Gravity

Gravity (2013)

Film1
7.1 / 10
77
Pers
94% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Sciencefiction, Thriller
Regie: Alfonso Cuarón
Cast: Sandra Bullock, George Clooney, meer »
Lengte: 91 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sciencefictionfilm met Sandra Bullock en George Clooney als twee astronauten die door een ongeluk tijdens een missie in de vrije ruimte zweven

Dokter Ryan Stone is een briljant medisch ingenieur die samen met de ervaren astronaut Matt Kowalsky op haar eerste ruimtemissie gaat. Tijdens een routineklus, slaat het noodlot toe. De shuttle wordt vernietigd en Stone en Kowalsky blijven volledig alleen achter. Vastgebonden aan niets anders dan elkaar zweven zij verder de ruimte in. Door de kille stilte realiseren zij zich dat ze ieder contact met de aarde zijn verloren en daarbij de enige kans om gered te worden. Langzaam slaat de angst om in paniek en neemt elke hap naar lucht het beetje zuurstof weg dat nog over is.

Van de tien Oscarnominaties wist het baanbrekende Gravity van regisseur Alfonso Cuarón (Children of Men) maar liefst zeven stuks te verzilveren, waaronder die voor Beste Regie, Beste Camerawerk, Beste Visuele Effecten en Best Montage. • Pers - 94%  
  100

  Achtbaancinema in optima forma

  "Cuarons Gravity is achtbaancinema in optima forma, een bloedspannende, overdonderende rit door de ruimte die je nergens zo kunt ervaren dan in een bioscoop. (..) Dit is de hel gefilmd door iemand die er de hemel in ziet."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  100

  Adembenemend ruimteavontuur

  "Het avontuur blijft - hoe fantastisch en vergezocht het allemaal ook is - toch behoorlijk geloofwaardig. Er staat de astronauten nog veel meer tegenslag te wachten, en dus nog meer spannende en spectaculaire momenten. (..) Het einde van Gravity is te bombastisch, met veel aanzwellende muziek, maar dat vergeef je Cuarón eigenlijk meteen. Wat een tour de force."

  Barend de Voogd
  100

  Adembenemend ruimtespektakel

  "Gravity is een adembenemend ruimtespektakel. De fantastische cinematografie zorgt voor een ontzettend spannende en beeldschone film die zijn weerga niet kent. Gravity is een film die te goed is voor een klein beeldscherm en verplicht gezien moet worden op een groot scherm met 3D.

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  100

  De ruimte realistisch in beeld

  "Cuarón brengt de ruimte realistisch in beeld. In zijn aandacht voor de kleinste details van het werken in vacuüm steekt hij zelfs 2001: A Space Odyssey naar de kroon. In het bijzonder maakt hij optimaal gebruik van de afwezigheid van geluid. (..) Hierdoor is de film op sleutelmomenten griezelig stil en Cuarón laat daar de indringende soundtrack het werk doen."

  Bart Snoek - FilmTotaal
  100

  Kettingreactie van rampspoed

  "De ­ kettingreactie van rampspoed is weergaloos en dan krijgt de briljante regisseur Alfonso Cuarón het ook nog voor ­elkaar om daarin samen met Bullock een paar heel ­emotionele momenten te verwerken."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  100

  Meesterlijk en meeslepend

  "Cuarón maakte van Gravity een betoverende ervaring die de grootsheid van het heelal op een nog nooit eerder vertoonde wijze benadrukt. (..) Niets neemt weg dat Gravity, een film vol symboliek over navelstrengen die doorgeknipt moeten worden en wedergeboorte, een onvergetelijke indruk maakt."

  Ab Zagt - AD
  100

  Verbluffend ruimte epos

  "Naarmate de situatie na het ongeluk uitzichtlozer wordt, toont vooral Bullock kwetsbaar maar tegelijkertijd ingetogen spel dat we eigenlijk nog zelden van haar hebben gezien."

  Robbert Blokland - Spits
  90

  Een brok in de keel

  "Gravity is uniek in zijn soort. De visuele pracht van de ruimte en het gevecht van Kowalsky en Stone om terug naar huis te gaan laten een brok in de keel achter. Het verhaal mag dan enigszins in herhaling vallen, maar dat mag zeer zeker niet baten. Ga met Cuarón op reis en kom de bioscoopzaal uit vol herinneringen aan een trip die jouw afgelopen zomervakantie gegarandeerd verstoten."

  René van der Kroon - Filmpjekijken.com
  80

  De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

  "De camera van Emmanuel Lubezki lijkt zelf wel gewichtsloos, zo sierlijk zweeft hij rond de handelingen. De fraai kwetsbare Bullock draagt de film, met Clooney als effectieve sidekick."

  Mark van den Tempel - De Filmkrant
  80

  Een staat van gewichtloosheid

  "De combinatie van verhaal, beeld, geluid en een prima gebruik van 3D brengen je als kijker al snel in een staat van gewichtloosheid. Tot uiteindelijk de zwaartekracht het toch weer wint."

  Nico van den Berg - MovieScene
  80

  Wedergeboorte in de ruimte

  "Universeel is ook het overweldigende, existentiële gevoel dat de ruimte oproept, en dat Ryan in het slot van de film noopt tot wat quasi-religieuze overpeinzingen. Een beetje Hollywood, maar ook wel geloofwaardig en dus ontroerend. En niet verrassend van een regisseur die hiervóór een film maakte over een gedoemde wereld waarin een miraculeuze baby de enige bron van hoop vormt. Gravity gaat over het thema 'wedergeboorte', zeggen vader en zoon Cuarón in interviews."

  Rick de Gier - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 3 oktober 2013
  Distributeur: Warner Bros