Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road (2015)

Film1
7.6 / 10
38
Pers
86% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie
Regie: George Miller
Cast: Tom Hardy, Charlize Theron, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Verenigde Staten, Australië
Taal: Engels

Post-apocalyptische actiefilm met Tom Hardy en Charlize Theron, waarin Max zich samen met de rebellen van Furiosa weert tegen een bloeddorstige tiran

Achtervolgd door zijn turbulente verleden, is Max Rockatansky ervan overtuigd dat hij alleen kan overleven als hij in zijn eentje opereert. Toch komt hij in contact met een groep die in een oorlogsvoertuig, bestuurd door de imperator Furiosa, door het 'Wasteland' trekt. De groep is op de vlucht voor de tiran Immortan Joe, van wie iets onvervangbaars is gestolen. De woedende krijgsheer stuurt al zijn bendes achter de rebellen aan, wat uitmondt in een meedogenloze, bloedstollende Road War.

De Australische regisseur George Miller, bedenker van de post-apocalyptische Mad Max-cyclus, is 35 jaar later terug met Mad Max: Fury Road. De rol van Max, oorspronkelijk gespeeld door Mel Gibson, ligt nu in handen van Tom Hardy. • Pers - 86%  
  100

  De klassieke, wrekende held

  "Anders dan in de trilogie zijn er opeens twee hoofdrolspelers die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Het geeft de nieuwe film een verfrissende, feministische inslag. Normaal gesproken zou er iets tussen de twee opbloeien, dat gebeurt ook wel, maar niet zoals je zou verwachten."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  100

  Dollemansrit in krankzinnige wereld: Mad Max is een mijlpaal

  "Met Mad Max: fury road presteert de Australische filmmaker het onmogelijke. Hij keert als zeventigjarige terug naar de energieke en inventieve actiefilms uit zijn jonge jaren, en gaat daarbij nog furieuzer, wilder en overtuigender tekeer dan destijds."

  Bart van der Put - Het Parool
  90

  Een absurde parade van roestige bolides en hun woeste bestuurders

  "(...), een waanzinnige roadtrip in combinatie met gelikt oorlogsgeweld en drama. Veel wordt er niet gesproken, maar dat is ook nergens voor nodig. We hebben helden op de vlucht en we hebben de vijand. That's it."

  Maricke Nieuwendorp - Schokkend Nieuws
  90

  Één van de overtuigendste actiefilms van de afgelopen paar jaar

  "Met Mad Max: Fury Road keert regisseur George Miller terug op vertrouwd terrein en gooit alle remmen los. Hij biedt hier twee uur lang intense actie in een onverbiddelijke post-apocalyptische wereld. Tom Hardy is overtuigend als de nieuwe Max, maar Charlize Theron is de echte ster van deze film. De grootste kracht van van Fury Road is echter dat het nooit een hersenloze actiefilm wordt."

  Jon Jonoski - Moviescene
  80

  Bloed, benzine en 'n harem

  "Je zou Miller van eentonigheid kunnen betichten, maar dat wordt helemaal gecompenseerd door zijn bloedstollende actiescènes waarbij de voertuigen bijna als rijdende, dodelijke kunstwerken fungeren. Gesteund door de pulserende muziek van Junkie XL is Mad Max 4 opwindende overkill, maar volgende keer graag meer plot."

  Ab Zagt - AD
  80

  Glorieuze gekte

  "Mad Max: Fury Road is glorieuze, zwartgeblakerde gekte die andere actiefilms en blockbusters stof laat happen."

  Sven Gerrets - Cinema.nl
  80

  Het plot van Mad Max: Fury Road verveelt geen moment

  "Net als in eerdere filmdelen biedt Miller veel ruimte aan de antropologie. De religieuze rituelen in Mad Max: Fury Road - ook het autostuur maakt deel uit van de liturgie - mogen mal zijn en pervers, maar verschillen ook weer niet zoveel met die van erkende godsdiensten."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Punkfeest van diesel en testosteron

  "Er ligt een tamelijk nietsontziend mensbeeld aan de film ten grondslag, maar het is verpakt in een uitbundige en opwindende esthetiek van dieselpunk, waarin alles wat ooit kon rijden gerecycled is tot bombastisch opgepimpte oorlogsvoertuigen in de categorie oldtimer op rupsbanden en op elkaar gelaste carrosserieën op vrachtwagenwielen."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Rockopera van zand, bloed en staal

  "De plot is met feitelijk één lange achtervolging zo dun als een platgereden woestijnhagedis. Maar de welhaast demonische flair waarmee Miller zijn legendarische trilogie reanimeert, zorgt voor aanstekelijk popcornvermaak. Tom Hardy en Charlize Theron zetten hun personages Max en Furiosa naar behoren in de heldenversnelling."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  80

  Ziet eruit als Fast & Furious in the desert

  "Het verhaal van Mad Max: Fury Road is weliswaar zo dun als de kleding van de haremvrouwen maar de film zit vol actiescènes waarbij je afvraagt hoe Miller het heeft gedaan zonder dat er doden vielen (er vielen wel gewonden)."

  André Nientied - Nu.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 mei 2015
  Distributeur: Warner Bros