Dark Shadows

Dark Shadows (2012)

Film1
6.8 / 10
69
Pers
58% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Horror, Mysterie
Regie: Tim Burton
Cast: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komische horrorfilm van Tim Burton met Johnny Depp als vampier Barnabas Collins, die een rijk assortiment aan monsters tegen het lijf loopt

Eind achttiende eeuw heeft Barnabas Collins de wereld aan zijn voeten. Dat wil zeggen, het stadje Collinsport in Maine. Barnabas is rijk, machtig en een onverbeterlijke playboy. Totdat hij het hart breekt van de heks Angelique. Ze vervloekt hem met een lot dat erger is dan de dood: ze verandert hem in een vampier en begraaft hem levend. Twee eeuwen later wordt Barnabas bevrijd uit zijn graftombe en bevindt hij zich plots in de moderne jaren 70. Hij keert naar zijn landhuis, dat verandert is een ru´ne en ontmoet daar de excentrieke afstammelingen van zijn familie.

Deze komische horrorfilm van Tim Burton is gebaseerd op de gelijknamige soapserie uit de jaren zestig. Johnny Depp nam de rol van vampier Barnabas Collins op zich. Het was de achtste film waar hij met Burton aan samenwerkte.****

Film1 Recensie: Tim Burton stelt fiks teleur met halfbakken horrorkomedie

Regisseur Tim Burton vertilt zich aan de vele slecht uitgewerkte verhaallijnen van zijn onge´nspireerde horrorkomedie. De enigszins vlammende strijd tussen het duo Johnny Depp en Eva Green, een handvol geinige grappen en het verzorgde uiterlijk maken Dark Shadows nog net verteerbaar.

Lees verder
 • Pers - 58%  
  80

  Een zeer uitzonderlijke familie

  "Visueel is Dark Shadows weer om van te smullen, zoals we van Burton mogen verwachten. Dit wordt vooral duidelijk in de adembenemende opening, compleet met kolkende oceaan en onheilspellende luchten."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Humor en horror in sfeervol meesterwerk

  "Meer dan een horrorfilm of een thriller over vis-in-blik is Dark Shadows een komedie over een vampier die zich aan de rare jaren zeventig probeert aan te passen. Dat levert veel geslaagde grappen op, over lavalampen en andere modeverschijnselen plus een puike soundtrack."

  AndrÚ Nientied - Nu.nl
  70

  Gelukkig niet de campy comedy die de trailer doet vermoeden

  "Hoewel het hier niet op zijn magnum opus gaat, is het resultaat toch een erg vermakelijke film die genoeg nieuwe elementen toevoegt aan de bekende stijl van de regisseur."

  Matthijs van der Veer - MovieScene
  60

  Blijft inhoudelijk ver achter bij Burtons oude werk

  "Grote redder van de film is de relatie tussen Johnny Depp en Eva Green. Depp hoeft eens geen vervelende grimassen te trekken of een malle hoed op te zetten. Hij is een norse en ingetogen vampier die zijn verwondering over het 'moderne' tijdperk bij vlagen hilarisch overbrengt."

  Pim Wijers - The Cult Corner
  60

  Depp denkt dat Alice Cooper een vrouw is

  "Zoals verwacht ziet Dark Shadows er schitterend uit (...) Maar als de kijker daar eenmaal aan gewend is, blijkt dat het verhaal over een wraakzuchtige vampier toch te weinig om het lijft te hebben. De familieverwikkelingen zijn halverwege wel opgebruikt. Ook de humor vertoont slijtageverschijnselen."

  Ab Zagt - AD
  60

  Duistere sferen, schitterende decors en morbide grappen

  "Johnny Depp laat maar weer eens zien hoe goed hij uit de voeten kan met tegendraadse en wereldvreemde figuren. Dat maakt deze duistere komedie vermakelijk om te kijken. Voor de verstokte Burton-fan heeft 'Dark Shadows' echter weinig verrassends in petto"

  Patricia Smagge - Movie 2 Movie
  60

  Geslaagde grappen geregen aan dun en voorspelbaar plot

  "Dark Shadows is met zijn excentrieke personages en barokke vormgeving vintage Burton. Maar zodra de quirky humor naar het achterplan verdwijnt ten gunste van romantisch gothic melodrama en wat onge´nspireerd gooi- en smijtwerk, lijkt de regisseur zijn greep op - en interesse in - de verwikkelingen kwijt te raken. Humor, horror en melodrama smelten niet samen tot een geheel dat meer is dan de som delen."

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
  60

  Plot hinkt op meerdere gedachten

  "Deze maffe situatie biedt Burton de kans om een prachtige mix te maken van stijl uit de seventies en vergane achttiende-eeuwse glorie. Bovendien wordt hij uitgebuit voor veel lol. Waar de schrijvers meer moeite mee hebben, is een lijn te vinden in het verhaal, dat is gebaseerd op een tv-serie uit de jaren '60. De meeste personages daarvan moesten ook een plekje krijgen in de film, en dat zorgt voor een plot die hinkt op meerdere gedachten."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Vampieren volgens Depp en Burton

  "Burton en Depp doen duidelijk hun best om hun jeugd te doen herleven. Ze hebben daarbij net iets te veel lol met de excentrieke Barnabas, waardoor de andere personages soms vergeten worden."

  Ruben van Eijl - Spits
  50

  Bloedeloze Burton

  "Het bloedeloze Dark Shadows werkt zich plichtmatig door een mager scenario heen en een enkel aardig geŰnsceneerd toneeltje kan niet verhullen dat Dark Shadows de meest teleurstellende film uit Burtons illustere carriŔre is geworden."

  Eric Koch - De Telegraaf
  40

  Dooie retroboel

  "Werkelijk gaapverwekkend is het middenstuk, een enkele keer worden de lachspieren tot een vermoeid gniffeltje verleid. Zo zakt Dark Shadows gestaag af naar fabrieksmatig, halfgaar popcornvermaak voor de multiplexzaterdagavond."

  Olivier Kerkdijk - Cinema.nl
  40

  Tim Burton stelt fiks teleur met halfbakken horrorkomedie

  Regisseur Tim Burton vertilt zich aan de vele slecht uitgewerkte verhaallijnen van zijn onge´nspireerde horrorkomedie. De enigszins vlammende strijd tussen het duo Johnny Depp en Eva Green, een handvol geinige grappen en het verzorgde uiterlijk maken Dark Shadows nog net verteerbaar.

  Michel Ferreira - Film1
  40

  Vampierkomedie van sleetse snit

  "Een beetje spanning en opwinding had de bijna twee uur durende film goed kunnen gebruiken. Het slordige scenario, dat veel te veel verhaallijntjes probeert te vervlechten, biedt dat in ieder geval niet. (...) Eigenlijk begint Burtons gebruikelijke toverformule sowieso zo langzamerhand een beetje sleets te worden.

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 mei 2012
  Distributeur: Warner Bros