Zwart water (2009)

Film1
5.9 / 10
70
IMDb
5.7 / 10 681
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Elbert van Strien
Cast: Hadewych Minis, Barry Atsma, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Thriller met Barry Atsma over een meisje dat in een huis wordt gevonden en een gezin meesleept in haar wereld

Na de dood van haar moeder verhuist Christine met haar man Paul en dochter Lisa naar België om in haar ouderlijk huis te gaan wonen. In het huis ontdekt de 9-jarige Lisa een meisje van haar leeftijd, Karen. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee meisjes, maar Karen blijkt andere motieven te hebben en sleept Lisa mee in haar wereld. Vreemde ongelukken in en rond het huis drijven een wig tussen Paul en Christine.

In dit speelfilmdebuut van regisseur Elbert van Strien speelt Barry Atsma, bekend van zijn rollen in de boekverfilmingen 'Komt een vrouw bij de dokter' en 'Loft', een van de hoofdrollen. Oscarwinnares Charlize Theron heeft met haar productiebedrijf inmiddels de rechten verworven voor een Amerikaanse remake van deze psychologische thriller.********

Film1 Recensie: Nederthriller kijkt de kunst uitstekend af

'Zwart water' is een tot in de puntjes verzorgde horrorthriller in de sfeer van Japanse genregenoten als 'The Ring' en 'Dark Water'. Regisseur Elbert van Strien heeft een goed oog gehad voor de technische en visuele uitvoering. Het verhaal heeft niet zo veel om het lijf, maar dat is voor dit genre geen onoverkomelijk obstakel.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Nederthriller kijkt de kunst uitstekend af

  'Zwart water' is een tot in de puntjes verzorgde horrorthriller in de sfeer van Japanse genregenoten als 'The Ring' en 'Dark Water'. Regisseur Elbert van Strien heeft een goed oog gehad voor de technische en visuele uitvoering. Het verhaal heeft niet zo veel om het lijf, maar dat is voor dit genre geen onoverkomelijk obstakel.

  Arjan Welles - Film1

  Overtuigend gemaakte Hollandse horrorfilm

  "Zwart Water is goed gecast (met Barry Atsma als goedmoedige vader en Hadewych Minis als ijzige moeder) én voorzien van zo'n handige, niet al te verdekt opgestelde scenariodraai die alles in een ander daglicht stelt. Tegelijk kan de (psychologische) horror van Van Strien zich niet meten met de geslaagde voorbeelden uit het buitenland. Echt eng, of spannend, wordt het slechts als de filmmaker de minder verfijnde schrikeffecten toepast."

  Bor Beekman - De Volkskrant

  Psychodrama met horrortrekjes

  "Het is een tragisch verhaal, dat zeker, maar omdat de personages nogal schematisch blijven, raakt het je tijdens het kijken minder dan waarschijnlijk de bedoeling was. (...) Uiteindelijk ben je meer bezig met de manier waarop Van Strien in deze stijlvolle genreoefening - die heus nog wel even spannend wordt - omgaat met plot en dreigende suggesties, dan dat je werkelijk betrokken raakt bij de verborgen angsten van moeder en dochter."

  Leo Bankersen - De Filmkrant

  Zwart Water: Een spookhuis en een dood meisje

  "De uitwerking van het op zich leuk gevonden uitgangspunt laat hier en daar namelijk te wensen over. (...) Gelukkig zijn er ook dingen die Zwart Water de moeite waard maken. Ten eerste ziet alles er simpelweg mooi uit. De beelden van het vervallen landhuis en de omgeving zijn dankzij het uitstekende camerawerk een lust voor het oog. Ten tweede leveren Barry Atsma en Hadewych Minis (...) prima werk en zien we met de piepjonge Isabelle Stokkel een natuurtalentje aan het werk."

  Spits

  Zwart water

  "Het is een fascinerend gegeven, dat heel behoorlijk wordt uitgewerkt. Tót de intelligent bedoelde wending aan het eind, die alles daarvoor nog maar voor één uitleg vatbaar maakt. En die is niet bevredigend."

  Arjan van Doremalen - Veronica Magazine

  Zwart water

  "Zwart water kan zich niet meten met de bovennatuurlijke thriller The Sixth Sense of de beste Aziatische genrefilms van de afgelopen tien jaar, maar markeert voor Nederlandse begrippen een flinke stap voorwaarts. Elbert van Strien zet veel hoger in dan de regisseurs van de eenduidige horrorfilms Doodeind en Sl8n8 vier jaar geleden, en we mogen hopen dat hij de kans krijgt zich na dit aardige debuut verder te ontwikkelen."

  Bart van der Put - Het Parool

  Zwart water

  "Zwart water zet veel valstrikken die de kijker op het verkeerde been zetten en bewandelt nogal omslachtige zijpaden. Barry Atsma is overtuigender als brave huisvader dan als de seksmaniak die hij moest spelen in Komt een vrouw bij de dokter. Hadewych Minis is goed boos, maar laat dat onvoldoende doorschemeren in rustige scènes. Een doorsnee bijdrage aan het horrorgenre, al met al."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 11 maart 2010
  Film1 première: Dinsdag 8 februari 2011
  Distributeur: Independent Films
  Alternatieve titel: Two Eyes Staring