We Need to Talk About Kevin

We Need to Talk About Kevin (2011)

Film1
6.6 / 10
54
Pers
80% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Lynne Ramsay
Cast: Tilda Swinton, John C. Reilly, meer »
Lengte: 110 minuten
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama met Tilda Swinton als een moeder die moet zien te accepteren dat haar vijftienjarige zoon een verschrikkelijke daad heeft begaan

Kevin begaat twee dagen voor zijn zestiende verjaardag een verschrikkelijke daad op zijn middelbare school. In de nasleep worstelt zijn moeder Eva met gevoelens van verdriet en verantwoordelijkheid. De relatie met haar zoon verliep vanaf de eerste jaren al moeizaam, maar nu wordt ze geconfronteerd met het ultieme taboe: heeft ze eigenlijk ooit van haar zoon gehouden? In hoeverre is zij schuldig aan Kevins gruwelijke misdaad?

In dit drama naar de gelijknamige internationale bestseller van Lionel Shriver is Tilda Swinton te zien als Eva. De actrice werd voor deze rol genomineerd voor een Golden Globe en won een European Film Award. Daarnaast mocht regisseur Lynne Ramsay op het London Film Festival de prijs voor Beste Film in ontvangst nemen. • Pers - 80%  
  100

  IJldroom

  "Tilda Swinton heeft over de jaren een imposante CV opgebouwd en is ook hier weer fenomenaal. Regisseuse Lynne Ramsay schoot de film als een ijldroom, een nachtmerrie waar Eva nooit uit zal kunnen ontwaken."

  Bregtje Schudel - NL Magazine
  90

  America's Next Top Killer

  "We Need To Talk About Kevin is even pijnlijk, prikkelend en angstaanjagend als afdalen van een glijbaan bezaaid met botte scheermessen. Een verontrustende en tamelijk briljante film die vele vragen oproept. Wij, de toeschouwers, mogen van Lynne Ramsay de antwoorden geven"

  Fred Caren - MovieSense
  90

  Fascinerende vragen in een uitdagende film

  "Ramsay heeft een erg beeldende regiestijl, waarbij ze met suggestieve montage en fel kleurgebruik de kijker al snel bij de lurven heeft. De film begint met beelden van het Tomatina Festival in Spanje, waar Eva besmeurd wordt met bloedrode tomatensaus. Een voorbode voor wat komen gaat."

  Arman Avsaroglu - FilmTotaal
  80

  Arthouse horror

  "Tilda Swinton is indrukwekkend als de gekwelde Eva. En John C. Reilly is zo sympathiek dat je hem (bijna) vergeeft dat hij als de willoze Franklin wel heel makkelijk de kant van zijn zoon kiest. Die zoon wordt gespeeld door drie (vier als je baby-Kevin meerekent) jonge acteurs. Ezra Miller speelt de tienerversie alsof hij een reďncarnatie van Damien uit The Omen is, of Rosemary's Baby. En We Need To Talk About Kevin heeft ook wel iets van een horrorfilm. Arthouse horror, dat wel."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Bestaat het pure kwaad?

  "In het huiveringwekkende We Need to Talk About Kevin toont Lynne Ramsay de verwrongen relatie tussen een misdadige tiener en zijn moeder. (...) Tilda Swinton schittert in die rol, met haar vreemde, onbewogen gezicht.

  Laura van Zuylen - De Filmkrant
  80

  Bloed onder de nagels

  "De jonge acteur Ezra Miller is sterk als tiener Kevin, maar dat We Need to Talk About Kevin aankomt als een mokerslag is vooral de verdienste van de intens acterende Tilda Swinton."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Dankzij geteisterde moeder adembenemend tot het eind

  "Dankzij Swinton, die evenveel weerstand als medeleven weet op te roepen, blijft We Need to Talk About Kevin adembenemend tot het eind."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Fenomenale rol van Tilda Swinton

  "We Need to Talk About Kevin brengt ons naar een heel duistere plek, maar zoals het prachtige proza van Shriver ons door de roman voert, zo is de fenomenale rol van Tilda Swinton de reden om deze film te gaan zien."

  Mark Moorman - Het Parool
  80

  Geen licht verteerbare kost

  "We Need to Talk about Kevin haalt zijn kracht niet alleen uit zijn complexiteit, maar zeker ook uit het verbluffende acteerwerk van Miller en vooral Swinton (...) een film die onder je huid gaat zitten en een ongemakkelijk gevoel oproept. Fascinerend en verontrustend tegelijk."

  Patricia Smagge - Movie 2 Movie
  60

  Moeder wordt paria na massamoord door zoon

  "Ramsay laat, in tegenstelling tot het boek, snel weten wat het drama behelst. Helaas maakt zij te vaak gebruik van een te dik opgelegde symboliek... (...) Los van dit soort aanstellerij is We Need to Talk About Kevin een schrijnend portret van een moeder die door de daden van haar zoon in haar eigen gemeenschap als een paria wordt behandeld. Die beelden snijden door de ziel. Tilda Swinton is, zoals meestal, magnifiek."

  Ab Zagt - AD
  60

  Swinton geeft Oscarwaardige tour de force

  "Het rood dat het beeld doordrenkt, blijft wel terugkomen en die rode draad is nodig want het verhaal gaat alle kanten op. Swinton geeft een Oscarwaardige tour de force, het is een hele prestatie dat ze ons laat meevoelen met Eva, omdat haar personage ook niet helemaal vrijuit gaat."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 december 2011
  Film1 première: Zondag 25 november 2012
  Distributeur: Wild Bunch