Smakelijk eten

Smakelijk eten (2011)

Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Walther Grotenhuis
Lengte: 90 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Documentaire waarin Walther Grotenhuis de herkomst en gevolgen onderzoekt van Braziliaanse soja, garnalen uit de Filippijnen en Keniaanse boontjes

Een wereld aan voedsel ligt het hele jaar door op ons bord en verandert de wereld. Voedselgroepen als fruit en vlees reizen de hele wereld over en liggen toch voor een betaalbare prijs in de schappen. De wereld is onze supermarkt geworden. Maar wat is nou echt de prijs die betaald moet worden voor ons voedsel? Wie weet waar ons voedsel vandaan komt, door wiens handen het is gegaan, wie eraan heeft verdiend en wie ervoor is opzij gezet? Over de schade aan mens en milieu, de voor- en nadelen van globalisering en de roekeloze overexploitering van de aarde kan veel meer worden gezegd dan de consument zich zal realiseren.

Walther Grotenhuis onderzocht de herkomst en gevolgen van drie producten: soja (als basis voor veevoeder) uit BraziliŽ, garnalen uit de Filippijnen en diverse boontjes uit Kenia. Parallel aan dat verhaal zien we hoe deze producten worden bereid in een dinerbuffet voor een personeelsfeest en we vragen ons af: Waar komt hun voedsel vandaan?******

Film1 Recensie: Hap slik weg

Deze documentaire heeft als intrigerend uitgangspunt de globalisering van de voedselindustrie en de aanslag hiervan op onze aardbol. De problemen zijn zo grootschalig dat een gefragmenteerde en ongestructureerde aanpak onvermijdelijk is.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Hap slik weg

  Deze documentaire heeft als intrigerend uitgangspunt de globalisering van de voedselindustrie en de aanslag hiervan op onze aardbol. De problemen zijn zo grootschalig dat een gefragmenteerde en ongestructureerde aanpak onvermijdelijk is.

  Arjan Welles - Film1

  Nuttig maar geforceerd

  "Grotenhuis, ervaren documentairemaker, heeft met Smakelijk eten een nuttige film gemaakt, die uitvoerig blijft stilstaan bij de schade die onze tafelmanieren veroorzaken aan verre kusten. (...)Hij benadrukt de teloorgang van de lokale cultuur, onder andere in een uitgebreid portret van een inheemse stam in het regenwoud, maar soms voelen de reuzensprongen die hij maakt naar ons winkelwagentje wat geforceerd aan."

  Mark Moorman, Het Parool

  Tikje belerend

  "Grotenhuis trekt iets te veel partij en wordt zo een tikje belerend maar laat uiteindelijk toch beide kanten zien. Ook degenen die er hun brood goed mee verdienen en die hun handen in onschuld wassen. Voor de kijker echter laat Smakelijk eten de bonen bitter smaken."

  Mariska Graveland, De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 maart 2011
  Distributeur: Cinema Delicatessen
  Alternatieve titel: Smakelijk eten!