American Hustle

American Hustle (2013)

Film1
6.8 / 10
70
Pers
74% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie, Misdaad
Regie: David O. Russell
Cast: Christian Bale, Amy Adams, meer »
Lengte: 132 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken

Amerika, 1978. Irving Rosenfeld wordt samen met zijn partner en minnares gedwongen mee te werken met de FBI om zo andere criminelen in de val te lokken. Hij werkt hierbij samen met de losgeslagen agent Richie DiMaso. Irvings onvoorspelbare en terecht jaloerse echtgenote Rosalyn is de tikkende tijdbom in het geheel.

Deze misdaadfilm, die werd genomineerd voor maar liefst tien Oscars, werd geregisseerd door David O. Russell. Hij werkte al eerder met hoofdrolspelers Jennifer Lawrence en Bradley Cooper samen aan Silver Linings Playbook.********

Film1 Recensie: Charlatans in de krultang

Na The Fighter en Silver Linings Playbook zet David O. Russell de aanvoer van Oscarkanshebbers gestadig voort met opnieuw een echte acteursfilm. Laat je dan ook niet in de luren leggen door al te swingende trailers, want American Hustle is bovenal een talkie. Het oplichtersverhaal bevat een barrage aan driehoeksverhoudingen tussen personages die zelf ook niet meer weten wie nou wie in de maling neemt. En boven al het acteergeweld is het de prettig gestoorde Jennifer Lawrence die uitblinkt.

Lees verder
 • Pers - 74%  
  90

  Heerlijk chaotische jaren zeventig thriller

  "De film, waarin iedereen elkaar bedriegt, oogt chaotisch, maar zit uiteindelijk geraffineerd in elkaar. American Hustle is de meest aanstekelijke jaren zeventigfilm sinds Boogie Nights en de tien Oscarnominaties zijn zeker verdiend."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  American Hustle toont wereld van bedrog

  "Het zijn natuurlijk uitstekende acteurs, maar op één of andere manier schrijft Russell, als de moderne meester van de screwball-komedie, scènes en teksten die het beste in het ensemble naar boven halen. Resultaat: de vier hoofdrolspelers hebben allemaal een Oscarnominatie ontvangen en Jeremy Renner als corrupte burgemeester had in elke andere film vermoedelijk ook een nominatie binnengehaald."

  Mark Moorman - Het Parool
  80

  Charlatans in de krultang

  Na The Fighter en Silver Linings Playbook zet David O. Russell de aanvoer van Oscarkanshebbers gestadig voort met opnieuw een echte acteursfilm. Laat je dan ook niet in de luren leggen door al te swingende trailers, want American Hustle is bovenal een talkie. Het oplichtersverhaal bevat een barrage aan driehoeksverhoudingen tussen personages die zelf ook niet meer weten wie nou wie in de maling neemt. En boven al het acteergeweld is het de prettig gestoorde Jennifer Lawrence die uitblinkt.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Een oneindig plezier in bedriegerij

  "Russell maakte een kruising tussen een klassieke screwballkomedie en een gangsterfilm, vol maskerades en dubbele bodems, waar iedereen met zichtbaar plezier aan gewerkt heeft. Een feest van een film."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Geknoei met kapsels

  "Het resultaat is een soort Pulp Fiction-light - minder origineel natuurlijk, en zonder het morsige geweld, maar wel met elkaar lustig bespelende, campy personages, onwaarschijnlijke situaties en vermakelijke dialogen. Met als pièce de résistance een hardnekkig terugkerende anekdote over vliegvissen. In combinatie met de sterke rollen en slimme plotwendingen, maakt dat American Hustle tot een gevaarlijk verleidelijke film en een serieuze Oscarkandidaat."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  80

  Haar in de hoofdrol

  "David O. Russell heeft zichtbaar lol in de maskerade van American Hustle en laat zijn camera ogenschijnlijk doelbewust verdwalen in een chaos van details, die soms wél iets en soms helemaal niks te betekenen hebben. Intussen creëert hij voor de acteurs een podium waarop zij volledig los kunnen gaan, met dialogen die geregeld alle kanten op schieten. Die vrijheid levert memorabele en luidruchtige types op."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Overtuigend gemaakte, heerlijk luchtige comedy

  American Hustle is een mindere film dan The Fighter, maar veel beter dan Silver Linings Playbook. Het is een overtuigend gemaakte, heerlijk luchtige comedy. Niks meer, maar zeker ook niets minder. 10 Oscarnominaties is iets te veel van het goede, maar Amy Adams' nominatie is absoluut terecht.

  Jon Jonoski - MovieScene.nl
  70

  American Hustle zal niet de stempel klassieker krijgen

  "Nee, American Hustle zal niet de stempel klassieker krijgen binnen de filmhistorie, ondanks alle awardnominaties. Het is zeker geen slechte film, maar het had zoveel beter gekund wanneer er meer diepgang en een betere verhaallijn in had gezeten. Toch is het wel een bezoekje waard, al is het alleen maar voor de krulspelden van Cooper, de toupet en bierbuik van Bale, de geweldige scènes van Lawrence en de overdadige hoeveelheid typische outfits die voorbij komen."

  Alette Kreuze - Filmpjekijken.com
  70

  Wat meer rust, en een ingekorte speelduur hadden deze film veel goed gedaan

  "Een belangrijk minpunt is dat American Hustle met zijn 138 minuten echt te lang duurt. (...) Wat ook niet helpt, is dat eigenlijk alle belangrijke personages onsympathiek zijn. (...) Toch valt er ook genoeg te genieten: de voltallige sterrencast acteert goed, maar met name Christian Bale, Amy Adams en Jennifer Lawrence zijn uitstekend op dreef. (...) Daarnaast zijn er volop scherpe en vaak grappige dialogen en is er een geweldige soundtrack met onder andere veel jarenzeventighits."

  Lieuwe van Albada - FilmTotaal
  60

  American Hustle verliest aan momentum

  "Opmerkelijk genoeg mogen juist Cooper - tevens executive producer - en Lawrence de illusies van een topfilm om zeep helpen, terwijl zij in Russell's Silver Linings Playbook de show nog stalen. Beiden worden naar het einde toe teveel op het voorplan geschoven. American Hustle verliest aan momentum, omdat Russell vergeet zijn darlings te killen. Een echte Beauty & the Beast van de misdaad wordt de film daardoor niet; dat had gekund met het duo Bale/Adams."

  Jan-Kees Verschuure - Cinemagazine
  60

  Christian Bale in topvorm met gekweekte bierpens

  "Bepaalde gebeurtenissen in deze film zijn echt gebeurd. Met deze ironisch bedoelde waarschuwing begint regisseur David O. Russell zijn overdadige misdaadkomedie American Hustle. (...) De kracht van deze film schuilt in de liederlijke dialogen en de chemie tussen die in topvorm verkerende Bale en Adams. Ook Jennifer Lawrence, als de bedrogen echtgenote die niet met zich laat sollen, is memorabel."

  Ab Zagt - AD
  60

  Puike acteurs, karig verhaal

  "Het is maar goed dat de acteurs zo puik zijn, want het verhaal is karig voor een film van meer dan twee uur. We zien het verloop aan­komen, maar kunnen onze lol op met de kapsels en kleding van de seventies."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 6 februari 2014
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: Abscam, American Bullshit