Alles is familie

Alles is familie (2012)

Film1
7 / 10
111
Pers
73% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Nederlandstalig
Regie: Joram Lürsen
Cast: Carice van Houten, Thijs Römer, meer »
Lengte: 132 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Nederlandse komedie van de makers van 'Alles is liefde' over de lotgevallen van een familie

Iedereen binnen de familie De Roover is op een punt in het leven beland waar het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. Zo verlangt Winnie een baby en probeert haar man Rutmer dichter bij zijn gevoel komen. Zijn broer Charlie wil vooral geen verantwoordelijkheid en hun zwager Dick mist zijn overleden vrouw. Pater familias Arend wil op simpele wijze gelukkig zijn, maar zijn vrouw Jeanette zoekt juist naar spanning en avontuur. Elk van hen probeert er het beste van te maken, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Deze mozaïekfilm was de best bezochte Nederlandse film van 2012. Regisseur Joram Lürsen en scenarioschrijfster Kim van Kooten werkten eerder samen aan de hitkomedie 'Alles is liefde' (2007). Van Kooten schreef de rol van Dick speciaal voor haar echtgenoot Jacob Derwig. • Pers - 73%  
  80

  Alles is een decemberhit

  "Alles is familie is zo'n film waar je eigenlijk in wilt wonen. De mensen stralen, ze wonen en werken op a-locaties, de zon schijnt en het eten ziet er zo lekker uit, dat je het haast kunt ruiken. Toch wordt het nergens een vervelende mierzoete brei. De zaken lopen namelijk bepaald niet zoals ze zouden moeten lopen. En sommige dingen komen uiteindelijk ook niet op hun pootjes terecht. Net als in het echt."

  Grieteke Meerman - Spits
  80

  Alles is familie is minder behaagziek

  "Van Kooten verstaat de kunst om haar personages echt tot leven te brengen met gevatte, realistische dialogen. En de acteurs grijpen dat met beide handen aan. Dat Carice van Houten middelpunt van het feestgedruis is, verbaast niemand meer, maar dat Kees Hulst en Martine Bijl hun mooiste filmrollen spelen, is misschien wel de grootste verrassing van Alles is familie."

  Mark Moorman - Het Parool
  80

  Deze romantische komedie kan prima op eigen benen staan

  "In plaats van een aantal losse schetsen van vermakelijke plotjes, concentreren Lürsen en Van Kooten zich meer op het neerzetten van verhoudingen tussen personages. Dat maakt deze film, met name in het laatste half uur, menselijker en ontroerender dan Alles is liefde. (..) Een serieuze ondertoon is wel aanwezig, maar de familiesituatie wordt luchtig opgezet. (..) De topcast rondt het daarna feilloos af."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Een familie om in het hart te sluiten

  "Van Kooten weet met een wirwar van gevoelens en verlangens uitstekend raad. (..) Humor en tragiek gaan in deze komedie hand in hand. In dat opzicht is Alle sis familie een betere en meer gelaagde film dan zijn voorganger. Van Kooten is nog meer een kei geworden in het schrijven van kernachtige dialogen."

  Ab Zagt - AD
  80

  Fijne reünie

  "Toch kan het niet anders of Alles is familie wordt net als Alles is liefde een hit - juist door die sterrencast met topacteurs én Bekende Nederlanders én door het verzamelde talent van de makers. Dat Lürsen en Van Kooten hebben laten weten in te zijn voor een derde deel verbaast dan ook niet; 'Alles is...' heeft alles in zich om uit te groeien tot een lucratieve Nederlandse franchise."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  80

  Rauwer dan zijn voorganger

  "Het antwoord op de vraag of Van Kootens nieuweling de hooggespannen verwachtingen heeft waargemaakt, valt of staat bij het vasthouden aan of loslaten van het idee dat dit een vervolg is. Alles is Familie is zeker een must voor de fans van de romantische komedie met een lach én een traan. (..) Alles is Familie doet rauwer en volwassener aan dan zijn voorganger. Alhoewel Van Kooten de nodige platte humor en het `kluchtige' ook nu niet schuwt. Gelukkig maar."

  Sandra Ekkelboom - Neerlands Filmdoek
  80

  Sprankelende romcom

  "Alles is familie blinkt uit door het fantastische acteerwerk en de natuurlijke dialogen. Een fijne feelgoodfilm over het leven, de liefde en alles wat daarbij hoort."

  Belinda Janssen - Veronica Magazine
  70

  Minder leuke officieuze opvolger

  "Van Houten weet weer prima raad met het sarcastische toontje dat we zo goed van haar kennen. Maar de echte ontdekking van de film is Benja Bruijning, de minst bekende van de cast, die zich van rokkenjager ontpopt tot komische hartenbreker. (..) De feelgoodfilm overschrijdt de twee uur en dat is te lang voor een komedie - je krijgt het gevoel naar een half seizoen van een tv-serie te kijken."

  André Nientied - Nu.nl
  70

  Prima film mist hilariteit

  "Regisseur Joram Lürsen weet vakkundig de verschillende verhaallijnen in het script van Kim van Kooten boeiend te houden waardoor de film vermakelijk blijft. (..) Op het komisch vlak blijft de film echter wat achter en ook het einde lost niet helemaal de verwachtingen in. Alles Is Familie blijft echter een prima film en er is dus ook weinig twijfel dat het de meest succesvolle Nederlandse film van het jaar zal worden."

  Sonny Kempes - Filmpjekijken.com
  60

  Van sprookje naar vileine klucht

  "Was de rondom het Sinterklaasfeest gestructureerde komedie Alles is liefde een sprookje, dan is Alles is familie eerder een klucht. (...) De mazen in het scenario zijn wat grover, maar bieden alle ruimte voor Van Kootens scherpe (en vaak vileine) gevoel voor humor. De grote emoties, bewaard voor het slot, voelen niet helemaal verdiend, maar dat hindert niet: juist de knulligheid is amusant."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Zo vertrouwd als inge­lopen winterschoenen

  "Als remedie tegen crisisgevoelens is Alles is familie helemaal geslaagd. Even twee uur wegzinken in een warm bad van familie-lief en leed: heerlijk toch? (..) Maatschappelijk geslaagde en min of meer innemende mensen die via de spelingen van lot en liefde alsnog het geluk krijgen dat ze verdienen: Alles is familie voelt zo vertrouwd als ingelopen winterschoenen."

  Mark van den Tempel - De Filmkrant
  50

  Het blijft een klucht

  "Deze film zal als je hem vergelijkt met het leuke Alles is Liefde altijd tegenvallen. De typische elementen die dit soort romantische komedies moet hebben zijn aanwezig maar naar een hoger plan wordt Alles is Familie zeker niet getild. Het blijft een klucht, die aardig weet te vermaken maar weinig weet te boeien."

  Jakob Peters - Moviescene.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 22 november 2012
  Film1 première: Zaterdag 24 augustus 2013
  Distributeur: A-film Distribution