Rise of the Planet of the Apes

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Film1
7.8 / 10
141
Pers
75% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: Rupert Wyatt
Cast: James Franco, Andy Serkis, meer »
Lengte: 106 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Scifi waarin het experiment van een jonge wetenschapper met genetisch gemanipuleerde apen uit de hand loopt, met desastreuze gevolgen

Wetenschapper Will staat op het punt een belangrijke ontdekking te doen: een remedie tegen Alzheimer. Zijn experimenten op apen hebben echter ongewone bijwerkingen. De dieren die het medicijn toegediend krijgen, vertonen een enorme verhoging van de hersenactiviteit. Na een incident tijdens het onderzoek, beschermt Will de jonge chimpansee Caesar en neemt hem mee naar huis. Maar als Caesar, die extreem intelligent blijkt te zijn, zich vervolgens verraden voelt door de mensheid, begint hij een grote strijd om alle apen te bevrijden.

Het met een Oscar onderscheiden special effects-team heeft via de motion capture acteerprestaties van Andy Serkis, die eerder in de Lord of the Rings-trilogie Gollum tot leven bracht, de levensechte CGI aap Caesar gecreŽerd.********

Film1 Recensie: Aangenaam aapjes kijken

Deze tweede reboot van de 'Planet of the Apes' bouwt een nieuw verhaal vanaf de eerste steen op, waarbij de actie niet vergeten wordt. Andy Serkis krijgt het voordeel van de twijfel, vooral in de eerste helft. De special effects vormen staan in dienst van de grondig uitgewerkte plot.

Lees verder
 • Pers - 75%  
  100

  Aapjes kijken naar een hoger plan getild

  "Regisseur Rupert Wyatt en zijn cast - script is van vermaard duo Rick Jaffa en Amanda Silver - zijn erin geslaagd een film te maken die boeit, ontroert en zeer knap in elkaar zit."

  Mario Wisse - Metro
  80

  Aangenaam aapjes kijken

  Deze tweede reboot van de 'Planet of the Apes' bouwt een nieuw verhaal vanaf de eerste steen op, waarbij de actie niet vergeten wordt. Andy Serkis krijgt het voordeel van de twijfel, vooral in de eerste helft. De special effects vormen staan in dienst van de grondig uitgewerkte plot.

  Arjan Welles - Film1
  80

  Apen grijpen de macht

  "De technische perfectie, uitgevoerd door het team dat ook verantwoordelijk was voor Avatar, is opzienbarend. Alleen om die reden is Rise of the Planet of the Apes een film die gezien moet worden."

  Ab Zagt - AD
  80

  Hoe apen de macht grepen

  "Rise of the Planet of the Apes is een puike sequel van de originele films. (...) Vooral de scŤnes tussen de apen onderling zijn opmerkelijk spannend, dankzij de fantastische special effects en het geloofwaardige gedrag van de beesten. Minder spannend en geloofwaardig is het verhaal van Will Rodman, mede omdat Franco er weinig zin in lijkt te hebben."

  Mike Peek - NL Magazine
  80

  Rise of the Planet of the Apes

  "De logica wordt daarbij voor het gemak soms opzij geduwd. Zo is Ceasars ontwikkeling een minutieus vastgelegde evolutie, maar transformeren soortgenoten in een oogwenk. Het maakt weinig uit, wat telt is is de grootsheid en geloofwaardigheid van het schouwspel. En wat wil je nog meer, als de locatie van de climax een hoogtepunt van onze menselijke grootheid vertegenwoordigt?"

  Martijn Laman - Movie 2 Movie
  80

  Rise of the Planet of the Apes

  "Het knappe is dat Wyatt met Rise of the trouw is gebleven aan zijn achtergrond als dramaregisseur, maar tevens een film heeft afgeleverd die als zomer blockbuster werkt. De zorgvuldige opbouw eindigt in een bijzonder mooi geschoten, groots en meeslepend spektakel, waarin de apen onder leiding van Caesar voor hun vrijheid strijden."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  80

  Rise of the Planet of the Apes

  "Rise of the Planet of the Apes is een bedreigde soort in het gangbare aanbod van zomerknallers uit Hollywood: de regisseur huldigt het oude motto dat filmmakers niets moeten uitleggen dat getoond kan worden. Dit is een herinterpretatie van een klassieker, die na de daverende climax zowaar naar het onvermijdelijke vervolg doet verlangen."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Rise of the Planet of the Apes

  "Serkis acteert schitterend als Caesar. Maar hij kan niet ontkennen dat Weta Digital zichzelf weer maar eens overtroffen heeft. Wat een schoonheid. Wat een pracht. Hetzelfde kan over de film gezegd worden die - eindelijk - ver genoeg van het origineel staat om elke vergelijking uit de weg te gaan."

  Hans Dewijngaert - Schokkend Nieuws
  80

  Rise of the Planet of the Apes

  "Zonder Serkis' performance en Weta's oog voor digitale details was een film als Rise of the Planet of the Apes namelijk niet van hetzelfde niveau geweest. Prachtig toch, als je een stel digitale apen aan het aanmoedigen bent bij hun ontsnapping. Dat is pure filmmagie."

  Frank Stol - FilmTotaal
  60

  Aap van vlees en bloed in opstand

  "Waar de makers erin zijn geslaagd een aap een indrukwekkende persoonlijkheid te geven, is dat bij de mensen in de film faliekant mislukt. (...) Erg jammer, want met niet heel veel meer moeite had er in het verhaal over hoe de wereldberoemde apenplaneet van weleer tot stand kwam meer gezeten dan een gammel vehikel voor al die imposante beelden."

  DaniŽlle Kool - Spits
  60

  Rise of the Planet of the Apes

  "Na dit snelle begin neemt RotPotA flink gas terug. Niet dat er geen tijd verstrijkt - integendeel: het is in twee grote sprongen ineens acht jaar later, en kleine Caesar is een flinke mensaap. De andere personages zijn echter niets veranderd, pa heeft nog steeds alzheimer, en zelfs de techniek op het lab van Will lijkt stil te hebben gestaan. Die misser wordt grotendeels goedgemaakt in het laatste half uur, wanneer de langverwachte opstand eindelijk spectaculair uitbreekt."

  Andrť Nientied - Nu.nl
  60

  Rise of the Planet of the Apes

  "Zolang Caesar nog een baby is, kun je goed zien dat hij nep is. Maar zodra hij wat ouder wordt, ben je dat snel vergeten dus zet die effecten-Oscars alvast maar klaar. Het is ook slim bedacht hoe het nieuwe verhaal als een 'prequel' aansluit op de oorspronkelijke film en tegelijkertijd perfect in de huidige tijd past met zijn waarschuwingen omtrent genetische manipulatie, de behandeling van (proef-)dieren en het steeds commerciŽler worden van de medische wereld."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  60

  Vervolg van de primatensaga

  "Zo is de poging om de apenreeks nieuw leven in te blazen slechts half geslaagd. Caesar de primaat is een prima protagonist voor verdere avonturen, maar het scenario kan nog wel een intelligentie-injectie gebruiken."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 18 augustus 2011
  Film1 première: Vrijdag 14 september 2012
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: Caesar, Genesis: Apes, Planet of the Apes: Genesis, Rise of the Apes