Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Film1
6.5 / 10
91
Pers
49% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Fantasy, Horror, Thriller
Regie: Timur Bekmambetov
Cast: Benjamin Walker, Mary Elizabeth Winstead, meer »
Lengte: 105 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Fantasy-horrorfilm waarin de Amerikaanse president Abraham Lincoln jacht maakt op bloeddorstige vampiers

Als klein jongetje moet Abraham Lincoln toezien hoe zijn moeder overlijdt na een aanval van een vampier. Hij zweert wraak en wordt leerling van Henry Sturgess, die hem leert wat nodig is om een vampier te doden. Overdag werkt en studeert Abraham en 's nachts jaagt hij op zijn vijand. Ook nadat hij wordt verkozen tot president van Amerika gaat zijn strijd tegen de ondoden voort. Als grootste vampierjager uit de geschiedenis is het aan Abraham Lincoln om de natie te beschermen en de opmars van de vampiers een halt toe te roepen.

Timur Bekmambetov, bekend van Wanted, regisseerde deze fantasy-horrorfilm. Ook nam hij een deel van de productie op zich, samen met filmmaker Tim Burton. Seth Grahame-Smith, die ook meeschreef aan Burtons Dark Shadows, bewerkte zijn eigen boek tot het scenario. De auteur maakte ook een zombie-adaptatie van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice genaamd Pride and Prejudice and Zombies. • Pers - 49%  
  60

  Geen greintje zelfspot

  "Als Bekmambetov dit gegeven al niet grappig lijkt te vinden, verwacht hij dan wel dat het publiek er de lol van inziet? Of moeten we het echt serieus nemen dat de president vampiers doodde in zijn vrije tijd? Een volmondig ja is het antwoord op die laatste vraag. Wanneer het verkeerde verwachtingspatroon wordt bijgesteld resteert daarna een gemiddelde actiefilm, waarin groots opgezette knokscènes godzijdank nog de hand van Bekmambetov verraden."

  Pim Wijers - The Cult Corner
  60

  Geestig uitgangspunt, rommelig uitgewerkt

  "De makers kiezen ervoor om het absurde gegeven zo serieus mogelijk uit te werken. Dat is verstandig, maar kan niet voorkomen dat de film zwalkt van historisch drama naar actiefilm en weer terug. Met name het tweede gedeelte is onevenwichtig: van melodrama schiet de film ineens door naar over the top actie. Helemaal geslaagd is deze mash up movie dus niet, maar het is wel origineel zomers popcornvermaak."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Mooie plaatjes

  "De finale rond de presidentiële stoomlocomotief biedt eindelijk het nodige spektakel, waar eerder tamelijk mechanisch het wieden van ondood onkruid in beeld werd gebracht. Al levert 3D een paar mooie plaatjes op, spannend wil het niet worden in de historische kijkdoos."

  Eric Koch - De Telegraaf
  60

  Werkt als horrorspektakel

  "Feit en fictie raken elkaar een aantal keer, maar in de rest van de film lopen ze langs elkaar heen. En zo blijft dit niet meer dan een aardige actiefilm met een maf, maar niet erg doordacht idee erachter."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  50

  Film overstijgt nergens de gimmick van de titel

  "Niet dat Abraham Lincoln: Vampire Hunter hierdoor een slechte film is, maar het is allemaal gewoonweg te kort door de bocht, waardoor iedere betrokkenheid uitblijft. Het verhaal overspant meer dan vijftig jaar, maar Bekmambetov jaagt het er in krap honderd minuten doorheen. Hij wil teveel vertellen in één flitsende actiefilm. Hierdoor wordt het icoon Lincoln nooit een echt mens en overstijgt de film nergens de gimmick van de titel."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmpjekijken.com
  50

  Het blijft bij dat ene leuke idee

  "niet het visuele spektakel dat je van Bekmanbetov verwacht. Sterker: de vechtchoreografie, montage en special effects ogen vaak slordig. (...) Bekmanbetov beperkt zich, tussen lange stukken dialoog, veel te vaak tot een lauwe herhaling van de high kicks in slow-motion waaraan hij zijn bekendheid dankt."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  40

  Er valt niet veel te lachen met Lincoln

  "De enige manier waarop je weg komt met een verhaal dat slavernij mixt met een verzonnen fenomeen als vampieren, en waarin een blanke weer eens de boel komt redden, is door tongue-in-cheek te zijn. En dat is Abraham Lincoln: Vampire Hunter zeker niet. Dat maakt de zaak als geheel ietwat smakeloos."

  Grieteke Meerman - Spits
  40

  Overloze vechtscènes

  "Timur Bekmambetov (Wanted) filmt in de van hem bekende adhd-stijl. De Russische regisseur verliest zich in oeverloze vechtscènes, vol levenloos ogende effecten, uitgevoerd in blikkerig 3D."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  40

  Presidentiële vampierjager

  "Dat Abraham Lincoln: Vampire Hunter toch af en toe best vermakelijk is, is te danken aan regisseur Bekmambetov, die de film doorspekt met een aantal virtuoos gefilmde actiescènes, waaronder zelfs een stukje Slag bij Gettysburg."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  40

  Respect voor Lincoln is ver te zoeken

  "een vampierfilm met een vage historische context. (...) Feit is dat deze horrorfilm in 3D de grootst mogelijke onzin aan elkaar breidt."

  Ab Zagt - AD
  40

  Vergeven van pretenties

  "Het volstrekt humorloze Abraham Lincoln: Vampire Hunter is vergeven van de pretenties, terwijl het eigenlijk heerlijk hersenloos vermaak had moeten zijn."

  Arjan Welles - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 augustus 2012
  Film1 première: Zaterdag 17 augustus 2013
  Distributeur: 20th Century Fox