Elysium

Elysium (2013)

Film1
6.7 / 10
40
Pers
66% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Sciencefiction
Regie: Neill Blomkamp
Cast: Matt Damon, Jodie Foster, meer »
Lengte: 109 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Scifi-actiefilm van Neill Blomkamp (District 9) waarin Matt Damon strijdt voor gelijkheid tussen het leven op aarde en op het ruimtestation Elysium

In het jaar 2154 bestaan er twee klassen onder de mensheid: de zeer rijken, die wonen op het prachtige ruimtestation genaamd Elysium en alle anderen, die leven op de overbevolkte Aarde. Max is de enige persoon op Aarde die voor gelijkheid kan zorgen tussen deze twee werelden. Hij onderneemt een gevaarlijke missie naar Elysium waar hij het moet opnemen tegen machthebber Delacourt, om zijn eigen leven en de levens van iedereen op Aarde te redden. • Pers - 66%  
  80

  Actiepulp met een boodschap

  "Het is druk in het script: van de machtsgreep van een ijzige defensieminister tot de verplicht aanvoelende en emotioneel overladen scenes tussen Max en zijn jeugdvriendin, die een dochter verzorgt met leukemie. Actiepulp met boodschap, dat is Elysium. Vooralsnog de meest vermakelijke zomerblockbuster."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Gerommel in het paradijs

  "Ook al roept Matt Damon in interviews dat het geen film met een boodschap is, het politieke commentaar is duidelijk, net als dat bij District 9 het geval was: Elysium is het rijke Westen waar de derderangs bewoners van deze wereld van kunnen dromen, maar waar ze nooit zullen worden toegelaten. Hun levensverwachting is dramatisch korter dan die van ons."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  80

  Kunstmatig paradijs

  "Iets minder sentiment en flashbacks waren welkom geweest, maar ze geven de film wel een hart te midden van al dat actiegeweld."

  Andre Nientied - Nu.nl
  80

  Marxistische kijk op de toekomst

  "Elysium is een intelligente film met een meeslepende vertolking van Matt Damon. De film heeft een duidelijk marxistische grondslag wat voor een Hollywood-productie zeer opmerkelijk is."

  Ab Zagt - AD
  70

  Neill Blomkamps opvolger van District 9 is groter, bombastischer en... conventioneler

  "De parallellen met zijn debuutfilm District 9 (2009) zijn gemakkelijk te trekken: grauwe sciencefiction vol sociale metaforen, en virtuoos geschoten. Maar Elysium het dystopische Hollywood-debuut van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp, is wel groter, bombastischer en... conventioneler."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  70

  Nostalgische scifi

  "Ook al is Elysium een stuk minder experimenteel en mist het de finesse van District 9, de tweede film van Neill Blomkamp bevestigt nogmaals diens talent voor het sciencefictiongenre."

  Frank Stol - FilmTotaal
  70

  Vermakelijke sciencefictionfilm

  "Alle randzaken zijn uitstekend maar het verhaal is overduidelijk de zwakke plek. Eigenlijk is de film daardoor op alle fronten minder dan 'grote broer' District 9. Toch blijft er een aardige film over, verwacht geen topper en je kan je met Elysium waarschijnlijk prima vermaken."

  Sonny Kempkes - Filmpjekijken.com
  60

  Originele dystopie

  "Uiteindelijk weet Blomkamp nét niet genoeg te doen met de premisse van Elysium, en ontaardt de plot in vrij standaard actiescènes. Toch is het prettig om een film te zien die in ieder geval probeert een originele dystopie te tonen. Ik ben meestal niet zo'n voorstander van sequels, maar in dit geval wil ik graag zien wat er na het al-te-nette einde gebeurt."

  Hedwig van Driel - Schokkend Nieuws
  60

  Prachtig vormgegeven toekomstbeeld

  "Fans van Neill Blomkamps District 9 die smachten naar zijn tweede: opgepast. Alleen met getemperde verwachtingen is het goed toeven op Elysium. Het script is soms wat krukkig en schurk Jodie Foster was in het verleden wel eens beter op dreef, maar het gedetailleerde en prachtig vormgegeven toekomstbeeld maakt veel goed."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Rijk versus arm

  "Toch heeft Elysium flink wat spannende momenten en daarnaast schildert de regisseur op pakkende wijze een dystopische toekomst die visueel schatplichtig is aan films als Blade runner en Children of men. Natuurlijk weerklinkt hierin ook de echo van zijn eigen District 9 door, al blijft dat in vergelijking toch veruit de betere film."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Een ziel ontbreekt

  "De beelden zien er prima uit en Damon en Forster zetten degelijke rollen neer, maar een ziel ontbreekt. Als aan het einde met één druk op de knop het hele probleem ineens is opgelost, loopt ook de laatste geloofwaardigheid met een laatste zucht uit de inmiddels lege Elysium ballon."

  Nico van den Berg - MovieScene
  40

  Simpel vermaak

  "Uiteindelijk blijft Elysium een actievehikel volgens de wetten van de blockbuster die ondanks alle eerder genoemde gebreken met enige regelmaat doet wat zo'n film moet doet: simpel vermaak bieden."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 15 augustus 2013
  Distributeur: Sony Pictures Releasing