Black Swan

Black Swan (2010)

Film1
7.7 / 10
111
IMDb
8 / 10 574402
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Darren Aronofsky
Cast: Natalie Portman, Mila Kunis, meer »
Lengte: 108 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oscarwinnares Natalie Portman schittert als een ballerina die haar duistere kanten ontdekt wanneer ze de bittere strijd aangaat met een rivale

Nina danst bij een balletgezelschap in New York City. Voor hun productie van 'Het zwanenmeer' is artistiek directeur Thomas op zoek naar een nieuwe prima ballerina. Nina is zijn eerste keuze, maar haar rivale Lily maakt ook indruk. 'Het Zwanenmeer' heeft een danseres nodig die zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie kan spelen als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit. De rol van witte zwaan is Nina op het lijf geschreven, maar Lily is de belichaming van de zwarte zwaan. Terwijl de twee jonge danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap, begint Nina haar duistere kant steeds meer te omarmen en tot de zwarte zwaan te transformeren, met een obsessie die haar ondergang zou kunnen betekenen.

Voor haar fenomenale rol van ballerina Nina, won actrice Natalie Portman talloze prijzen, waaronder een Golden Globe en een Oscar. Bij de Independent Spirit Awards van 2011 werd Black Swan de grote winnaar.*********

Film1 Recensie: Dansen in het duister

Darren Aronofsky slaagt erin twee afgematte genres nieuw elan in te blazen door ze perfect samen te laten smelten in deze ijzingwekkend duistere dramatische thriller. Verhaal- en karakterontwikkeling voeren de boventoon, wat de spanningsopbouw ten goede komt. Natalie Portman heeft terecht haar tweede Oscar-nominatie binnengesleept.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Dansen in het duister

  Darren Aronofsky slaagt erin twee afgematte genres nieuw elan in te blazen door ze perfect samen te laten smelten in deze ijzingwekkend duistere dramatische thriller. Verhaal- en karakterontwikkeling voeren de boventoon, wat de spanningsopbouw ten goede komt. Natalie Portman heeft terecht haar tweede Oscar-nominatie binnengesleept.

  Arjan Welles - Film1

  Hoofd vol waanzin

  "Portman is al maanden de frontrunner om straks met de Oscar aan de haal te gaan en dat zou niet meer dan terecht zijn voor deze prachtig gedoseerde rol."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Horrorfilm met artistieke pretenties

  "Black swan kan cynisme of afschuw oproepen, maar in het genre behoort dit gruwelballet tot de schaarse Amerikaanse meesterwerken die sinds de eeuwwisseling de revu passeerden."

  Bart van der Put - Het Parool

  Innerlijke strijd

  "Black Swan geeft een soms adembenemend beeld van de fysieke en geestelijke opofferingen die een gedreven danseres voor haar kunst brengt."

  Eric Koch - De Telegraaf

  Zwarte balletthriller is een meesterwerk

  "Wie wegkijkt wanneer Nina een rafeltje huid centimeter voor centimeter van haar vinger trekt, kan met gesloten ogen nog steeds niet aan deze uitbundige helletocht ontsnappen."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 3 februari 2011
  Film1 première: Vrijdag 24 februari 2012
  Distributeur: 20th Century Fox
 • Reacties (41)  
   • filmfocusmember13865
   • dinsdag 29 mei 2012
   • 09:02

   Prachtige film, een van de beste van de afgelopen jaren. Opnieuw briljante scenes van Aronovsky, opnieuw met weinig weet hij zenuwslopende momenten te maken. Ook de cast is briljant. Een echte aanrader!

   • Calhoun84
   • dinsdag 29 mei 2012
   • 09:57

   Goede film met goede muziek en choreografie. Het verhaal wordt goed opgebouwd met een goede finale.

   • Jefferson
   • zaterdag 30 juni 2012
   • 16:20

   Wel een leuke film.Erg leuk om ballet een keer in een film te zien.

   • potlood
   • zaterdag 11 mei 2013
   • 00:20

   In het begin nogal zoeterig, waarschijnlijk ook de bedoeling om het brave karakter van de sterdanseres Nina zo voor te stellen. Amerikaanse films kunnen dat kitscherige nogal dikwijls in zich hebben, zeker wanneer het romantisch moet zijn. Later in de film betert het en wanneer de artistieke directeur in beeld komt is alle kitsch mijlen ver weg. Het verhaal begint te boeien wanneer de rivaliteit tussen Nini en Lily de kop op steekt maar wordt na hun lesbishe bedscène ongeloofwaardig door de reactie van de initiatiefneemster,de dag nadien. Wanneer de première begint is het helemaal om zeep, de totaal overspannen Nini kwetst haar rivale zo erg dat deze voor dood in de kleedkamer achterblijft terwijl zij de succesrijkste dansrol van haar leven danst. Later blijkt de bijna dode Lily springlevend te zijn en is Nina bij het einde van de voorstelling dan weer zwaar gekwetst. Onbegrijpelijk dat men met zulke verfilming prijzen in de wacht kan slepen.

   • Tarkus
   • maandag 24 maart 2014
   • 15:21

   Tarkus schreef:
   Deze film stond aanvankelijk niet op mijn verlanglijst, maar door de vele goede recensies heb ik me toch laten overhalen om hem aan te kopen.
   Ondanks de zeer goede vertolkingen van Natalie Portman en de ook goede Mila Kunis, vond ik de film in zijn geheel een beetje tegen vallen.
   Wellicht heeft het veel te maken omdat ballet niet mijn ding is en het toch meer aan bod komt dan de recensies deden vermoeden.
   Maar ook vind ik Vincent Cassel niet echt geschikt voor de rol die hij hier speelt, hij is een steengoede acteur, bewijs daarvan is zijn rol als Mesrine in de beide Public Enemy Number One-filmen, maar als artistiek leiden van een ballet gezelschap, neen hoor....
   De beide dames zorgen er dus voor dat de film bij me nog redelijk scoort, maar een aanrader zou ik het toch niet kunnen noemen.


   Deze film opnieuw bekeken samen met mijn vriendin wie wel een liefhebster is van ballet en deze prent dus wel mooi vond.
   En ik kwam ook meer in het verhaal dan de eerste maal. Maar blijf ik Vincent Cassel beter vinden in gangsterrollen.
   Toch een hogere score dit keer. :)

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer