22 mei

22 mei (2010)

Film1
4.5 / 10
16
IMDb
6 / 10 477
Pers
60% 2
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Koen Mortier
Cast: Sam Louwyck, Titus De Voogdt, meer »
Lengte: 88 minuten
Land: België
Taal: Nederlands, Frans

Belgisch psychodrama van de regisseur van Ex Drummer, over de bewaker van een winkelcentrum waar een jongen zichzelf tot ontploffing brengt

Voor veertiger Sam lijkt 22 mei een dag als alle andere te gaan worden. Hij poetst zijn tanden, rookt een sigaretje en vertrekt dan naar het winkelcentrum waar hij werkt als bewakingsagent. Daar wordt zijn leven echter door elkaar geschud wanneer een jongen met een rugzak zichzelf in het winkelcentrum tot ontploffing brengt. Sam probeert in eerste instantie nog mensen te redden, maar raakt daarna in paniek en vlucht weg. Overweldigd door schuldgevoelens verliest de bewaker vervolgens langzaam maar zeker zijn grip op de werkelijkheid.

Dit psychodrama is van de Belgische regisseur, schrijver en producer Koen Mortier, die in 2007 met het shockerende 'Ex Drummer' zijn speelfilmdebuut maakte. Ook zijn tweede film handelt met een zelfmoordaanslag opnieuw over een controversieel onderwerp.******

Film1 Recensie: Fraaie fotografie zonder leidraad

In Koen Mortiers tweede regieproject zit zo ontzettend veel dat wat meer houvast geen kwaad had gekund. Het schiet net wat te veel kanten op om er een statement uit te kunnen filteren. De aanpak blijft intrigerend en de vakkundigheid straalt van '22 Mei' af, waardoor je toch de volle speelduur geboeid blijft.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Fraaie fotografie zonder leidraad

  In Koen Mortiers tweede regieproject zit zo ontzettend veel dat wat meer houvast geen kwaad had gekund. Het schiet net wat te veel kanten op om er een statement uit te kunnen filteren. De aanpak blijft intrigerend en de vakkundigheid straalt van '22 Mei' af, waardoor je toch de volle speelduur geboeid blijft.

  Arjan Welles - Film1
  60

  Mortier vaart geheel eigen koers

  "22 mei herinnert met de onmacht van de bewaker aan de wanhopige ambulancebroeder uit Scorseses Bringing Out the Dead en ontleent de explosieve finale aan Antonioni's Zabriskie point, maar Mortier vaart een geheel eigen koers. De torenhoge ambities worden inhoudelijk niet waargemaakt, maar de tegendraadse stijl en desolate sfeer vergoeden veel. Als een vergelijking met Ex-drummer iets uitwijst, is het dat Mortier als filmmaker aanzienlijk meer in zijn mars heeft dan als verteller."

  Bart van der Put, Het Parool

  Geen lichte kost

  "'I survived 22 mei', stond er op de shirts die cast en crew van de film droegen bij de Vlaamse première. Het publiek dat de film uitzit zou er ook mee kunnen lopen; Koen Mortiers tweede speelfilm is geen lichte kost. De fragmentarische vertelling is als een filosofische reactie op de verschrikkingen die dagelijks op het journaal te zien zijn."

  Joos Broeren, De Filmkrant

  Totaalervaring

  "Mortier durft nog steeds te experimenteren en weet met beeld en geluid een totaalervaring te creëren. Helemaal vlekkeloos is 22 mei niet. Met een onderwerp als dit mag de regisseur wel iets meer stelling nemen. De personages die hij opvoert, zijn niet allemaal even interessant. Konden er niet een paar afvallen, denk je dan, maar in de beeldschone Zabriskie Point-achtige ontploffing op het einde kun je er niet genoeg zien sneuvelen."

  Floortje Smit, De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Zondag 22 mei 2011
  Film1 première: Dinsdag 18 oktober 2011
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: 22nd of May