Brave

Brave (2012)

Film1
7.7 / 10
34
Pers
75% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Avontuur
Regie: Brenda Chapman
Cast: Kelly Macdonald, Emma Thompson, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Animatiefilm van Pixar over prinses Merida die boogschutter wil worden, maar hiermee heel het koninkrijk in gevaar brengt

Al generaties lang worden in de mysterieuze Schotse Hooglanden grote legendes en mythes verteld. Merida, de impulsieve dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor, is een ervaren boogschutter. Vastbesloten om haar eigen pad in het leven te bepalen gaat ze tegen alle eeuwenoude tradities in die heilig zijn voor de grote leiders van het land: de grote Lord MacGuffin, de chagrijnige Lord Macintosh en de humeurige Lord Dingwall. Wanneer Merida de excentrieke oude Heks tegenkomt, krijgt ze de mogelijkheid om een wens in vervulling te laten gaan die rampzalige gevolgen heeft. Het grote gevaar dat op de loer ligt dwingt Merida er toe om de ware betekenis van moed te ontdekken om zo de beestachtige vloek te kunnen stoppen voordat het te laat is.

Pixars eerste animatiefilm met een vrouwelijke hoofdrol is geschreven door Brenda Chapman. Zij was eerder mede verantwoordelijk voor de scenario's van Beauty and the Beast, The Lion King en Pixars Cars. • Pers - 75%  
  90

  De familiefilm van deze zomer

  "Een verhaal met een groot hart, een tintje donkerder dan Disney vanuit haar geschiedenis gewend is. Want dit prinsesje is er n van het rauwere soort. En gaat dus zeker net trouwen aan het eind van het liedje. Dat is dan wel weer verfrissend. Net zoals de humor die barst van de vondsten en geschikt is voor jong en oud. Geen twijfel: Brave wordt de familiefilm van deze zomer."

  Eric van Gennip - Filmpjekijken.com
  90

  Schitterend animatieavontuur

  "Origineel, spannend, grappig (doedelzakken, schotse rokken en haggis zijn ook van de partij!) en Pixar maakt er natuurlijk ook een feest van voor het oog. Brave is, al zorgt het 3D-brilletje soms voor wat l te donkere scnes, weergaloos geanimeerd en dompelt je helemaal onder in het ruige Schotse landschap."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  80

  Animatiekunst op topniveau

  "Brave zit vol prachtige impressies van de Schotse Hooglanden en is weer een lust voor het oog (...) Wat verhaal betreft voldoet Brave niet helemaal aan de verwachtingen."

  Ab Zagt - AD
  80

  Anti-Disneyprinsessenfilm met een sterk verhaal

  "Wij delen een andere mening: zowel de complimenten voor de mooie plaatjes, als de kritiek op de plot, zijn geheel onterecht. Brave is een visueel zwakke film met een schitterend, origineel, zelfs subversief verhaal."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  80

  Een wel heel stoere Pixar prinses

  "Brave is een geslaagde film die weer ver boven de middelmaat uitsteekt. Ondanks de sterke vrouwenrol is de film onderhoudend voor zowel jongens als meisjes. Pixar bewijst wederom dat je niet altijd op veilig hoeft te spelen om succes te hebben."

  Jonathan Spuij - MovieScene
  80

  Meer een Disneyfeeling dan een echte Pixaruitstraling

  "De magie en mystiek in het verhaal worden nogal summier uiteengezet, waardoor een heldere formulering van het "waarom" binnen de verhaallijn ontbreekt. (...) de kwaliteit van de animatie, naar verwachting, uitmuntend, zelfs in 3D."

  Yara Plasman - FilmTotaal
  70

  Brave had ietsje minder 'braaf' gemogen

  "Wat begint als een veelbelovende vertelling over een moeizame moeder/dochterrelatie verandert al snel in een standaardsprookje met een wel erg makkelijk happy end. Op zich niks mis mee, maar van Pixar hadden we toch iets meer verwacht."

  Paula Koopmans - Cinemagazine
  60

  Brave is mooi maar niet briljant

  "Brave is visueel prachtig, lief en bij vlagen grappig, maar niet ontroerend, hartverwarmend en hilarisch. En in het geval van Pixar, waar geniaal de standaard was, is dat toch een achteruitgang."

  Marieke Kremer - Spits
  60

  Merida's haren zijn een kunstwerk op zich

  "Waarschijnlijk hebben de makers zich te veel op de techniek gericht en voor het verhaal te veel vertrouwd op de oude Pixar-magie. (...) Door het krukkige verhaal doet het ons echter weinig, en dat was juist de Pixar-kracht."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  60

  Sprankelend sprookje mist eenheid van eerdere Pixar-meesterwerken

  "Brave is op zijn best wanneer de focus duidelijk op Merida's emancipatiedrift blijft en daar vooral beelden en weinig woorden aan besteedt. (...) Het wordt allemaal een stuk richtinglozer wanneer de betovering van Merida's moeder op de voorgrond komt te staan."

  Kevin Toma - de Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 18 juli 2012
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: The Bear and the Bow (OV)